Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, kupovali jsme stary dum za 900t. a hypoteku platime 4t. Mame to na 20let..tak zkuste jeste pohledat jiny byt nebo levnejsi najem, neco se jiste najde a hned bude lip. S majitelem bych se zkusila aspon dohodnout na tom, ze nez si neco najdete, necha vas tam..
preji hodne sily
Jak máš starou holčičku? Budu třídit oblečení po dceři, něco bych mohla poslat, ale mám druhačku. Jinak teda situace mě mrzí, ale manžel má docela nízký plat, jestli vše padne do bydlení? Nemohl by si najít něco lépe placeného? Pokud má ŘP, o řidiče je bitva a nechají rozšířit ŘP zadarmo, to byl jen příklad. Situace je velmi těžká, určitě to bude mít východisko.
To je mi moc lito, slusni lide bohužel nemají v naší zemi podporu. Odkud jsi? Určitě se byt najde, treba pres nějaké známé. Zatím menší, nebo se manžel mrkne po lépe placené práci. Majiteli bych to za zle nedavala, asi byt potřebuje, nebo ho plánuje prodat.
píšeš o hypotéce, základ 10-20% máte? Pokud vám to nevyšlo o par korun, nejde sehnat nějakého fin. Poradce a tuhle situaci nějakým způsobem vyřešit? Obejit? Nevím..drž se. Bude zase lépe ![]()
A nemůže vám s hypotékou pomoct někdo z rodiny? Že by si jí vzal s vámi?
@Kfětoslava píše:
Jak máš starou holčičku? Budu třídit oblečení po dceři, něco bych mohla poslat, ale mám druhačku. Jinak teda situace mě mrzí, ale manžel má docela nízký plat, jestli vše padne do bydlení? Nemohl by si najít něco lépe placeného? Pokud má ŘP, o řidiče je bitva a nechají rozšířit ŘP zadarmo, to byl jen příklad. Situace je velmi těžká, určitě to bude mít východisko.
dcerce je 10 let.Jsi hodná, ale nemusíš, oblečení má dost, kamarádky mi dávají za rozumné ceny, takže v pohodě, ale velmi děkuji.
No, manžel má okolo15500,–není to moc, ale aspon, že tak. Práci by nerad měnil, je tam moc spokojený, vše se naučil, rozumí sortimentu, umí to se zákazníkama, takže jsem ráda, že dělá to, co ho baví a jde mu to. Řidičák má, ale řidič z povolání by nechtěl být, nemusí jezdit pořád a já to chápu, také nejezdím moc ráda. Bratránek jezdí a má toho za celý den až nad hlavu. Já bych ráda šla od září aspon na půl úvazek, tak snad najdu.
@Anonymní píše:
dcerce je 10 let.Jsi hodná, ale nemusíš, oblečení má dost, kamarádky mi dávají za rozumné ceny, takže v pohodě, ale velmi děkuji.No, manžel má okolo15500,–není to moc, ale aspon, že tak. Práci by nerad měnil, je tam moc spokojený, vše se naučil, rozumí sortimentu, umí to se zákazníkama, takže jsem ráda, že dělá to, co ho baví a jde mu to. Řidičák má, ale řidič z povolání by nechtěl být, nemusí jezdit pořád a já to chápu, také nejezdím moc ráda. Bratránek jezdí a má toho za celý den až nad hlavu. Já bych ráda šla od září aspon na půl úvazek, tak snad najdu.
Nemyslela jsem na kamion, ale třeba autobus nebo rozvoz zboží po okolí, cokoli, rozhodně by měl o desítku více, ono je fajn, když práce je i koníčkem, ale za plat 15 tisíc se rodina těžko uživí zvlášť v situaci, jakou máte. Měl by to zvážit ![]()
@Anonymní píše:
dcerce je 10 let.Jsi hodná, ale nemusíš, oblečení má dost, kamarádky mi dávají za rozumné ceny, takže v pohodě, ale velmi děkuji.No, manžel má okolo15500,–není to moc, ale aspon, že tak. Práci by nerad měnil, je tam moc spokojený, vše se naučil, rozumí sortimentu, umí to se zákazníkama, takže jsem ráda, že dělá to, co ho baví a jde mu to. Řidičák má, ale řidič z povolání by nechtěl být, nemusí jezdit pořád a já to chápu, také nejezdím moc ráda. Bratránek jezdí a má toho za celý den až nad hlavu. Já bych ráda šla od září aspon na půl úvazek, tak snad najdu.
no, tak na chlapa, co živí rodinu s nemocným dítětem je to sakra málo… to by se mohl kousnout a trochu víc se snažit… je fajn, že se mu ta práce líbí, ale to ohodnocení je mizerné… zvlášť ve vaší situaci by mu mohlo dojít, že to asi není ideální… tak ať je teda s dcerou doma on a ty můžeš jít do práce… mám dojem, že bys na plný úvazek donesla asi víc než on…
@kamcaKr píše:
Ahoj, kupovali jsme stary dum za 900t. a hypoteku platime 4t. Mame to na 20let..tak zkuste jeste pohledat jiny byt nebo levnejsi najem, neco se jiste najde a hned bude lip. S majitelem bych se zkusila aspon dohodnout na tom, ze nez si neco najdete, necha vas tam..preji hodne sily
Tady moc velký výběr nemovitostí není a když je něco hodně levného, tak je to v otřesném stavu a to bychom neradi, jednak z časových a jednak fin. důvodů. Byteček byl za 980 tisíc, za 2+1,pěkný, akorát. Levnější nájmy tu nejsou,1++ se tu pronajímá za 7500 i víc.2+1 v průměru těch 9-12 000,–což je šílený.
S majitelem jsme to zkoušeli domluvit, ale ne, chce, abychom odešli do stanoveného termínu. S ním není moc rozumná řeč.
Teda tvuj chlap ma silene malou vyplatu, na to kolik casu travi v praci. Tam bych videla hlavni kamen urazu.
@Regina Hero píše:
no, tak na chlapa, co živí rodinu s nemocným dítětem je to sakra málo… to by se mohl kousnout a trochu víc se snažit… je fajn, že se mu ta práce líbí, ale to ohodnocení je mizerné… zvlášť ve vaší situaci by mu mohlo dojít, že to asi není ideální… tak ať je teda s dcerou doma on a ty můžeš jít do práce… mám dojem, že bys na plný úvazek donesla asi víc než on…
Zapoměla jsem napsat, že manžel má invalidní důchod 1 stupně, sice pár korun, ale aspon že tak.
Smůla je v tom, že s invalidkou ho nikde nechtěli, tak byl rád, že sehnal toto.To jsem nechtěla já, abychom si to vyměnili, protože dcera je hodně fixovaná na mě a už to s ní za ty roky vše perfektně umím, vše si zařídím sama, ještě k tomu stihnu něco přivydělat. Je to prostě obět, ale neměnila bych, dceru miluju a chci jí se vším pomáhat, starat se o ní, cítím to jako poslání. Je to na úkor financím, ale měnit nechci.Jen ty roky mě daly psychicky zabrat a když se něco stane, jako ted to bydlení, tak vše prožívám víc, ale, vím, že se vždy dá něco dělat, že světýlko na konci tunelu je.
@lucenka píše:
A nemůže vám s hypotékou pomoct někdo z rodiny? Že by si jí vzal s vámi?
To ne, každý má svou hypo a splácí dlouhé roky ještě.
Bohužel to je problem najmu a clovek s tim tak trosku musi pocitat, kdyz jde do najmu. Nam ted majitel take oznamil, ze uz byt dal nechce pronajimat a rad by se sem nastehoval. A co treba pomoc od nejakych nadaci?
@Anonymní píše:
Hezký den, prosím o zachování anonymity, je to velmi citlivé téma.
Potřebuji se vypovídat, už opravdu nevím, co dělat, je toho na mě moc.
Máme holčičku, ktará je nemocná, má ztp/p, já jsem s ní už roky doma a starám se o ní. Je to náročné, ale nemám na výběr. K tomu mám na pár hodin týdně přivýdělek, je to dohoda o provedení práce. Manžel chodí do práce, je tam od rána od 9 do půl 6 do odpoledne, ale někdy dýl. Jsem na vše sama.
Ted jsme dostali výpověd z nájmu, majitel chce zřejmě náš byt předělávat. Byl to holobyt, vše jsme si tu zařídili sami před 11 lety. Tím pádem platíme nízký nájem. Jenže, byty tu jsou ted 2+1 za 9-12 000,–+energie, takže téměř celá manželova výplatapůjde na bydlení a zbyde nám jen ten příspěvek na péči a mých pár korun za přivýdělek. Od září budu dcerku vozit do 20 km vzdálené školy, musí chodit do speciální. Takže se za měsíc projede hodně, k tomu platíme léky, logopedii, cvičení v spc.
Chtěli jsme si vzít hypotéku na malý byteček, abychom měli už něco svého a nemuseli vyhazovat dál peníze oknem za pronájem, ale jelikož se dceřin pnp nezapočítává do příjmů a má dohoda o provedení práce také ne, tak nám hypo nedají, protože manželova výplata za rok má nižší průměr, než by bylo potřeba. Ale chybí nám jen okolo 150,–do průměru, takže pech. Máme vyhlídlí byt za necelý milion a kvůli pár korunám na něj nedosáhneme.V bance nám spočítali, že bychom platili nějakých 5500 na hypo, což je paráda, oproti nájmu za 10 tisíc.
Celé roky se starám o nemocné dítě, ještě si přivydělávám a nic z tohoPři představě, že budeme žít od září z pár korunmě děsí. Ráda bych šla do práce, ale ted jsem byla navíc i jako pedagog, dceru čtvrt roku učím doma, nechodí do školy a dělala jsem to zadarmo, učitelky jsou za to placené ve škole
To mi na psychice také nepomohlo, k tomu ta výpověd z nájmu, nedosažení na hypo už mě opravdu psychicky hodně ničí. Majitel bytu nám do výpovědi ke všemu napsal, že už dál nemá zájem o prodloužení nájmu, což mě udivilo, proč to takto napsal, žádný důvod, a to, že nemá zájem, mi od něj přijde ošklivé, nic jsme mu neudělali, vždy hned platili.
Budu doufat, že od září najdu aspon půl úvazek, kdy bude malá ve škole.
Zkažené léto, nikam nepojedeme, jen se budu užírat kvůli tomu všemu.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale potřebovala jsem to. Vím, že mi těžko poradíte, pomužete, ale jsem ráda, že jsem to ze sebe dostala.
Hlavu vzhůru.
Pokud chcete hypo, tak holt budete muset najít řešení. Může si manžel najít k práci DPC? Ta se mu počítá ne? Nebo zkrácený HPP, ten se mu do hypo určitě vejde. Nebude první chlap, co má dva úvazky.
Za a) práci pro sebe bych hledala už teď. Malá od září do školy jde. Máte poresene vozeni, je manžel schopný ti pomoci. Ty to zvládneš?
Pokud je v práci 9-18h má placené přesčasy, ma některý dny kratší směny?
Změna práce nevím. Pokud jsou u vás hezké 2+1 za mega nebude to slavne s platy… Vše má řešení.
Nejde se s těmi majiteli prodáváme nemovitosti domluvit, že by jste tam šli bydlet do nájmu než manželovi naběhne brigáda?
Majiteli bytu bych to neměla za zle, je to jeho být. To že jste v čas platili je super, ale to nedává jistotu…
Bude líp. ![]()
Hezký den, prosím o zachování anonymity, je to velmi citlivé téma.
V bance nám spočítali, že bychom platili nějakých 5500 na hypo, což je paráda, oproti nájmu za 10 tisíc.
Při představě, že budeme žít od září z pár korunmě děsí. Ráda bych šla do práce, ale ted jsem byla navíc i jako pedagog, dceru čtvrt roku učím doma, nechodí do školy a dělala jsem to zadarmo, učitelky jsou za to placené ve škole
To mi na psychice také nepomohlo, k tomu ta výpověd z nájmu, nedosažení na hypo už mě opravdu psychicky hodně ničí. Majitel bytu nám do výpovědi ke všemu napsal, že už dál nemá zájem o prodloužení nájmu, což mě udivilo, proč to takto napsal, žádný důvod, a to, že nemá zájem, mi od něj přijde ošklivé, nic jsme mu neudělali, vždy hned platili.
Potřebuji se vypovídat, už opravdu nevím, co dělat, je toho na mě moc.
Máme holčičku, ktará je nemocná, má ztp/p, já jsem s ní už roky doma a starám se o ní. Je to náročné, ale nemám na výběr. K tomu mám na pár hodin týdně přivýdělek, je to dohoda o provedení práce. Manžel chodí do práce, je tam od rána od 9 do půl 6 do odpoledne, ale někdy dýl. Jsem na vše sama.
Ted jsme dostali výpověd z nájmu, majitel chce zřejmě náš byt předělávat. Byl to holobyt, vše jsme si tu zařídili sami před 11 lety. Tím pádem platíme nízký nájem. Jenže, byty tu jsou ted 2+1 za 9-12 000,–+energie, takže téměř celá manželova výplatapůjde na bydlení a zbyde nám jen ten příspěvek na péči a mých pár korun za přivýdělek. Od září budu dcerku vozit do 20 km vzdálené školy, musí chodit do speciální. Takže se za měsíc projede hodně, k tomu platíme léky, logopedii, cvičení v spc.
Chtěli jsme si vzít hypotéku na malý byteček, abychom měli už něco svého a nemuseli vyhazovat dál peníze oknem za pronájem, ale jelikož se dceřin pnp nezapočítává do příjmů a má dohoda o provedení práce také ne, tak nám hypo nedají, protože manželova výplata za rok má nižší průměr, než by bylo potřeba. Ale chybí nám jen okolo 150,–do průměru, takže pech. Máme vyhlídlí byt za necelý milion a kvůli pár korunám na něj nedosáhneme.
Celé roky se starám o nemocné dítě, ještě si přivydělávám a nic z toho
Budu doufat, že od září najdu aspon půl úvazek, kdy bude malá ve škole.
Zkažené léto, nikam nepojedeme, jen se budu užírat kvůli tomu všemu.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale potřebovala jsem to. Vím, že mi těžko poradíte, pomužete, ale jsem ráda, že jsem to ze sebe dostala.