Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, přesně v tomhle věku jsem to zažila s nejstarším synem a to byl na cestování zvyklý. Je to nepříjemné, když se člověk o dovolené nevyspí, ale zase to přejde. Myslím, že je to tím, že si syn v tomhle věku začal víc uvědomovat prostředí okolo sebe a navíc to bylo “režimové” dítě, takže ho změny mohly trochu rozhodit.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
jsme se synem 15měsíců poprvé na dovolené v hotelu na horách.
Doma byl noční spánek krásný - chodil spát kolem 20/21h, jednou se vždy probudil kolem 5h ráno, já ho chvíli hladila, a pak jestě usnul třeba na 1-1,5h.
Tady je ale úplně vyměněný. V noci se budí třeba 5× a pláče ze spaní. Je to normální? Napadá mě, že má více vjemů a aktivit během dne než klasický den doma a pak to v noci takto zpracovává?
I během dne má teď tady většinou 2 spánky, doma už cca 2 týdny spal přes den pouze 1×.
Máte některá zkušenosti? Možná hloupý dotaz, ale zažívám to poprvé…
Jet na dovolenou s takto malým dítětem je vždycky risk a sázka do loterie. Je potřeba zvážit, jestli Ti to ta to stojí.
My jsme byli ještě s mladší, ne v hotelu, ale v apartmánu. Měla půjčenou klasickou postýlku, matrace obdobná jako doma. Spala dobře.
Ale není to režimové dítě a je zvyklá přizpůsobit se i potřebám sourozenců.
První asi tak pružné nebude.
Hm. My byli na konci 19M. Na prodloužený víkend. První noc byla příšerná. Druhou jsme daly v podstatě normálně. Pak jsme byli přes noc u známých a taky byla ta noc na pendrek. Těžko říct co za to mohlo. Podle nás v tom bylo prostředí a teplo k tomu další věci. Teď nás čeká další mini dovolená. Největší vitr mame z cesty, ne ze spaní ![]()
Jestli tě to potěší, my si letos takto užívali dovolené se štěnětem. Chodila spát kolem 21 hodiny a budíček byl nejdéle v 5. 10, někdy i dřív a bylo jedno jestli to byla chata, karavan, hotel. V 5 byla vzhůru a jdeme se projít. Pak se v 8 uložila a chrněla by v pohodě dál.
Doma chrní v pohodě do 9.
@Aspera píše:
Jestli tě to potěší, my si letos takto užívali dovolené se štěnětem. Chodila spát kolem 21 hodiny a budíček byl nejdéle v 5. 10, někdy i dřív a bylo jedno jestli to byla chata, karavan, hotel. V 5 byla vzhůru a jdeme se projít. Pak se v 8 uložila a chrněla by v pohodě dál.Doma chrní v pohodě do 9.
To je přesný se zvířaty.
Moje oblíbené je, když vzbudí celou domácnost s tyjátrem, jako by měsíc nežrala - vstaneš a dáš jídlo - přesně po dvou granulích jde zvíře spokojeně chrápat dál. Jsou to miláčci. ![]()
Syn to taky takhle měl v tomto věku, první dvě až tři noci byly hrůza. Časem se to pak zlepšilo.
Jojo, děti vnímají ze je něco jinak a pak špatně spi. Jina postylka, jiné prostředí celkově, jiné jídlo, jiné vjemy, jiný režim a to vše najednou takto na ne působí.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Doma byl noční spánek krásný - chodil spát kolem 20/21h, jednou se vždy probudil kolem 5h ráno, já ho chvíli hladila, a pak jestě usnul třeba na 1-1,5h.
Tady je ale úplně vyměněný. V noci se budí třeba 5× a pláče ze spaní. Je to normální? Napadá mě, že má více vjemů a aktivit během dne než klasický den doma a pak to v noci takto zpracovává?
I během dne má teď tady většinou 2 spánky, doma už cca 2 týdny spal přes den pouze 1×.
Taky jsme teď na dovolené s 15m. Bezne se 2× budí, před týdnem Dokonce poprvé spala celou noc no a Tvl dneska jsem měla nutkani ji vyhodit oknem. Co ta vyvadela 🤦🏻♀️
Prvni dcera mela presuny docela rada, naopak jinde spala lepe nez doma (resp. az po sestinedeli, v sestinedeli jsme meli dve vikendovky - dlouho planovane svatby kamaradu - a to bylo docela peklo
). Mladsi deti byly v tomto paradoxne mnohem horsi. Ale to uz se jezdilo i kvuli tem starsim a proste se to nejak prezilo.
Dobrý den,