Uspávání po kojení

6868
16.11.10 10:28

Uspávání po kojení

Ahoj holky,

už jsem docela zoufalá. Máme doma týdenní miminko. Kubíček se narodil 8.11.2010. Nevím si s ním rady ohledně kojení a spaní. Kojím přes den po 4hodinách, v noci ho nechávám, ale max 5-6hod. Je to proto, že člověk ho jde budit doslova z hrůzou. Malého přebalím, nakojím - kojím tam 30-45minut a snažím se z jednoho prsa, střídat polohy atd. Při jednom kojení přibere v prměru od 50-70ml. Nikdy se mi sám od prsu neodpojí, usne u toho a když mu chci prso vzít začne ho dudat, ale vážně mi přijde že jen dudá, že už nepije. Tak mu tam dám malíček a odpojím a pak začne boj. Uspáváme v průměru 2-4hodiny, takže to je pak zase čas na další kojení. Když už se podaří ho uspat, tak spí tvrdě a sám se nebudí ani přes den ani v noci. Vážně si s ním už nevím rady. Volala jsem laktační poradkyni, ale nic moc neporadila. Prý ať ho znovu přiložím, ale to by měl prso v puse non-stop 24hod. Nevíte některá co s tím? Nebo kde je zakopanej pes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5778
16.11.10 10:32

Pokud ti v noci spí, tak já bych na kojení nebudila v žádném případe, pokud bude mít potřebu jídla, vzbudí se sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4433
16.11.10 10:35

Tak se zkus rychle odpojit a dát mu tam dudlík, ať dudlá ten. V noci bych ho nechala spát, jestli bude mít hlad, tak se probudí, případně bude spát celou noc. Asi nemáš monitor dechu, že? Já si ho pořídila právě proto, že jsem furt kontrolovala, jestli dýchá, tady vidíš, že kontrolka bliká a je vše ok. Jestli se ti naučí spát celou noc už teď, později budeš ráda. Tak zkus tohle a třeba se to spaní přes den upraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4433
16.11.10 10:36

Souhlasím s Katchuskou. Jestli se naučí dudlat prs, budeš z toho jen nešťastná a neuděláš nic krom kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
16.11.10 10:40

Dudlíka mi vyplivuje, máme už snad všechny možný druhy a žádnej nechce. Jediný čím se mi ho někdy podaří uspat je strčenej můj palec v pusince. Takže myslíte, jakmile přestane sát, tak hned ho odpojit? On sám se nikdy neodpojí. Ale on usne tak po pěti minutách u prsa, takže ho budím, měním polohy, to pak vždy trochu saje a zas usne.
Monitor dechu mám, taky si to bez něho nedovedu představit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
16.11.10 10:42

Právě že ta laktační poradkyně mi řekla, ať mu tedy znovu nabídnu prs, ale to mi přijde divný. Já myslím, že vypije tak nějak akorát. Nebo to je málo na týdenního prcka 50-70ml při jednom kojení? A myslíte, že mám kojit jen z jednoho prsu nebo můžu prsa střídat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5778
16.11.10 10:44

prsa střídat určitě a vždycky první nabízet to co míň chce. Ale vážně ho v noci na kojení nebuď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
16.11.10 10:48

Nám doktorka řekla přes den budit po 3 hodinách a v noci nechat spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4433
16.11.10 10:52

Na týdenního prcka je 50-70 ml tak akorát. Dala bych mu prvně prs, kterej míň chce, pak jak začne usínat, tak bych ho dala k druhýmu, to ho probere a jak začne zase usínat, tak bych ho odpojila. Ale v noci bych ho určitě nebudila. Pokud se nevzbudí sám hlady, tak monitor dechu pohlídá, že je vše v pořádku. A třeba se tím upraví denní spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
16.11.10 11:08
Kailovka píše:
Dudlíka mi vyplivuje, máme už snad všechny možný druhy a žádnej nechce. Jediný čím se mi ho někdy podaří uspat je strčenej můj palec v pusince.

U nás trvalo tak 3 týdny, než vzal dudlík na milost a díky bohu, že jsme měli takovou trpělivost. Starší dudlal jedině prso a v noci se pak pořád budil, když jsem ho odpojila. Nevyspal se ani on, ani já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
16.11.10 11:08
MarkyM píše:
Nám doktorka řekla přes den budit po 3 hodinách a v noci nechat spát.

No jo, ale to mi kolikrát ani nestihneme po kojení uspat… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4433
16.11.10 11:24

A zkoušela jsi ho nechat být, třeba se mu po každým kojení spát nechce. Každý miminko není spavý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.11.10 11:38

Kailovko neboj a nezoufej - je ještě malý a budeš mít dost prostoru ho trochu „vycvičit“ - prostě naučit to tak jak potřebuješ ty…v noci ho nech chrupat jak potřebuje… ..a přes den kojte častěji a trénujte - zkus ho naučit usínat jinak než u kojení - a když to nepůjde jinak, tak prostě po chvilce prso seber…aby se naučil, že je to jen na jídlo a když usne, a nebude sát, tak už nic nedostane, prostě že nebude spinkat s prsem v puse…

Znám to moc dobře od staršího syna, to byl taky pěknej přísavka…nakonec usínal jen u kojení, ale když usnul, tak si zvykl, že jsem mu prso vzala a spal dál…

Gratuluju k miminku a nenech si to znechutit, jejich chování se hodně často mění, hlavně že papá a roste!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.11.10 11:40

jo a souhlasim s evcav - ne každé dítko je spavé. Náš starší přes den skoro nespal …jen v kočárku a to musel pěkně jezdit…Jinak koukal a pozoroval okolí

mladší holčička chrupe pořád. Každý dítě je jiný :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.11.10 13:54

Ahoj,
popravdě dudlík bych u takhle malého miminka vynechala. Může ho to plést, kazí efektivitu sání atd.atd., o škodlivosti dudlíků toho bylo popsáno stohy. Miminko se taky nejdřív musí naučit, jak sát efektivně, pak můžeš dudlík zkusit, až už bude kojení zaběhlé.
Kojení po 4 hodinách ve dne mi taky nepřipadá optimální - znamenalo by to 4×kojení ve dne a 1× v noci… to je málo už z hlediska příjmu tekutin.
3/4 hodiny na jedno kojení je dost, ale u novouška je možné i to. Jde o to, zda mimi celou dobu efektivně saje, tj. zda je slyšet polykání, zda se mu hýbou ouška, zda nemlaská a nesrká… nebo zda jen tak nežužlá. Většinu takhle malých dětí příliš dlouhé sání spíš vysílí, než pomůže, takže pak se jim špatně usíná z přetažení.
Zkusila bych:
zkontrolovat techniku přikládání a to,zda dítě opravdu saje efektivně. Techniku najdeš krásně popsanou na www.kojeni.net, stejně jako známky správně přisátého a sajícího dítěte.
Pokud shledáš vše v pořádku, zaměřila bych se na střídání prsů při jednom kojení. Jakmile uvidíš, že malej polevil, usíná, nesaje, jen si žužlá, prohoď prsa a mezitím ho probuď - nech ho odříhnout, popovídejte si, případně mu zacvič nožičkama, otři obličej žínkou, projdi se s ním po místnosti - cokoli, aby se probral. Klidně prohoď 4-5× za kojení, to je nic proti ničemu. Přední a zadní mléko, které se v souvislosti s prohazováním obvykle řeší, je záležitostí pozdějsí doby, má to cenu řešit až cca 3 týdny po zahájení kojení. Prohazování pomůže zvednout množství mléka a malého to víc motivuje k sání (líp mu to teče a nevysílí se tolik, takže kojení nebude ani tak dlouho trvat).
Ve chvíli, kdy už nebude jevit zájem o přisání, je nabaštěný a buď usne, nebo by měl spokojeně konverzovat s okolím a usnout za chvíli. Někteří experti, pravda, i přes plný žaludek brečí - pak nezbyde než nosit, houpat, konejšit, uklidňovat.
Pokud usne, přiložit znovu, až se vzbudí. Pokud se toto povede, bude se sám od sebe budit cca co 2-3hodiny.
Celé to na mně dělá dojem, že je prostě moc slabý, aby vysál dostatek mlíka, je přetažený, proto nespí, proto celé kolečko trvá 4 hodiny a on se k mléku dostane později než by potřeboval, čímž se problém prohlubuje.
Takže zkus:
zefektivnit sání
zkrátit intervaly mezi kojeními (u 8denního mimi cca 2-3 hodiny, před kojením můžeš trošku odstříkat, aby to líp teklo
maximálně využít nočního kojení, kdy je mlíka nejvíc, nenechat jen žužlat, ale budit, budit a budit
Ono to nepůjde ze dne na den, počítej klidně s týdnem, dvěma než se to ustálí.
Brzo půjdete k mudr. na převážení, to hodně osvětlí situaci, zda přibírá či ne.
Tak hodně štěstí a pevné nervy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna