Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když to udělá, zavřela bych ji do pokoje, kde nemá ničí pozornost.
Též udělám, že ji zavřu do pokojíčku a nechám. Jindy je opravdu vzorná, pomáhá mi, mazlí se.Ve školce či kolektivu dětí je hodná, kamarádí se. Jen někdy prostě jak kdyby do ni vletěl ďábel.. ![]()
A neřekl jí někdo „v dobré víře“, že až se narodí miminko, maminka na ní už nebude mít tolik času…bude lítat kolem miminka atd…takové ty věty co se dětem říkají…Mně přijde, že zkouší, jestli budeš reagovat HNED a jestli jí vnímáš. Ujišťuje se, že tu pro ní ještě jsi…
Nevím, no..přijde mito tak.
My to mame taky. Mame o rok mladsi kluka, zhorsilo se to pred porodem, jedine co jde tak byt trpelivy a trvat si na svem at dite vidi ze ty se nedas i kdyby se na hlavu postavilo, vim jak je to ale tezke. Preji hodne sil ![]()
@Sany80s @ynax Teda to jsou nazory
Cetly jste ten prispevek vubec??
Prvni, co napadlo me, jestli se ji v dobe, kdy je manzel pryc, az prehnane nevenujes. Odpovidalo by to - zabavene dite, kteremu udelas, co mu na ocich vidis (trebas abys vynahradila absenci otce nebo si ji uzila „do zasoby“ nez prijde sourozenec),malokdy zlobi.Jste spolu samy, mate svuj klid, hrajete si spolu…Neni duvod, aby delala sceny nebo se jakkoli dozadovala tve pozornosti.Pak prijde realita a ona se s tim neumi popasovat.
Pokud jsou me domenky spravne, pak ti zrejme po narozeni druhe dcery nastane ocistec. Protoze libani briska a "teseni se "na sourozence je pekne, ale jakmile ji ukrojis z jeji davky pozornosti (a to si pis, ze ukrojis),tak bude zle.
Hned bych netvrdila, ze je rozmazlena. Vzdyt zakladatelka psala, ze byla vzorna. Co ja muzu poradit a u nas funguje. Moje dcera 4 a pul ma rada vilu zvonilku. Ma i jeji postavicku. Kdyz me fakt necim vytaci. Zvonilka ji necha dopis na posteli. Kde ji pise, ze je moc smutna, ze si myslela, ze jsou kamaradky a jestli bude takhle zlobiva, ze bude muset odejit za jinou holcickou. A to najednou je hodna, jde sama od sebe uklidit pokoj atd. Po par dnech ji Zvonilka napise, ze je rada, a za vse pochvali. Zkuste neco obdobneho s tim, co ma rada ta vase
Já právě s ní jednám tak nějak rozumně, dospěle se snažím drobet, ale nikdy bych ji teda neřekla, že půjde stranou! Říkali jsme si o tom, těší se na přebalování, zkoušela si vozit kočárek, apod. nikdy neřekla nic, že se bojí že bych na ni neměla čas nebo něco podobného ![]()
Ano, v týdnu jsme spolu sami, ale kolikrát se zavře do pokojíčku a hraje si, ani o mě neví ![]()
@unuděná
Nebo se předvádí. Můj starší syn když je jen s jedním člověkem, tak je taky miliónový… ale jakmile má publikum, tak bych mu dala „tečku mezi oči“. ![]()
Zakl. - máme doma něco podobného, problém je i ve všem příbuzenstvu, které na mrňouska furt: ty jsi tak hodný miminko atd atd., a na staršího všichni jen: tohle nedělej, neskákej, ne ne ne…
Nervy mi tečou taky, občas dost. Zrovna dneska šel zatrest spát bez pohádky. On se pak omlouvá, neustále říká, že takový být nechce, ale stejně pak prudí. Tisíckrát mu vysvětlím, že při telefonování nesmí křičet a vezmu telefon, upozorním ho, že teď nebudu mít čas a už to začne…
Napadlo mě to samé, co píše @unuděná
Sama s tebou je prostě středobodem vesmíru, všechno je podle ní, všechno se točí kolem ní. A jak je to někde jinak, nedokáže se s tím popasovat a vyřvává si svoje místo na slunci. Třeba to s tím telefonátem na úřad. V tu chvíli jsi tam nebyla jen pro ni a už to začalo ![]()
Budeš se muset obrnit hodně dobrýma nervama, až se mimi narodí. Dcerka k tomu časem taky dospěje, že středobodem vesmíru prostě není, že se musí dělit, ale do té doby to budeš mít asi těžké…
Tak jasne ze ti petilete dite nerekne „mam pochybnosti, jestli na me budes mit porad cas“.Ona v tom miminku vidi panenku, uzlik, o ktery se budete spolu starat a vozit v kocarku. Nedochazi ji, ze miminko te bude poterebovat mnohem vic a mnohem casteji nez ona.Ze bude plakat, ze bude vyzadovat tvou pritomnost, ze ho budes 8hodin denne kojit a vstavat k nemu v noci.Ze vam svym zpusobem narusi vztah.To si musis uvedomit.
