Urážky v práci na úřadě

Anonymní
15.9.13 16:07

Urážky v práci - na úřadě

Ahojte :mavam:
Je to pro mě dost choulostivé téma, nevím si s tím celkem rady a dost si to beru. Nastoupila jsem po škole do zaměstnání na úřad a denně přicházím do styku s veřejností. Problém je v tom, že jednak si mě pletou s informační kanceláří - např. za mnou přijde do kanceláře chlap a stěžuje si mi, že mu šéf nezaplatil za tento měsíc, nebo dojde druhý a chce, abych mu vyřídila stěhovací firmu, třetí chce vědět, kde najde pobočku RWE (dělám na obecním úřadě, mimochodem, a v celkem vyšší funkci, že nejsem obyčejná referentka), ale to mi až tak nevadí, když vím, pomůžu jim, i když to není moje práce. Horší však jsou chroničtí stěžovatelé, kteří si stěžují na postup úřadu a nechtějí chápat, že tento postup vyšel ze zákona, telefonují, nadávají mi a když jim rázně řeknu, že postup vychází ze zákona, začnou nadávat MNĚ na ten zákon, na to jim vysvětlím, že za to nemůžu a asi to těžko změním, nadávají dál a co víc přecházejí do osobní roviny a melou neustále dál. Naposledy jsem dostala vynadané, že jsem mladá a jezdím autem a tím pádem se nemůžu vcítit do důchodců v MHD. Nejhorší na tom je, že je nesmím poslat někam a musím s nimi neustále jednat zdvořile, i když oni mě osobně urážejí a jejich stížnosti se vůbec netýkají mé kompetence.
Navíc neustále vyhrožují, že si půjdou stěžovat na mou osobu starostce. A starostka udělá to, že jim všechno odkýve, přikáže mi, ať jim třeba vyhovím a omluvím se jim, i když jim vyhovět nemám a omluvit se jim nemám za co, když jsem šla podle zákonného postupu, a když zjistí, že to asi nepůjde, přikáže mně, abych jim to těmto stěžovatelům znovu vyřídila :pocitac:
Zrovna tento víkend v sobotu dopoeldne mi jedna volala domů!!! V sobotu dopoledne!
Musíte toto také řešit??? A jak se s tím vyrovnáváte? protože mě už to nebaví a chci si nastavit prostě jasné hranice, kam tyto cvoky pustímj a kam už ne :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
15.9.13 16:11

Tak si najdi jinou práci, na takovém místě třeba počítat s tím, že se najdou pitomci, co Ti budou nadávat, co budou mít pocit, že nic neděláš a pod. A pokud je starostka neschopná, tak si leda stále stát za svým a vydržet. Jinou možnost asi nemáš :think: mmchdm, pokud by mi někdo volal domů, tak ho pošlu do háje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
15.9.13 16:13

Je to těžké, chápu Tě. Veřejnost je trvale masírována tím, že úředník je vlastně darmožrout, rád buzeruje a kopnout si do něho je něco normálního a užitečného. Vše je dovoleno, nadávky, urážky, úředník musí jen držet hubu a všechno snášet. Za množství zákonů a předpisů však nemůže on, ale ten, kdo je přijal. Úředník - zejména ten - který je v přímém kontaktu s veřejností, je v dnešní době opravdu chudák. A rozhodně není přeplácen, spíše naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.13 16:15
@martina.se píše:
Tak si najdi jinou práci, na takovém místě třeba počítat s tím, že se najdou pitomci, co Ti budou nadávat, co budou mít pocit, že nic neděláš a pod. A pokud je starostka neschopná, tak si leda stále stát za svým a vydržet. Jinou možnost asi nemáš :think: mmchdm, pokud by mi někdo volal domů, tak ho pošlu do háje :think:

To je právě to, že já nikoho nesmím poslat do háje! Já moc dobře vím, že se vždycky nasjou pitomci, co budou nadávat, v každém zaměstnání, ale vadí mi to, že si musím podle našich etických kodexů nechat všechno líbit!
A přemýšlím, kde je ještě hranice, kdy si to mám nechat líbit a kde už mám zasáhnout a jak mám zasáhnout a jaké mám možnosti se bránit.
Přece musí existovat nějaký zákon, který má chránit úředníky před napadáním z venku, např. ta baba mě asi sleduje, jak by asi věděla, že jezdím autem? :think:

• Citovat
  • Upravit
29
10219
15.9.13 16:15

Já mám opačný problém. Kam přijdu na úřad mám pocit, že se jim nic nechce a všechno musím dělat za ně. Nemyslím Obecní úřad, ale Stavební.

