Provozování kavárny, cukrárny

Anonymní
11.5.14 12:42

Provozování kavárny / cukrárny

Dobrý den,

chtěla by jsem se zeptat, zda se na tak velkém portále najde někdo, kdo provozuje (či má zkušenosti s provozem) cukrárny s kavárnou? Co vše je zapotřebí vyřídit (vím, že se na to dá zeptat na živnostenském úřadě), jaké je potřebné vzdělání - na jakém základě se vydává živnostenské oprávnění, jaké jsou potřebné podmínky pro výrobu - zda mohou být výrobní prostory mimo samotnou prodejnu, apod.

Zatím jsem ve fázi informování se, sepisování plánu, tisíce otázek a váhání. Předem děkuji za odpovědi k věci :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.5.14 13:15

Má zkušenost je taková, že pokud nemáš vhodný prostory a aspoň půl milionu na zařízení, tak zůstaň u toho informování se.

Máme cukrárnu už několit let, ale teda ve vlastním, takže se to celkem dá. Každopádně jak všechno začalo nevím, to jsem byla ještě malá, ale opravdu na tom nezbohatneš. Výrobnu nemáme, pouze prodej zákusků a kávy plus zmrzliny. Živnost volná, vzdělání netřeba. Prostor máme celkem velký (65m2). Samozřejmě je třeba mít živnost, potravinářský pr., různý bezpečnostní věci, hygienický zázemí jak pro personál tak pro zákazníky, všechno pravidelně kontrolovaný a udržovaný.

Já bych do toho nešla, jsou s tím fakt hlavně starosti. I naši přemýšlí, že s tím seknou, měsíční čistý výdělek je kolem 10 tisíc :nevim: Po odečtu energií, nákladů atd., prostě všeho. Mamka to má aby se doma nenudila.

• Citovat
  • Upravit
10
23.5.14 21:00

Musím souhlasit, že to chce opravdu dobré místo a prolehlive lidí za barem, já jsem před půl rokem otvirala kavárnu a jelikož jsem na RD musím uznat že s placením zaměstnanců, nájmu a energiemi jsem neustále v mínusu… Pokud by jste ale chtěla, mohu Vám celé zařízení odprodat a s požadavky hyg. atd… Kdyžtak pisete do sz :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
29.1.18 09:50

Ja mam kavarnu, otevírala jsem nedavno(1.11.2017). Obcas mam chut to zabalit, este jsem v najmu takze des =D… Ale napadlo me, jeslti nekdo nema zkusenost se zrizenim doma. Mame veliky pozemek, ale na mensi vesnici tak nevim jestli by to melo cenu. Zase na druhou stranu je tam hodne maminek s detmi. Ty zakladni pozadavky vim - wc, umyvadlo, vzduchna a tak.. Ale zajmalo by me, jestli by se do sedacich mist pocitalo i sezonni sezeni venku. Uvnitr bych mela treba 4-5 zidli, bylo by to hlavne na formu takeaway. Nemate s tim nekdo zkusenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40410
29.1.18 09:53

@Monyyyys
Já osobně kdybych něco takového otvírala, tak bych to spojila s vinotékou.
Co jsem slyšela z vinoték, tak je drží to, že si lidé domů odnášejí kanystry stáčeného anebo třeba i zásobují nějakou hospodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
29.1.18 10:03

@free333 no ale co od ledna udělali pro vinoteky za povinnost to je nehorázný a myslím že dost z nich na těch menších městech to zabalí. A myslím že v Přívorech by se uzivil spíš pivovar =D.. než vinoteka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75706
29.1.18 10:18

@Monyyyys Nic ve zlém, ale máš pět příspěvků a už o Tobě vím, že jsi z Přívor, jak se jmenuješ křestním jménem, jak vypadáš, kdy jsi otevřela kavárnu, jak to vypadá s ekonomickou bilancí a Tvůj podnikatelský záměr.
Jestli to s tou transparentností přeci jenom zbytečně nepřeháníš.. :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40410
29.1.18 10:24
@Monyyyys píše:
@free333 no ale co od ledna udělali pro vinoteky za povinnost to je nehorázný a myslím že dost z nich na těch menších městech to zabalí. A myslím že v Přívorech by se uzivil spíš pivovar =D.. než vinoteka

Je pravda, že já jsem z velkého města, ale s těma kavárnama je to špatné.
Byla tu i krásná staročeská, tam pak jako poslední pokus i pořídili pec na pizzu a stejně to zavřeli.

Jinak to s těma změnama od ledna jsme pro zajímavost řešili v našich třech oblíbených vinotékách a dá se to, ale všechny opravdu živí ten odnos domů.
Z nějakého posezení u vína, kávy by nepřežili.
Ale jak to funguje u vás, to netuším… :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
29.1.18 10:41

@sirikit Tak vzhledem k tomu že jsem vznesla nějaký dotaz, tak je asi normální že jsem k tomu dala co nejvíc infa ne?.. Profilovku mám veřejnou i na fb, tak je to asi prašť jak uhoď. A netušila jsem, že se tady musí cokoli psát v anonymitě =D příště si dám anonymní příspěvek…
@free333 přijde mi to na hlavu postavené, však ty lidí v ty vinotece si musejí dát další práci s tím si najít nějakou tiskárnu na to a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
29.1.18 10:45

Co vím já, tak pokud je tam sezení už je to bráno jako hostinská činnost. Po nás chtějí nad 10 míst oddělené toalety. Počítali i venkovní posezení. Poměrně dost věcí se dá legálně obejít. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
29.1.18 10:45

@Monyyyys jsem také z malého města a kavárny se tu uživí jen díky tomu, ze u jedné je cviceni a kosmetika a v druhé pravidelné kulturní večery. Take away mají obě, ale někdy mam pocit, ze si kafe s sebou beru jen já :lol: maminky s dětmi tam chodi hodně posedět a děti mezitím jsou na vnitřním nebo venkovním hřišti - podle počasí. Ale na malé vesnici se podle mne neuzivis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75706
29.1.18 10:47

@Monyyyys Ale ne, samozřejmě sem můžeš dát i svoji adresu, rodinná fota, číslo účtu, PIN a další soukromé údaje, pokud chceš. ;) :kytka:
Anonymní příspěvek - pokud v něm nejde o důvěrné nebo zdravotní informace, je zase opačný extrém a je tu brán jako nepříliš důvěryhodný.

Svoji viz výše připomínku jsem myslela spíš jako jemné připomenutí Tobě - jestli opravdu chceš, aby všichni Tvoji známí, kteří sem kouknou, přesně věděli, co řešíš - i s ohledem na Tvoje další případné příspěvky tady.
Ale pokud je pro Tebe Tvoje soukromí věcí veřejnou, je to samozřejmě Tvoje právo. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
29.1.18 10:47

@Ollik Jojo todle vím ale právě když to.je to jen sezonni sezení tak by to nemuseli počítat =D.. no třeba dřívější kolaudace @Tichošlápek sakra, tušila jsem to =D Děkuji za názor ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
29.1.18 10:49

@sirikit Je soukromí a soukromí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75706
29.1.18 10:51
@Monyyyys píše: