Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
potřebovala bych poradit od zkušenějších maminek ohledně uspávání miminka. Máme 1,5 měsíční holčičku, která hrozně trpěla na prdíky, takže jsme se ji snažili všelijak utišit aby jsme se alespoň trochu vyspali (máme ještě 2 a půl letého chlapečka) no a nejvíce se nám osvědčilo houpání na gymnastickém balónu, ale znáte to, to je cesta do pekel. Malou po měsíci prdíky přešly, ale balónem uspáváme stále. Když ji položím do postýlky tak chvíli kouká, ale pak samozřejmě začne plakat, snažím se ji utišit všelijak jinak, ale nakonec stejně skončíme na balóně. Mě by to ani tak nevadilo, ale jde o to, že to trvá strašně dlouho. Koupu ji v šest, pak usne třeba na půl hodinky, načež ji zase uhoupu, ona se po chvíli zase vzbudí a takhle to jde třeba do devíti do desíti jak kdy, až konečně usne a spí teda až do rána s dvěma kojeními. V noci ji naštěstí uhoupávat nemusím ale to večerní uspávání je horor, hlavně kvůli staršímu, teď je s ním tatínek, ale až bude mít odpolední tak nevím nevím. A taky se bojím, že za chvíli začne to uhoupávání vyžadovat i v noci.
Jestli mi můžete někdo poradit jak jste to s miminkem dělali vy aby samo usnulo budu moc ráda. Vybrečet ji nechat nemůžu, šum jsme zkoušeli, ale nepomáhá, jinak spí pevně zavinutá. Předem děkuji za reakce
@HanyBany Ahoj,já mám tedy jen jedno dítě, ale taky jsem uspávala houpáním a už se mi k večeru úplně stahoval žaludek, když se blížilo k uspávání na noc, fakt
. Nakonec jsem uspávala u jídla. Usla u flašky. A i když brečela tak jsem jí jen tak lehce houpala na rukách a něco tiše zpívala, nakonec se to naučila, ale chvíli to trvalo. Věděla jsem, že čím bude těžší, tak to bude horší, uspávat houpáním.
My jsme byli taky takovi mekousi - uspavali jsme houpanim.
kamaradka nechavala deti vyrvat, ale ja bych to srdce nemela. druha se zase naopak tesila, ze bude uspavat (bylo to vymodlene miminko) a to zase naopak uspavat nechtelo - proste lehlo a spalo.
Prvních 8 měsíců jsem houpala na míči, další 3 měsíci jsem ležela vedle ní a to trvalo dost dlouho, v 11 m. jsem zkusila Estevilla a hned od první noci usínala sama a spala celou noc.
Taky jsme houpali, cca v peti mesicich jsme zkusili dat do postylky a plynule presla sama na usinani v postylce. V te dobe jsme citili, ze ji tou naruci tak jako omezujeme, chtela se rozkulit, takze treba ja bych to nehrotila a jeste pockala…jo, a uhoupavala jsem teda i v noci po krmeni, to byl opruz…ale u nas se to vyresilo samo
Já uspávám u prsa, když zaklapne víka, tak se z postele honem zdejchnu. Vím, že každý to má nastavené jinak, někdo by nedal dítě do postele, já bych neuhoupávala na rukou ani za zlatý prase
Vedle postele mám přiraženou postýlku se sundanou bočnicí a občas se mi ho tam povede v noci na pár hodin předistribuovat. Ale jnak spí se mnou, zavinutý, šum též nefunguje, dudel nechce. Až bude větší, tak půl roku, tak budu pomaličku zkoušet usměrňovat, žádný extrémy, jen jemně vést k tomu, aby se naučil usnout sám, prvorozený byl taky uspávaný u prsa a když jsem odstavila, tak se to naučil v pohodě
Ahoj my ze začátku s tím spaním bojovali taky, malý ke všemu trpěl celé 4 měsíce na koliky, tak to byl mazec…upávaní na míči, u flašky a nic nezabralo…nějak jsme to období přežili, teď má skoro 10.měsíců a už jsem na něj použila nedávno Estvilla a díkybohu to zabralo, ale ne každý má nervy na tuhle metodu…držím palečky at se to co nejdřív zlepší ![]()
Ahoj, u nás zabíral Bílý šum. Super zázračná věc. Vždycky malá hned vytuhla, sama, v postýlce, zavinutá, bez dudliku. Doporučuju vyzkoušt všem.
Mě malej brečel, pač sem ho uspávala když on ještě nechtěl ale to sem zjistila až ve třech měsících. přestala sem, po koupání sme ho měli na gauči a´t se placatí jak chce a on pak začal zavírat očka, lehce sem ho pochovala, dala do košíku a bez breku spal. Takže za mě teda nenutit když ještě nechtějí. Teď budou Vojtíkovi 4m a mezi 7-8večer začne knourat na spaní, dám ho do postýlky, pohkadím, zhasnu, odejdu a spí
pravidelně, přitom první dva měsíce usínal klidně až kolem půlnoci a vydrřel i 2h řvát. Chce to vydržet a nenervovat, zpraví se to
![]()
@mrnousekjaninka píše:
Mě malej brečel, pač sem ho uspávala když on ještě nechtěl ale to sem zjistila až ve třech měsících. přestala sem, po koupání sme ho měli na gauči a´t se placatí jak chce a on pak začal zavírat očka, lehce sem ho pochovala, dala do košíku a bez breku spal. Takže za mě teda nenutit když ještě nechtějí. Teď budou Vojtíkovi 4m a mezi 7-8večer začne knourat na spaní, dám ho do postýlky, pohkadím, zhasnu, odejdu a spípravidelně, přitom první dva měsíce usínal klidně až kolem půlnoci a vydrřel i 2h řvát. Chce to vydržet a nenervovat, zpraví se to
![]()
souhlas, snažit se dávat spát dítě, které ještě nepotřebuje, je naprosto na nic. Holt ty děti občas nespí tak, jak by se nám hodilo, ale lepší mít bdělý dítě později do večera než aby tu dobu prořvalo.
No, nechat vybrecet, to urcite ne, na to je moc malinka. Mic bych schovala a zkusila bych teda zatim jenom houpat na ruce. A treba zkusit dat spat pozdejc. Kdyz zacinas uspavat po seste a usne az kolem devate, desate… Co kdybys to teda nejak posunula (jestli to teda jde, ono s temahle malyma detickama to neni jednoduchy) a zkousela koupat az treba v sedm nebo osm a spat pak?
Holky děkuju za reakce, mě se právě k večeru taky už stahuje stresem žaludek, hlavně kvůli tomu staršímu, protože má zrovna období vzdoru a taky nechce chodit spát a chtěla bych u toho uspávání být s ním, ale prostě zatím nemůžu, protože musím houpat malou, takže na palici, asi to budeme muset nějak vydržet a snad se to časem zlepší, je fakt že malá na tom míči není ješté úplně závislá, přes den usne třeba i v obýváku na podložce, kde je bugr a úplně sama, nemusím ji uspávat vždy, ale prostě ten večer no… dneska zkusím dát spát později, třeba k té deváté a uvidíme co se bude dít. ![]()