Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Rodiče ti to tají určitě z dobrých důvodů. Třeba to mamka ví, ale tím, že se o tom nebavíte, jakoby dítě neexistovalo. Neměla jsi lézt do fotek, do kterých ti nic není. Uvědom si, že sice můžeš najít bráchu, ale přijít o mamku. Co když jí to není jedno a po narození dítěte udělal s tvým otcem dohodu, alimenty ok, ale to dítě nikdy domů nepřitáhneš. Uvědomuješ si, že svým jednáním můžeš rozvířit něco, co tě ani nenapadá? Prostě nebuď zvědavá a zapomeň.
A když bude fajn, zvládneš mu neříct kdo jsi?
A co to probrat s rodiči?
@ynax píše:
Rodiče ti to tají určitě z dobrých důvodů. Třeba to mamka ví, ale tím, že se o tom nebavíte, jakoby dítě neexistovalo. Neměla jsi lézt do fotek, do kterých ti nic není. Uvědom si, že sice můžeš najít bráchu, ale přijít o mamku. Co když jí to není jedno a po narození dítěte udělal s tvým otcem dohodu, alimenty ok, ale to dítě nikdy domů nepřitáhneš. Uvědomuješ si, že svým jednáním můžeš rozvířit něco, co tě ani nenapadá? Prostě nebuď zvědavá a zapomeň.
Jak přijít o mamku?
@ynax píše:
Nesouhlasím. Zakladatelka má 18 let, za chvíli bude dospělá, jednou od mámy odejde a bude si vést svůj život. Proč by se měla nechat okrást o sourozence? Mají snad dospělí právo rozhodovat o jejich vztahu v dospělém věku?
Jestli ti můžu poradit, udělej to, co ti říká srdce. Nenech se ovlivńovat problémy mezi generací před tebou. To je boj o váš budoucí vztah, jednou budeš třeba ráda, že toho sourozence máš. Nebo se budeš mlátit do hlavy, proč jsi ho nevyhledala. Napiš mu dopis, to bude lepší, než na něho někde číhat.
@Malaga píše:
Jak přijít o mamku?
tak, že udělá něco, co mamka nechtěla. Třeba se chtěla odstřihnout od milenky a nechtěnéno dítěte a najednou to její udělá jééé, super, brácha, co kdybys přijel na návštěvu… no to bude parádní setkání. Otec bude nadšený a mamka jí to nemusí nikdy odpustit
@chipsa píše:
Nesouhlasím. Zakladatelka má 18 let, za chvíli bude dospělá, jednou od mámy odejde a bude si vést svůj život. Proč by se měla nechat okrást o sourozence? Mají snad dospělí právo rozhodovat o jejich vztahu v dospělém věku?
tak si představuji, co by zakladatelka ztropila za scénu, kdyby jí matka vlezla do mobilu a našla tam nějaké tajemství, o které by se zakladatelka nechtěla s rodiči podělit.
Až se osamostatní, bude mít vlastní práci, bydlení a bude schopná ustát to, co může tím setkáním způsobit, ať to udělá. V tuhle chvíli si nemyslím, že to je správné řešení
@ynax píše:
tak, že udělá něco, co mamka nechtěla. Třeba se chtěla odstřihnout od milenky a nechtěnéno dítěte a najednou to její udělá jééé, super, brácha, co kdybys přijel na návštěvu… no to bude parádní setkání. Otec bude nadšený a mamka jí to nemusí nikdy odpustit
Mamka jí nemá co odpouštět…to je její věc a věc jejího manžela ![]()
@chipsa radíš něco, o čem vůbec nic nevíš. Co když i otec udělal s exmilenkou dohodu - co když dítě neví, kde bydlí jeho otec a tak to má i zůstat? O co bude jeho život lepší, když pozná druhé dítě, které mělo otce, co když neví, že jeho matka byla milenka a otce si idealizuje, co když to je grázl a přísavka, která se přisaje a už se ho nezbaví…je tu hodně neznámých, a rizika převažují. Tenhle krok se nedá vrátit a může to rozvrátit rodinu. Tady nejde o srdce, ale o mozek. A´t ho zapojí a příp. si nejdřív promluví s tátou
@ynax rady nad zlato
nebuď zvědavá a zapomeň?? Zkus se vžít do její situace. A proč by měla přijít o mamku???
