Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, začnu trochu ze široka, tak se mnou mějte trpělivost. V únoru se nám narodila krásná holčička. Už v těhotenství jsem četla knížku od Harvey Karpa, který píše o tom, že některá miminka když pláčou uklidní fén. A když se mi malá vrtěla v bříšku, zjistili jsme, že se uklidní, když si pustím nahlas vážnou hudbu, ideálně Beethovena. Malá je zlaté miminko, pořád se culí, je hrozně trpělivá a zvědavá. Někdy se ale přes den tak rozdovádí, že je pak přetažená a nemůže usnout. Začali jsem jí teda pouštět při usínání fén nebo případně toho Beethovena. Malá se pak krásně uklidní a spinká.
No a teď proč zakládám tuhle diskuzi. Postupně jak se malá učí víc a víc věcí, tak se z občasného pouštěné fénu nebo hudby stal víceméně zvyk. No a já si teď nejsem jistá, jestli to není špatně, jestli by se neměla učit usínat sama. Když je přetažená a fén jí nepustím, většinou vydrží po večerním kojení a koupání tak dvě hodiny vzhůru a pak následuje veliký křik, protože už je vážně unavená a nakonec usne u prsa, protože nic jiného už nezabírá. Naopak když jí pustíme fén, usne bez problémů. Zajímaly by mě vaše názory, jestli spíš odbourávat ať se to naučí sama nebo si myslíte, že se nic neděje, hlavně že je něco, co ji uspí?
A vlastně by mě taky zajímalo, jak uspáváte vy?
Příspěvek upraven 07.08.11 v 09:52
Ahoj, náš malý je taky fénový závislák
ale když je hodně unavený tak usne sám. Když nechce usnout, tak ho dám do postýlky a tam se na chvilku vyřádí, pak ho vytáhnu, dám mu prso, když vypadá, že bude usnínat tak ho dám zpátky do postýlky. Někdy to praktikuji na vícekrát a fén se už snažím používat pouze jako krizové řešení ![]()
Osobně bych pětiměsíční miminko rozhodně uspávala bez fénu - fén, uspávání v houpačkách, apod., to jsou metody vhodné pro uspávání novorozenců. Ale řekla bych, že zrovna tohle je problematika typu „co člověk, to jiný názor“. ![]()
já si myslím, že to je o tom jak dítě zvykáš od samotného počátku, jasně že novorozenec potřebuje víc a že pokud je dítě kojené tak je to třeba jinak, snažila jsem se co nejdřív obě děti položit a nechat spát a fungovalo to aale pokud už má nějaký takový „zvyk“ tak záleží na tobě, bu´d se rozhodneš to odbourat a bude to těžší a nebo to necháš tak a kdovíkdy začne ussínat sám, já osobně bych ten fén přestala používat..
V těchto měsících by mimčo mělo mít už nějaký „režim“.Dobu,kdy chodí pravidelně spát,kdy jí … Když vypozoruješ denní potřeby své malé,přizpůsobíš se jim a nastolíte nějaký ten denní řád, přestaneš používat tyhle pomůcky,které jsou opravdu vhodné v novorozeneckém věku,tak uděláš službu nejen sobě,ale i malé.
Unavené spokojené dítě usíná i bez těchhle berliček ![]()
já uspávám tak, že položím do postýlky, dám pusinku na čelo se slovy „dobrou noc“ a odcházím… takhle to praktikujeme od druhého týdne a super metoda, co komu budu povídat. Jsem šťastná, že to u nás takhle funguje ![]()
a co se týče fénu a Bethoovena, tak já bych to klidně praktikovala dál, když to zabírá a neni to nic zdraví škodlivýho… začala bych to řešit spíš v době, kdy by měla jít do školky, kde jí asi fén na spaní pouštět nebudou… a do té doby se to třeba odbourá samo ![]()
Mame podobny problem, synatorovi je tri a pul mesice a sam prestal usinat… do tretiho mesice stacila plinka pres pusinku, dudlicek a spal do pul minuty… najednou ale prestal, dudel vyplivl a uz jsem mu ho nenarvala (priblizim se s dudlikem a spusti jecak) a chce usinat zasadne u prsa.. a beda, kdyz nahodou od nej odejdu nebo ho chci prenest do postylky… taky uz nevim, co s tim… vyrvat u nas nepripada v uvahu, rve tak, ze se zalyka a ja nebudu riskovat, ze se mi udusi…
fen pouzivame na prdiky a plac pri boleni briska, zabira dokonale! ![]()
co se tyce fenu na uspavani nebo Beethovena, tak bych to asi neresila, je to podobne jako to prso, ja myslim, ze to prejde samo ze dne na den jako u nas plinka a dudlik… ![]()
položim malou do postýlky zapnu usínáčka odcházím a do minuty spí ![]()
Dík za názory holky…režim samozřejmě máme, o půl sedmé koupeme, pak nakojíme, chvilku se mazlíme, pak postýlka. Dřív to fungovalo a fén nebo Beethoven byl jen na opravdu špatné dny. Kolem 4. měsíce přestala ale malá spát celou noc a z usínání se stal problém. Odejít z místnosti jsme zkoušeli, ale malá postupně zvyšovala křik tak, že se pak skoro dusila ![]()
horakyne píše:
položim malou do postýlky zapnu usínáčka odcházím a do minuty spí
Co je usínáček? ![]()
https://www.emimino.cz/…inacek-dino/
máme ho od narození a skvělá to věc
My mame hudbu a nevidim v tom problem. Bez hudby usne taky, ale hudba mu odblokuje zvuky zvenku, co by ho jinak budily, ma lehky spani.
Pokud ti to vadi, co treba poustet hudbu cim dal vic potichu, az nakonec nepustis vubec? Tak by se toho dalo zbavit bez problemu.
Příspěvek upraven 07.08.11 v 12:37
Se nezlob, ale takovej usinacek nebo podobny blbustky jsou uplne to samy jako fen nebo hudba. Akorat to zere min elektriky, ale dite je na tom zavisly uplne stejne.
kockodanka píše:
Se nezlob, ale takovej usinacek nebo podobny blbustky jsou uplne to samy jako fen nebo hudba. Akorat to zere min elektriky, ale dite je na tom zavisly uplne stejne.
No dovolím si oponovat. Tam zvuk můžeš klidně vypnout,občas funguje i bez zvuku,prostě jen k přutulení a pocitu,že není v té postýlce tak sám…Ano,ale to může být i jiná hračka…Zakladatelko zkoušela jsi dát malé k usnutí třeba tvoje tričko,které jsi měla na sobě? Děti milují pach blízké osoby,nebo plyšový medvídek,cokoli,kde se můžou přitulit a vyvolají si tak pocit bezpečí…
bud rada,ze ti princeznicka usina pri hudbe,nebo fenu…ja behala po byte s malou v naruci 3,5 mesice,nekdy i 45 minut a mala se pak za 15 minut probudila ![]()
co bych dala za to,aby usnula jen tak pri hudbe!!a neboj do 18.ti ji uspavat fenem nebudes ![]()