Když ti zavolá někdo domů odkaž ho na úřední hodiny a sjednej si s ním klidně schůzku v pondělí. V klidu a zdvořile, že doma nemáš podklady nebo něco takového.
Soukromí bych si určitě držela, jinak se z toho zblázníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
15.9.13 16:16

Je to u kazde prace s lidmi. Nebudu ti tady psat na rovinu co si o vetsine populace, aby me tataz vetsina naukamenovala :-)
Strasne moc s tebou citim. Nic nenadelas. Bude se to stupnovat - media tupi tento narod jeste vic..
Musis otupet, to prijde s praxi. Casem otupi kazdy. Nezmenis ani lidi, ani pristup starostky. Promysli si nejakou univerzalni odpoved, ktera nebude konfrontovat s tvymi povinnostmi, zakonem apod. Neco jako „strasne moc vam rozumim. Byl byste tak laskavy a sepsal to? Hned po obede mi to muzete donest, projedname to a vyjadrime se…“ Nemyslim to doslova, ale neco v tom smyslu. Take pomaha preladit tak, ze jim zacnes vypravet o svych problemech. Jakoze „predstavte si, v pondeli jsem byla v nakupaku, tam nemeli otevrene WC, funkcni eskalator apod… zahltit informacemi tak, aby chteli zavesit“. Musis ovsem odhadnout IQ dotycneho, aby to nevyustilo v nejaky problem. Kdyz ti nadavaji osobne: „ano, to vim, expritel mi to take rikal, proto uz se spolu nevidame“. „Jo, rikaji to o me, ale jeste nikdo s tim nic neudelal“.
Drzim palce, prezij tyden a o vikendu vypni!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.13 16:17
@29 píše:
Já mám opačný problém. Kam přijdu na úřad mám pocit, že se jim nic nechce a všechno musím dělat za ně. Nemyslím Obecní úřad, ale Stavební.Když ti zavolá někdo domů odkaž ho na úřední hodiny a sjednej si s ním klidně schůzku v pondělí. V klidu a zdvořile, že doma nemáš podklady nebo něco takového.
Soukromí bych si určitě držela, jinak se z toho zblázníš.

Jj, to jsem jí také řekla, ať zavolá v pondělí, až budu v práci - strašně se tomu divila! Jenomže mě už naštve jenom to, že volala o víkendu :zed:

• Citovat
  • Upravit
malinada
15.9.13 16:18

Kdykoliv pracuješ s „klienty“, tak narazíš na debily. Je úplně fuk, zda ve státním či soukromém sektoru. Nemysli si, že v soukromém je to lepší, tam si na tebe někdo párkrát postěžuje a letíš…
Buď se obrníš nebo ne. Doporučuju se věnovat opravdu svojí práci a nedělat „hodnou“ na ty, kteří si neumějí najít sídlo svého poskytovatele elektřiny, hrozí ti pak vyhoření, když to budeš moc baštit.
Pokud vidíš, že se někdo chce hádat, nesnaž se o vysvětlování, stačí jednou a víc netřeba. A pak elegantně vyhodit. Že si starostka nechce rozházet vztahy s voliči chápu, ale její postup taky není ok, omlouvat se za to, že tobě běkdo nadává? Pardon, fakt ne. Musíš najít tu správnou míru asertivity a zároveň slušnosti… A nebrat si to osobně, to bys s lidmi dělat nikdy nemohla

• Citovat
  • Upravit
malinada
15.9.13 16:21

A jak se ti může dovolat člověk o víkendu domů? :nevim: To jim dáváš svoje soukromé číslo? Nebo používáš služební číslo k soukromým účelům? Na úřadě jsou přeci linky na pevnou a může si to o víkendu vyzvánět v kanclu jak chce… Pokud máš číslo v telefonním seznamu, tak ho buď máš mít skryté, nebo si pořiď nové číslo mobilu, které budeš mít opravdu jen pro soukromé potřeby

• Citovat
  • Upravit
Reňulín
15.9.13 16:22
@Anonymní píše:
Jj, to jsem jí také řekla, ať zavolá v pondělí, až budu v práci - strašně se tomu divila! Jenomže mě už naštve jenom to, že volala o víkendu :zed:

Pokud máš služební (nevim jak jinak by ta osoba zjistila číslo), tak ho vypínej v pátek odpoledne a zapínej až v pondělí ráno. Pokud je to tvoje soukromé číslo, tak ho nikde nedávej nebo si pořiď nové. Držím pěsti a pevné nervy ;)

