Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nevsik a nic se u vás nezměnilo? Já ti doporučím jedno: kup si knížku „Každé dítě může dobře spát“…jsou tam popsány všemožné situace a „návody“, jak je řešit, já měla problém s 9ti měsíční dcerou a častým buzením, pár dní jedu podle této knihy a zlepšení je náramné…slyším na ni jen samou chválu, tak ji zkus, třeba vám pomůže ![]()
Podle mě si s váma pěkně hraje. Takový malý tyran. Doporučuju knížku Každé dítě může dobře spát. Nám pomohla.
Jinak u vás už je určitě špatně to usínání, už tam vás má na háku a pak to jen pokračuje. Mělo by se stanovit, že třeba jen 3 pohádky a dost. JInak bych aplikovala estevilla, ať si tam ječí jak chce, chodit k ní co pár minut, ale hlavně vytrvat. Zvracení je asi její třešnička na dortu, to vidí, že vás to vyděsí. Pokud se u vás v rodině nic nezměnilo, tak to fakt tipuju na malého tyrana.
Co děláte přes den? Myslím nějaké fyzické aktivity? 2× denně venku, chození ne sezení v kočáru. Synovi je 23 měsíců a měl něco podobného (ovšem ne takové jako u vás). Začali jsme chodit ven bez kočáru a o hodinu později chodit večer spát a začal spát celou noc. Co třeba stoličky, netrápí jí pětky?
Příspěvek upraven 26.12.12 v 21:39
Nezměnilo se nic, i to jsem probírala s psycholožkou a na nic jsme nepřišly, niajký zvrat který by jí tak rozhodil. je mi jasný že si to dělám sama, jsem zničená a zoufalá, tudíž přistoupím na jakoukoliv akci aby zabrala. na knížku kouknu, děkuju…
Ale předem upozorňuju, že bez křiku se to asi neobejde. Chce to trpělivost a hlavně opravdové odhodlání, že chcete tuto situaci změnit. Jak píše anonymní, už to uspávání je špatné, musíte vymezit nějaké hranice, přečíst 2,3 pohádky, které má ráda a hotovo. Samozřejmě bude plakat, bude protestovat ale pokud nepolevíte, časem se to zlepší. A v té knížce je zmínka i o tom zvracení, takže ji opravdu doporučuju, pomůže ti pochopit mnoho věcí
Já knížku dočetla na Štědrý den, ještě ten večer jsem začala praktikovat menší změny, dcera dřív vstávala i 10× za noc na kojení a teď se vzbudí cca 2× ale nekojím, chvilku si popláče ale usne a pak spí až do 5,6 ráno, to už nakojím a spí pak až do 8…takže doporučuju, stojí pár korun, přečtená je za chvíli, není tlustá a opravdu pomáhá ![]()
@Mata132 stoličky se jí už procpaly, když jsem je objevila říkám si „super, tak to byl ten problém“ ale nebyl
venku jsme každý den, povětšinou pěšky, kočár berem taky protože chodíme dálky a vracíme se docela pozdě ale nesedí v něm jak pantáta, vylítaná myslím může být dost-i když rozhodně ne na maximum. chodíme odpo, dopo jdem na nákup(pěšky)vaříme, hrajeme si, děláme domácí věci…tak nějak pořád něco. aktivity nemá bo u nás jsem nic nenašla vše od 3 let. mysíš že není vybitá tak to dohání v noci?
@nevsik píše:
@Mata132 stoličky se jí už procpaly, když jsem je objevila říkám si „super, tak to byl ten problém“ ale nebylvenku jsme každý den, povětšinou pěšky, kočár berem taky protože chodíme dálky a vracíme se docela pozdě ale nesedí v něm jak pantáta, vylítaná myslím může být dost-i když rozhodně ne na maximum. chodíme odpo, dopo jdem na nákup(pěšky)vaříme, hrajeme si, děláme domácí věci…tak nějak pořád něco. aktivity nemá bo u nás jsem nic nenašla vše od 3 let. mysíš že není vybitá tak to dohání v noci?
Těžko říct jestli potřebuje víc pohybu. Ale určitě bych to zkusila. Co přes den? Ještě spí? Co jí zkusit nedat přes den spát. Mám dvě kamarádky jedna má 27 měsíčního chlapečka a ten chodí spát v 20 h a už od roku vstává ve 4 h ráno, ale zase spí v kuse celou noc. Přes den naspí max. 2 hodiny. Nechápu, ale asi mu to stačí. Ta druhá má zase holčičku 29 měsíční a usíná jí až v 22h a spí do 6h. Také jí sto stačí. Můj syn do 20 měsíců spal od 19h do 7h a přes den 3 hodiny. Teď spí od 20h do 6h. Je mu teď 23 měsíců a stačí mu to. Přes den si já jen hodinku. Co třeba dudlík nebo pleny nic jste nezměnili?
@Mata132 spí odpo okolo 1,5 hod.to už nás ted napadlo žeto zkusíme bez toho ale zase mám ozkoušeno že když nespí po o tak odpoledne okolo 5 usne prakticky kdekoliv, klidně vestoje.pak už je zle. dudlík nemá od 10měsíců a pleny sice má ale pořás stejné, režim není jinak, jídlo nic…a pořád se s manželem máme rádi
jakože nehádáme se, žádný stresy, práce dobrý…
Myslím, že vás zkouší. I když je všechno u vás stejné, dítě se hold mění.
Taky doporučuji tu knihu. Vymezit větši hranice, být důslední. Nenechat se jí manipulovat. Pokud si nakonec vyřve, co chce, tak proč by neřvala 3,5 hodiny v kuse. Nakonec stejně dosáhne svého, že.
Ještě mě napadá, neříká třeba, že se tam něčeho bojí?
@nevsik syn teď (26m) také usíná hůř, hlavně večer, protože má přes den přeci jen méně pohybu než v létě, kdy jsme byli venku v podstatě kromě spánku celý den. Co tak ale čtu a jestli jsem to dobře pochopila-malá ti vstává o půl 9, v kolik odpolko jde spát a v kolik vstane, když už o půl 8 ji dáváte do postýlky? Přeci jen už je větší a jednak zima a jednak věkem se ten režim posunuje. Mám tak nějak vysledováno, že syn neusne za dřív jak 5,5-6h (od malička je přísně režimový). Tudíž odpoledne ve 3h ho budím a stejně večer zabere až kolem 9 hodiny.
Podle toho režimu co píšeš, bych ji prostě asi ráno budila kolem té 7 ať se odpoledne tu hoďku a půl prospí a dávala spát večer trošku později, ať je unavenější. Za zkoušku nic nedáš, držím palce, ˇat se to brzy vyřeší.
@nevsik A kolik hodin tedy za 24 hodin naspí? Nezkusili jste homeopatika chamomilla vulgaris?
Sorry nečetla jsem příspěvky…
Malýho taky dlouze uspávám, ale pokud někdy nechci zůstat s ním až do uspání (aby si nezvykl na to, že tam s ním hodinu tvrdnu) a chci překonat fázi, kdy začne řvát kvůli tomu, že odcházím, tak mu třeba řeknu, že jdu čurat a opravdu jdu (z pokoje je vidět na dveře od záchodu) takže mi to věří a vidí, že jsem prostě musela odejít a nedělá vyrvál, pak jdu do koupelny umýt si ruce a pak když mě volá, tak už na něj jen mluvím z bytu a nejdu za ním a je to bez řevu.
Jinak mě napadá více ji unavit přes den. MAlej mi taky líp spí, když se vyřádí venku nebo něke v herně a hgůř, když trávíme den spíše poklidně jen spolu třeba jen na vycházce. To už je holt na dvouleťáka málo ![]()
Tak tolik jen mé postřehy, co by mohlo pomoct…
Synovi se zlepšilo spaní na spaní bez buzení po tom, co jsme mu úplně přestali dávat mlíko a začal spát ve spacím pytli, je to pytel, kde má odděleně nohy, takže se normálně hýbe, může v tom chodit. Podle mně ho budilo čůrání, teď už je i na noc bez plíny, jak nepije na noc. Zaženeme ho do postele a vymýšlí si, čeho se bojí, že tam spát nemůže, neustoupíme, musí být v posteli, odnesu tak 3-4 věci, kterých se údajně bojí, pak si „čte“ a za 5 minut spí. Přijde mi, že i tvoje dcera má období vymýšlení si, zkoušení, co vydržíš a nějakého strachu. Zkus zrušit mlíko a zkus jí uspávat tak, že usne sama, třeba, že si bude číst sama a zapnout třeba lampičku (náš má noční světýlko nebo zapnu světlo u rybiček). A spí cca 12 hod. bez vzbuzení, jen několikrá se stalo, že ho vzbudila potřeba na wc a jednou k nám v noci přišel, nevím kdy, ale ráno spal u nás
![]()
Dobrý večer holky. prosím o jakoukoliv radu ohledně spaní dcery, jsem už vyřízená, vzteklá…zlusím popsat jak celá noc u nás funguje a za jakýkoliv postřeh budu ráda. jen na okraj, dcera od narození spala hodně, nebylo o ní vědět, od roka je ve svém pokoji a nikdy nebyl problém, spala celou noc(19.30-7.00)až do dvou let-pak utrum…
v půl 8 jdeme převlékat do pyžama, pak si vypije mléko(kakao),vyčistíme zuby, pusu tátovi a do postele. Svítí jí lampička. po obvyklých rituálech(pusinky, pohlazení, naskládání plyšáků, zamknutí pusynky) čtu knížku dokud neusne. klidně i hodinu
když se za tu dobu jen pohnu, okamžitě vystřelí, vyvalený oči a ječí že mám číst knížku a nechodit pryč. když usne a já odejdu většinou tak po 2 hodinách začne řvát-hysterický záchvat. nepomáhá nic-uklidnit, pochovat, poňuchat, vysvětlit že tam pořád jsme, že nikam nejdeem-ječí jak blázen. musím s ní být v pokoji, pomalu u ní ležet dokd zase neusne. a ani se nehnout jinak začne nanovo. tatínek nezabírá, jen já tam musím být. když usne opět, snažím se rychle umýt protože do deseti minut je vzhůru a zase řve. tohle se opakuje do té doby než já vlezu do postele a vezmu si jí k sobě. tam ale neusne a klidně si úplně probuzená do 4 do rána hraje(u nás v posteli, s panenkou, mojí knížkou, co má v dosahu)já samo taky nespím když mi leze po hlavě. ráno vstává okolo půl 9. nebo varianta dvě že celý ten ceremoniál k uspávání, pak jednou hysterák a pak se sama, když už spíme, nastěhuje k nám. a zase nespí a kouká kde co lítá.
nevíme už co dělat-zkoušíme dát jinam postel, jiné polštáře, nechaly jsme jí vyřvat (jednou se pozvracela a druhou noc držela tóninu přesně 3,5 hodiny, pak spala u nás)ležím tam s ní, speciální čaje na spaní, relaxace, psycholožku (máme vydržet) jídlo dřív i později…prostě mám pocit že se jí nic neděje ale nespí. nevím proč a přiznám se že už nemůžu vydržet. to nejde.2 roky spala pořád, kam jsem jí dala-spala-u cizích, v autě, dovolená-bylo to jedno. a jak přešel druhý rok a měsíc tak průser. ze dne na den. jestli máte kdokoliv jakýkoliv postřeh co je u nás blbě tak se s tím, budu vám strašně vděčná… díky
omluva za dlouhatánskost a možná zmatenost ale píšu rychle než začne
děkuju, hezký večer Katka