![]()
K zakl.
Už jsi dospělá tak si o tom zkus s rodiči promluvit. Asi to nebude jednoduché, ale mohou Ti toho dost objasnit. Já Ti fandím
![]()
@ynax nepřeháněj a nevim proč by měl jezudit hned na návštěvu ![]()
souhlas s @chipsa a asi bych se rodičů na férovku zeptala…
jinak já jsem to, že mám ještě jednu sestru zjistila až ve svých 12-ti, kdy ona byla dospělá a chtěla mě vidět - ale u nás byla jiná situace..sestra je z tátovo prvního manželství a její matka mu bránila ve styku s dcerou i když měl zájem, platil a když za ní jel, tak mu x-krát zavřela dveře před nosem…naštěstí ty vztahy mezi sestrou, tátou a mnou se narovnaly…dneska v pohodě a dokonce její matka po těch 30-ti letech se tátovi omluvila, že udělala velkou chybu…
@Malaga píše:
Mamka jí nemá co odpouštět…to je její věc a věc jejího manžela
to nemyslíš vážně! Dítě vlezlo do cizích věcí, zjistilo něco, co nemělo vědět a teď do toho strká nos? Pokud tu akci rozjede, je to na ní a rozhodně bude na máme, jestli jí tuhle zradu odpustí nebo ne.
@brumdinka píše:
@ynax nepřeháněj a nevim proč by měl jezudit hned na návštěvu..
a proč by neměl?
Lidi jsou různí
Dobrý den, sice začínají prázdniny, ale nejedná se o hloupost. Je mi 18 a asi před měsícem jsem zjistila, že mám bratra. Hledala jsem nějaké staré fotky. Věděla jsem, že nějaké má mamka v ložnici v šuplíku. Tak jsem se v nich přehrabovala a vzadu jsem videla balíček převázaný provázkem.
Neodolala jsem. Zvědavost byla silnější. To, co jsem viděla, mě šokovalo. Byly to složenky, kde taťka platí alimenty. Bylo to do roku 2006, pak už to asi začal platit přes net. Co já vím. Byl tam rodný list. Mám bratra, který je jen o dva dny starší než já. Má stejné přijímení. Asi jeho matka chtěla, aby měl přijímení biologického otce i když nejsou manželé. Nějak to nechápu.
To měl taťka paralelní vztahy, obě přítelkyně otěhotněly a on si musel vybrat, kterou si vezme a druhé bude platit alimenty???
Jinak si to nedovedu vysvětlit. Co myslíte?
Byla tam fotka, kde mu bylo asi 5 let. Jsme si dost podobní. Mám touhu ho poznat. Adresu znám ze složenek. Jeho jméno a přijímení taky.
Taťkovi to zas až tak za zlé nemám, prostě se stalo. Ale nemám odvahu říct našim, že to vím.
Na FB jsem bráchu nenašla. Napadlo mě, že se do toho města vydám, ubytuji se někde v kempu a půjdu ho hledat. Pohybovat se blízko jeho bydliště. Někoho v okolí se zeptat, jestli ho znají. Nic bych mu neříkala. Chtěla bych se s ním seznámit a poznat jaký je. Pokud by byl blb nebo feťák, tak bych ho dál poznat nechtěla a hned bych odjela.
Ale pokud by byl fajn…
Vždycky jsem chtěla mít sourozence. Teď nad tím musím pořád přemýšlet. Zdá se mi o tom.
Nechci nikomu způsobyt problémy, ale chci poznat bratra. Byla jsem jedináček a teď taková informace.