• Citovat
  • Upravit
72725
15.9.13 16:24
@Anonymní píše:
To je právě to, že já nikoho nesmím poslat do háje! Já moc dobře vím, že se vždycky nasjou pitomci, co budou nadávat, v každém zaměstnání, ale vadí mi to, že si musím podle našich etických kodexů nechat všechno líbit!
A přemýšlím, kde je ještě hranice, kdy si to mám nechat líbit a kde už mám zasáhnout a jak mám zasáhnout a jaké mám možnosti se bránit.
Přece musí existovat nějaký zákon, který má chránit úředníky před napadáním z venku, např. ta baba mě asi sleduje, jak by asi věděla, že jezdím autem? :think:

pokud volá v sobotu, tak můžeš. Na to nemá nikdo nárok. Jinak osobně nezvedám přes víkend neznámá čísla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.13 16:25
@malinada píše:
K
Pokud vidíš, že se někdo chce hádat, nesnaž se o vysvětlování, stačí jednou a víc netřeba. A pak elegantně vyhodit. … Musíš najít tu správnou míru asertivity a zároveň slušnosti… A nebrat si to osobně, to bys s lidmi dělat nikdy nemohla

No právě na to se ptám. Kde je ta míra asertivity a zdvořilosti. Oni zanadávají, já jim to řeknu jednou, ale oni to prostě nechtějí poslouchat a nadávají dál jak pokazený gramofon a přecházejí do osobní roviny a mně vadí, že je nemůžu zarazit a říct babě, že jí do toho nic není, jak jezdím do práce a ani do toho, kolik je mi roků. A nejvíc nesnáším vyhrožování, že půjdou za starostkou, to mě vždycky naštve do běla, že si člověk myslí, že mě tímto vystraší

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.13 16:26

Je to těžké, docela dobře si to dovedu představit. Pokud pracuješ v obci, ve které jsi vyrůstala, lidi tě znají jako malou holku ( a tz evidentně pořád ještě jsi mladá) a „najednou“ máš funkci, většinou hned nedojážou přehodit vyhýbku - a i tím, že tě třeba znají (a ty je), očekávají pomoc ještě větší a samozřejměji.

Ty máš pocit, že máš super funkci a lidi tě obtěžují - hmmm, pak asi nejsi na správném místě. Slétni z výšin nebo změň práci, jinak to nejde (a jiné to nebude).

PS: Pracuji v krajském městě na jednom z úřadů, je to daleko anonymnější, ale stěžovatelů je dost (pracuji ve specifickém oboru a lidi, se kterými musím jednat/dozorovat je, jsou opravdu vzdělaní a přesto jim není hloupé, být sprostí).
Sobotního „žadatele“ bych odkázala na úřední den.
(anonymně, kvůli práci)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.13 16:28
@martina.se píše:
pokud volá v sobotu, tak můžeš. Na to nemá nikdo nárok. Jinak osobně nezvedám přes víkend neznámá čísla :think:

To já taky ne, ani po pracovní době už nezvedám cizí čísla, protože mi volali třeba i v devět večer, jenomže jsme měli městkou akci a myslela jsem, že mi volá někdo z kulturního domu, proto jsem to zvedla a hned jsem se musela rozčílit

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.9.13 16:31
@Anonymní píše:
Je to těžké, docela dobře si to dovedu představit. Pokud pracuješ v obci, ve které jsi vyrůstala, lidi tě znají jako malou holku ( a tz evidentně pořád ještě jsi mladá) a „najednou“ máš funkci, většinou hned nedojážou přehodit vyhýbku - a i tím, že tě třeba znají (a ty je), očekávají pomoc ještě větší a samozřejměji.

Ty máš pocit, že máš super funkci a lidi tě obtěžují - hmmm, pak asi nejsi na správném místě. Slétni z výšin nebo změň práci, jinak to nejde (a jiné to nebude).

PS: Pracuji v krajském městě na jednom z úřadů, je to daleko anonymnější, ale stěžovatelů je dost (pracuji ve specifickém oboru a lidi, se kterými musím jednat/dozorovat je, jsou opravdu vzdělaní a přesto jim není hloupé, být sprostí).
Sobotního „žadatele“ bych odkázala na úřední den.
(anonymně, kvůli práci)

To není úplně pravda, funkci sice mám, ale jak jsem psala v úvodním příspěvku, lidi mě neobtěžují, pokud jim vyhovět můžu :roll:
Město má 25 tisíc obyvatel a neřekla bych, že mě zorvna všichni znají, spíš naopak, jsme dostěhovaní, nejsme zde původem

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat