Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim ![]()
Mam doma 3 mesicniho chlapecka. Je to jedlik uz ma 7700g. Problem mame s uspavanim i pres den. Usne jen u prsa nebi v nositku, ale nemuzu ho pak vyndat( ani prso ani z nositka) hned co se chci odpojit je vzhuru a chce zase dudat. Dudlik jsem zkousela ale tadny neprijima. Trva to cca 3 tydny. A v noci mi usne u prsa ale pak se kazdou hodinu budi a vrti se, takze zase nabidnu prso kde usne a tak stale dokola. Uz jsem vycerpana a nemuzu.. je to normalni? Zmeni se to samo, nebo mam nejak pomoci?
Nauc ho dusledne odpojovat.
Naji se, usne, odpojis. A tak porad dokola.
V nositku kdyz tvrde usne, delala jsem to tak, ze jsem natrasla perinu, predklonila se i se spicim ditetem do periny, az tam v ni bylo zaborene, opatrne jsem oprela hlavu do periny, pockala, a pak jen odepla nositko a nechala dite spattak jak zustalo v te perine i s nositkem.
@Andysek89 Každé dítě je jiné. Syna bych opravdu vzbudila přendáním = ihned by bylo prso. No tak jsem ho dala, tím se zas tak nějak uspal a mohla jsem jít. Dcera byla od malička mnohem víc schopná přendání, hl. na uspání nepotřebovala jen prso, byla schopná usnout i jinak. Teď je synovi pět a věř mi, že už ho u prsa neuspávám
Jeddnoduše bez nějakého učení, zvykání, když už byl dost starej, přestal tohle vyžadovat.
Nechci tě strašit, ale to ještě nic není. Syn v noci také potřeboval často prso. Přes den tedy to nebylo tak zlý, uspávala jsem venku v kočáru, ale v noci jsem byla vzhůru 7×, 10×, 13× za noc. A to trvalo do roka a půl do odstavení. To byl celkem mazec. Já jsem ho tedy odstavit musela kvůli nástupu do nemocnice, ale kdyby toto nebylo, odstavím ho stejně. Říká se, že kojené děti se častěji budí, u nás to platilo na 100%. Už jsem padala na hubu. Nezbyde ti než vydržet. Kvůli častému „požadavku na prso“ tak malé miminko odstavit by byla blbost, pokud můžeš bez problémů kojit.
Zkusila bych odbourat do denní uspávání u prsa. V noci, když ho máš u sebe v posteli (vstávat 12× se fakt nedá), tak to jde přežít. ![]()
Z nosítka jsem odkládala do kočárku, pokud se dítě probralo, rychle jsem pohoupala a vetšinou usnulo. Ale nevyšlo to vždy, no…
@Mutlice tohle mám přesně doma. Já teda zatím definitivně neodstavila, ale trošku se to lepší. Odstavila bych, ale ona strašně začne řvát a řve a řve, až zvrací
. Má 19m a vstávám už jen tak 5× za noc. A přijde mi to málo
.
@Kolicek95 Moje 2.5 leta vstava jak kdy. Nekdy 1×, jindy 7×. Mam ji v posteli a koji se sama v mem polospanku, takze me to extra nebudi.
Syn se kojil co hodinu do cca 1.5 roku, pak se to snizovalo zvolna. Budit na kojeni se prestal az ve trech letech.
Miminko je malinké, měla jsem to stejně v tomhle věku, přejde to. Obrovsky se mi ulevilo, když se začalo šnečit, fakt jsem hodně jásala, když si poprvé dolezlo k prsu, od té doby u nočního kojení dobře spím (jen začátky mě budí).
Pokud jde o denní uspávání, tak já teda neodpojuji, nebo jen velmi výjimečně. Pokud je dítě utahane, odpojí se samo třeba už po třech minutách. Pokud ne, kojí se třeba 40 minut, než se dost zklidní, zpracuje vjemy a usne. Pak můžu odejít.
Pamatuji si, že někdy okolo těch třech měsíců padl u nás rekord, že dítě pilo dvě a půl hodiny, ale že opravdu pilo. A pak se aktivně odsálo a usnulo. A já vždy nechávala. Protože nejde si říct - dítě ví, kdy chce jíst a kdy chce spát - a zároveň razit - dítě neví, jak dlouho chce sát, čtvrt hodiny a nazdar.
Ale chci říct, že to odcházení od spiciho dítěte jde natrenovat, i když to třeba týden pokusů zabere. Stejně tak je dobré, aby nespalo v úplné tmě a tichu. ![]()