Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ne, dvojnásobnej úrok naštěstí neznamená, že budeš platit dvojnásobek
Zkus si to hodit do nějaké hypotéční kalkulačky, na netu je jich dost. Jinak nám loni končila fixace v září, ale začala jsem to zvolna řešit už v lednu. Dostala jsem solidní nabídku, takže jsme to během února podepsali na další období za únorový sazby (změna byla ale až od toho září), pak to šlo nahoru, ale to už nám bylo jedno.
Nikdo vám (celkem logicky) nepoví, co se stane na podzim. Růst sazeb je jasný, ale jestli Váš refinanc skončí na 2,1%, nebo 3,4% se dá jen těžko tušit. A čistě technicky- spousta lidí tady už poměrně dlouho upozorňuje na nastávající možnou situaci. To, že si na 1 fix mohu dovolit hypo s nízkou sazbou neznamená, že si ji mohu dovolit i další fixy.
Urokova sazba se da zafixovat rok i vice dopredu. My kvuli hrozbe narustu sazby fixovali pred mesicem a to nam nova fixace nabehne az pristi rok v srpnu. Dostali jsme 2,49 a mame nyni 2,69, takze jsem nevahala (pred tim jsme meli dokonce 5,39). Doporucuji necekat a resit uz nyni, alespon je cas na pripadne refinancovani u jine banky nebo s bankou trosku vyjednavat. Na posledni chvili uz toho moc nezmuzete. Jinak v bance mi rekli, ze narust opravdu ocekavaji.
@ugluk píše:
Ne, dvojnásobnej úrok naštěstí neznamená, že budeš platit dvojnásobekZkus si to hodit do nějaké hypotéční kalkulačky, na netu je jich dost. Jinak nám loni končila fixace v září, ale začala jsem to zvolna řešit už v lednu. Dostala jsem solidní nabídku, takže jsme to během února podepsali na další období za únorový sazby (změna byla ale až od toho září), pak to šlo nahoru, ale to už nám bylo jedno.
Když máš hypotéku 3 mil a ročně zaplatíš na úrocích 60 tis (při 2%), tak kolik zaplatíš, když úroková sazba vyskočí na 4%?
@rébi ano, pokud počítám zvlášť úrok, tak ten bude dvojnásobnej, to ano. Ze zakladatelčina zmateného dotazu mi ale přišlo, že mluví o celkových splátkách. Pokud zakladatelka myslí opravdu jen úrok, pak se omlouvám. Na druhou stranu brát si celkem vyšší hypotéku s takhle „zázračným“ úrokem s tím, že mě po době fixace zaskočí zvednutí o 1,5 %, je dost na hraně. Každopádně pokud z toho má strach, ať to začne řešit teď.
@ugluk píše:
@rébi ano, pokud počítám zvlášť úrok, tak ten bude dvojnásobnej, to ano. Ze zakladatelčina zmateného dotazu mi ale přišlo, že mluví o celkových splátkách. Pokud zakladatelka myslí opravdu jen úrok, pak se omlouvám. Na druhou stranu brát si celkem vyšší hypotéku s takhle „zázračným“ úrokem s tím, že mě po době fixace zaskočí zvednutí o 1,5 %, je dost na hraně. Každopádně pokud z toho má strach, ať to začne řešit teď.
vykládej tohle některým lidem…no, někomu začne být od října horko.Dobře už bylo.
Prosím nevíte někdo jak to bude s úroky hypoték? Kamarádka přišla od finančního poradce a prý by od září mělo být minimálně 3% - nám v listopadu končí fixace. Teď máme úrok 1,64% - pokud by to zvedli místo 3t budem platit 6 - a to už je celkem rozdíl