Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak milé dámy, zkusila jsem plakací metodu, bohužel nezabírá. Asi budu muset vydržet s mým drobečkem usínat dohromady a snad si brzy sama řekne, že chce usínat bez mé přítomnosti. Uvidíme. Pa
… hm, tak já jsem dnes při uspávání holčičky uspala téměř okamžitě sebe. Kdy usnula malá nevím
. Ale já už jsem zase vzhůru! ![]()
Dobrou noc, Lora
Tak holky, ráda se připojím k debatě.
Já uspávám našeho prcka od začátku na rukách, protože jsem toho názoru, že když si ho pořádně nepochovám teď tak potom už vůbec ne. Tyto okamžiky se nevrátí, tak si jich užívám dositosti.
Je to někdy složitější, protože je to dost divoké dítě, ale vždycky to nějak zvládnem. Uspáváme v rozmezí 5ti minut- 1 a 1/2hod. Když je moc hyperaktivní a nemůžu ho na rukách udržet, jak sebou šije, tak ho nechám lozit po manželské posteli a hraju si s ním, on se mně schovává, ukazuje mně jak dělá búci a dříve nebo později se unaví a sám se ke mně začne tulit a pak si ho vezmu na ruky a usne do 15ti minut.
Tak tak asi
ono většinou není problém usnout(a to i počkám,až usne tvrdě… i 20 min), v momentě když je položen do postýlky začne se vrtět, otevře oči a probere se, když je spí s námi-žádný problém (má svůj polštář a deku) krásně spí…
A to jsme zkoušeli i přemísťovat i postýlku…
No my zatím tuhle metodu nezkoušeli, tak neporadím - zatím to necháváme jak to je…(i když je to zatím dočasné řešení
)
Taky se nám podaří, že jak ho položím do postýlky, že se probudí. to si ho vezmu znovu na ruky a počkám až zabere. Očka zavře hned, jak ho vezmu, tak počkám až prostě zase usne. Někdy to udělá 2krát 3krát, ale je to jenom o tom, že ještě nespal tvrdě.
Ahoj, tak abych pravdu řekla, po měsíci a pořád je to s tím usínáním stejné. Možná se to ještě zhoršilo tím, že když se v noci vzbudí, já ji nakrmím a pak dám znovu spát, pokud zalehnu hned taky, je to v poho, ale když jdu na záchod nebo se jen napit, to je cirkus, okamžitě procitne jako kdyby mě necítila a začne řvát. A nepomáhá ani když ji začne utěšovat tatínek, to bych řekla, že spustí ještě víc. Úplný závislák na mamě.
Ahoj Žabko, každé období si žádá své. Musíte to zkrátka vydržet. Pokud máš jen jedno dítko, tak se to dá zvládnout, když Ti manžel pomáhá. U nás jsem uspávač já. Malé stačil dudlík a v devíti měsících jsme ji dali do jejího pokojíčku, s tím, že jsem za ní v noci lítala i 5×. Samozřejmě jsem si připadala stále nevyspaná a o to hůře, když jsem za ní lítala těhotná. Uspávala jsem ji na polštáři a houpala, protože mě hrozně bolely záda. Časem se to zlomilo a nechtěla uspávat, chtěla jen položit do postýlky. U malého je to teď o to horší, že dudlík odmítá a usíná mi u prsa. Připadám si někdy jako otrok, no ale jsem ráda, když mě potřebují, jinak bych pomalu nevěděla, že je mám. Za pár let už se tulit nebudou. Tak si každou minutu užívej.
Jana
Ahoj Žabko,
máme přibližně stejně staré holčičky, tak snad ti aspoň trochu poradím. Mívali jsme taky problém se spaním, tak jsem si koupila knížku, která je celá o spánku dětí a ta mi trochu pomohla. Sice jsem tam nenašla všechno, co bych chtěla, ale jednu důležitou věc jsem si odnesla.
Radili tam, že každé dítě je jiné a jinak „nastarované“. Je potřeba dítě několi večerů sledovat, kdy (většinou je to +- ve stenou hodinu) na něm začnou být známky únavy, kdy tzv. „zavře krám“. Dobrým ukazaltem je „tření očiček“, protože jak je člověk ospalej, oči omezí tvorbu „slz“ a oko začíná trochu pálit-proto to tření. My podle tření oček a zívání a takové celkové apatyčnosti zjistili, že naše malá má „svou hodinku“ v sedm večer.
Některé děti ale tu svou hodinu můžou mít třeba až v osm nebo v devět hodin, takže to chce vypozorovat…
Pak už stačí třeba vzít do náruče, jít do klidné místnosti, chvilku pochovat, zazpívat a až se dítě zklidní, dát do postýlky…atd (prostě rituál). Je dobré dbát na to, aby rituál bych pokaždé stejný!!! a dodržoval ho „do puntíku“ každý, kdo uspává…
Nám malá zatím usíná dobře (v těch 7 večer), ale vstává už v 5 ráno!!!
Zkoušeli jsme ji „posunout“, ale bez úspěchu. Stejně vstala v 5 ráno a byla celý den nevyspalá a mrzutá.
Jo, a málem bych zapoměla - dítě by před „večerním spánkem“ mělo být dostatečně dlouhou dobu vzhůru (u nás minimálně 2 hodiny, u starších dětí dýl…).
Tak snad jsem ti pomohla ![]()
Elissa