Úřad práce a Rakousko

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
168
11.5.14 14:41

úřad práce a Rakousko

Ahoj všichni,
mám dotaz a doufám, že mi někdo pomůže.
Jsem oficiálně na ÚP, ale mám nyní možnost jít
na brigádu do rakouska cca na měsíc až dva.
Bude tam za mě odváděno zdravotní pojištění.
Jde mi o to, jestli když se odhlásím z ÚP, tak
můžu jít na pojišťovnu a zaplatit si za sebe zdravotní poplatek.
Ta eurokarta trvá delší dobu, takže mám strach, že budu pojištěná
v rakousku, ale v ČR budu jako neplatič. Tchýni už se to stalo.
Díky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29730
11.5.14 14:56

@loverose Pokud vim, tak nemuzes mit v ramci EU dve standardni zdravotni pojisteni. Muzes si v CR platit zdravotni specialni, nabizi ho treba VZP. Stejne ale musis dodat nejaky potvrzeni, ze mas placeny pojisteni v Rakousku.
To musis dodat i pokud se z ceskyho pojisteni odhlasis uplne. Dojdi si do pojistovny, tam ti poradi primo, ona to ma kazda pojistovna jinak. My treba byli u OZP a tam se dalo jen odhlasit, zadny specialni pojisteni (po dobu pobytu v zahranici a placeni tamniho pojisteni) nenabizeli.
Tchyne se proste mela odhlasit ze ZP v CR, nebo aspon potom dodat potvrzeni o zaplaceni pojisteni jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9754
11.5.14 16:05

@asha my jsme u vzp nemuseli nic dokladat, jen jsme podepsali papir, kde bylo napsano, ze od tehdy a tehdy budu pojistena v Rakousku.
Vis prosim, jak funguje to specialni pojisteni v CR? Kdyz ho budu mit, tak muzu chodit v CR k doktorum? A kolik to asi stoji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
11.5.14 16:30

@kar-maa To netusim, my u VZP nebyli, dovedela jsem se to pred rokem. U OZP se dokladal zamestnavatel, jinak se odhlasit nedalo. Kazda pojistovna ma jiny podminky.

VZP:
http://www.vzp.cz/…vropske-unie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
11.5.14 17:03

Zajdi na ceskou pojistovnu a rekni ze chces formular na prenos pojisteni z rakouska do cr, myslim ze i pod slovem pendler tomu bude rozumet.
To znamena ze sice budes pracovat v rakousku ale pojisteni se ti prevede normalne do cr, je to na formular E „neco“… nic sloziteho na zarizeni :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
11.5.14 17:09

@kar-maa Jinak to dokladat musis, ale nekdy staci az pri opetovnym prihlaseni v CR. Primo to pisou v tom odkazu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat