Účetnictví, odečet z daní

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Alisa25
12.3.14 11:10

uvažuji správně?

Oslovila mě zaměstnankyně, s tím že minulý rok měla 2 týdny paragraf na nemocné dítě. Ptala se jestli z těchto dvou týdnů by si mohla odečíst určitou částku z daní. Prý se jedná o zálohu na daň (nevyužitou v ony dva týdny kdy byla doma)Já pracuji v systému Pohoda, paragrafy jsem jí zadala. Ale myslím, že když jsme zadali paragraf tak se o ty stanovené dny kdy byla doma ponížila odpracovaná doba. Tudíž i hrubá mzda je nižší o ten paragraf, tudíž nemáme co vracet. Záloha na daň se počítá ze superhrubé mzdy (hrubá mzda + pojistné zaměstnavatele x 0,15). Tak si myslím že jí z tohoto titulu nic srazit nemůžeme. Díky moc za rady a informaci pokud by to bylo jinak.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
AV
552
12.3.14 11:22

Jasně, že jí nic odečíst nemůžeš, kde to zase vyhrabala :-). Píšeš to dobře, záloha na daň se sráží jen z hrubé mzdy a odvodů zaměstnavatele, paragraf na to nemá žádný vliv, ten se do toho nezapočítává a z logiky věci na žádný odpočet nemá nárok :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
12.3.14 11:25

Nezapomeň do svých úvah zahrnout fakt, že vyúčtovat daň za zaměstnance za rok 2013 může zaměstnavatel pouze do 28. 2. 2014. Teď jí maximálně můžeš dát potvrzení o zdanitelných příjmech a doporučit, ať si podá daňové přiznání sama.
Jinak mám 3 roky starý dojem, že nezdanitelná částka se odečítá za rok (tedy v měsíční mzdě 1/12), takže by něco málo zpět dostat mohla.
Edit: Ale nevím, jestli to neplatí pro případy, kdy je dotyčný na neschopence/paragrafu aspoň měsíc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
12.3.14 11:33
Ona mi podepsala prohlášení, zúčtovávat daň jí budu teď v únorových mzdách vyplácených k 17.3. Ona byla na paragrafu týden 1/13 a týden 3/13
@Knihomyš píše:
Nezapomeň do svých úvah zahrnout fakt, že vyúčtovat daň za zaměstnance za rok 2013 může zaměstnavatel pouze do 28. 2. 2014. Teď jí maximálně můžeš dát potvrzení o zdanitelných příjmech a doporučit, ať si podá daňové přiznání sama.
Jinak mám 3 roky starý dojem, že nezdanitelná částka se odečítá za rok (tedy v měsíční mzdě 1/12), takže by něco málo zpět dostat mohla.
Edit: Ale nevím, jestli to neplatí pro případy, kdy je dotyčný na neschopence/paragrafu aspoň měsíc :think:
  • Citovat
  • Upravit
AV
552
12.3.14 11:38

Polopaticky… jestli, že je na paragrafu, tak za tu dobu - z této doby se jí žádná záloha na daň nevypočítává, protože nemá z čeho, z paragrafu se nic nepočítá.. takže není žádná nevyužitá záloha na daň… v ročním zúčtování se sečtou její příjmy a odvody vypočte se daň a od této se odečte odpočitatelná položka na poplatníka…pokud byla zaměstnaná celý rok - i kdyby měla třeba půl roku nemocenskou nebo paragraf, tak se jí odpočítává celý nárok tedy 24.840 Kč. Pokud nemá žádné odpočitatelné položky a celý rok pracovala, tak jí ve vyúčtování vrátí max do stovky (vlivem zaokrouhlování při měsíčních zálohách), pokud ale byla na paragrafu, nemocenské tj. měla nějakou absenci, neměla příjmy ze kterých by se odváděli zálohy, přesto má nárok na odpočet na poplatníka, tak většinou dostane část záloh zpět a je jedno jestli byla na paragrafu den nebo měsíc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat