Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak tam zítra zavolej, jaký je jejich záměr ten Utrogestan brát a čeho chtějí docílit. Jedna tableta je dávka naprosto minimální, ani se moc nedivím, že se přes ni tělo rozkrvácí. Ale přestat brát lék předepsaný lékařem, protože mi to na emiminu poradili, by asi doktora tak úplně npotěšilo.
Mám je na pravidelnou menstruaci říkal my jen že mám poruchu s cykly
Je to lék který by měl pomoci srovnat hormonální hladiny. Pokud vám ho lékař předepsal, řiďte se jeho radami. A pokud se vám začínají hladiny měnit, normalizovat, pak to možné je. Předpokládám, že před jeho nasazením nechal lékař odebrat vzorek na test hladin hormonů, aby se ujistil, co je potřeba podpořit.
Právě vůbec mi žádný test nedělal Já jsem už i předtím užívala norethisteron ale on mi říkal že ho beru jako už dlouho takže mi právě zkusí dát ten utrogestan dal mi ho protože po dobrání nrt zase menstruace nepřišla
Tak to je zvláštní, i když je to studovaný odborník, měl by mít jistotu, co s hormony dělá a jaké hladiny upravuje. Norethisteron je progestin, tedy syntetický, tělu nevlastní hormon, se všemi vedlejšími účinky. Utrogestan by měl být podle příbalovéh letáku bioidentický progesteron, tedy tělu vlastní. Je tedy vysoce pravděpodobné, že bude účinkovat trochu jinak a zřejmě i pomaleji, mírněji, každopádně s minimálním rizikem jakýchkoli vedlejších účinků. Syntetické progestiny ještě navíc paradoxně tluní produkci vlastního progesteronu a úprava hladin tedy může trvat déle. Pokud byste chtěla sama na své náklady zjistit, jak jste na tom skutečně s hormony, pak je přesnější test ze slin a ten stojí podle laboratoře v rozmezí cca 2 200 až 3 500 Kč. Testy z krve se podle laboratoří pohybují +- ve stejných relacích. Progesteron je možné doplňovat i alternativními způsoby, tedy byliny podporující produkci progesteronu a nebo formou, která obchází a nezatěžuje zažívací trakt, který většinu účinné látky tak jako tak metabolizací odbourává. Veškeré bylinné produkty se pak užívají pouze do odeznění problémů, některé byliny, jako třeba kontryhel, řebříček a třeba drmek je možné užívat v menších dávkách preventivně.
Moc vám děkuji za radu teď jste mi to vysvětlila lépe než doktor ten mi toho většinou moc neřekne Jen mi dá prášky a hotovo jen se mě ptá zda nejsem těhotná a nebo jestli plánuji otěhotnět já mu jen odpověděla že zatím ne
@Anonymní píše:
Moc vám děkuji za radu teď jste mi to vysvětlila lépe než doktor ten mi toho většinou moc neřekne Jen mi dá prášky a hotovo jen se mě ptá zda nejsem těhotná a nebo jestli plánuji otěhotnět já mu jen odpověděla že zatím ne
Pokud byste se chtěla hlouběji zajímat o to, jak vlastně v ženském těle hormony fungují, jak postupně vznikají a kdy je kterého kolik a proč a proč je špatně, když nejsou v harmonii, co vše to může způsobit a co se s tím dá dělat především přírodní cestou, třeba i změnou stravy, doporučuji dvě knihy, které jsou sepsány na základě dlouholetých poznatků světových odborníků. Jde o knihy „Doba jedová 4 - hormony“ a „Přírodní hormonální léčba“. Nemělo by se to, ale ta první je tuším i ke stažení na „Uložto. cz“.
Každopádně i přírodní cestu k nápravě hormonální nerovnováhy je velice vhodné konzultovat s nějakým odborníkem, který se tímto delší dobu zabývá, jakýkoli zásah do hormonů může způsobit víc škody, jak užitku.
Já vlastně ani nevím na jakého odborníka se obrátit zkusím si něco vyhledat nebo zkusit případně nějakého jiného gynekologa
@Anonymní píše:
Já vlastně ani nevím na jakého odborníka se obrátit zkusím si něco vyhledat nebo zkusit případně nějakého jiného gynekologa
No, ono pokud zatím nevíte, jak jste na tom s hormonálními hladinami, tak vám stejně nikdo moc neporadí. Je pravděpodobné, že jiný gynekolog vám napíše jiné hormony, každopádně ty přírodní jsou lepší bez vedlejších účinků nebo s minimálními (viz ten utrogestan). Já momentálně s jedním poradcem řeším přibývání na váze jedné 56 leté paní po odebrání dělohy a vaječníků. Sice ten poradce je trochu zvláštní, řešíme to teprve cca dva měsíce a zatím to vypadá, že radí dobře. Gynekolog nijak nepomohl, pouze konstatoval, že to s operací nesouvisí. Poradce nám doporučil mimo jiné test ze slin, který prokázal masívní estrogenovou dominanci, která je jednou z příčin přibývání na váze. Test zároveň prokázal velmi nízkou hladinu progesteronu a nízký hormon DHEA. Tedy estrogen více jak 6ti násobek doporučené hladiny, progesteron méně jak 50 pg/ml - tedy již neměřitelná hodnota a DHEA okolo 2 ng/ml, tedy těsně nad měřitelnou hodnotou. Ale na nějaké zásadní závěry je zatím brzo.
@LadaSva no on ten Utrogestan se dává také když je nízký estrogen, aby se podpořil cyklus.
@MimaK píše: Více
Utrogestan se může dávat pouze na prodloužení luteální fáze, nemá absolutně žádný vliv hladiny estrogenů, může pouze zvýšit citlivost tkání na estrogeny. Utrogestan - progesteron je antagonista estrogenu.
Dobrý večer, chci se zeptat beru utrogestan teď už druhý měsíc pouze 1 tabletu 10 dni, teď ale po 4 tabletě sem začala lehce špinit a od 6 Tablety normálně silná menstruace, je to normální nebo mám přestat nebo dále dobrat utrogestan? Na gyndu mám jít as sem objednaná už dva měsíce