Přirozeně chce získat tvojí pozornost, přijde mi to normální před příchodem sourozence. Dcera nejvíce žárlila těsně před narozením sourozence a to jí bylo málo přes 2 roky, oni to prostě vycítí. Věř, že moc dobře vím jak je těžký ovládnout emoce, o to víc během těhu
ale z mojí zkušenosti je nejlepší jednat v klidu, vždycky když vidim rudě, zkusim si pŕedstavit sebe na straně dítěte, nesnáším když na mě někdo křičí a když mě někdo peskuje, nedej bože, kdyby mě někdo seřezal
Hodně sil a pevné nervy
@Anonymní píše:
Já právě s ní jednám tak nějak rozumně, dospěle se snažím drobet, ale nikdy bych ji teda neřekla, že půjde stranou! Říkali jsme si o tom, těší se na přebalování, zkoušela si vozit kočárek, apod. nikdy neřekla nic, že se bojí že bych na ni neměla čas nebo něco podobného
Ano, v týdnu jsme spolu sami, ale kolikrát se zavře do pokojíčku a hraje si, ani o mě neví
Ona vůbec netuší, co to je opravdu mít doma miminko. Stejně jako většina prvorodiček ![]()
@abidail píše:
Hned bych netvrdila, ze je rozmazlena. Vzdyt zakladatelka psala, ze byla vzorna. Co ja muzu poradit a u nas funguje. Moje dcera 4 a pul ma rada vilu zvonilku. Ma i jeji postavicku. Kdyz me fakt necim vytaci. Zvonilka ji necha dopis na posteli. Kde ji pise, ze je moc smutna, ze si myslela, ze jsou kamaradky a jestli bude takhle zlobiva, ze bude muset odejit za jinou holcickou. A to najednou je hodna, jde sama od sebe uklidit pokoj atd. Po par dnech ji Zvonilka napise, ze je rada, a za vse pochvali. Zkuste neco obdobneho s tim, co ma rada ta vase
Nezlobte se, ale tohle je jasnej základ na mindrák. Když se nebudeš chovat tak, jak chtějí ostatní, nebudou tě mít rádi
Tohle jí přesně napsala Zvonilka. Takže se nedivte, až si nebude nikdy připadat „dost dobrá“ ![]()
Nevím proč ale syn začal taky zlobit chvilku před porodem a drží ho to už 2,5 roku ![]()
Ahoj, jdu se s Vámi poradit, jsem už úplně zoufalá a vyčerpaná.
např. minule volam na úřad, a ona začne nesnesitelně ječet! Přitom to ví kam volám, a slíbila že počká. Hned co jsem položila tel, jsem ji seřvala co si to dovoluje apod a ona řekne: No a co..

Mám pětiletou dcerku a za měsíc mám termín porodu na druhou dcerku. Moc se na ní těší, hladí bříško, povídá o ní, v tomto je vzorná. Možná je to tím, jak jsou prázdniny nebo nevím, ale jsem úplně grogy.. Její chování je stalo neúnosné.
Manžel je kamionak, celý týden jsme spolu sami, když je se mnou sama, je vzorná. Jakmile přijde babička, děda, nebo jsme na chalupě a jsme tam všichni, chová se jako blázen!!
Když není po jejím, např. děda nejde TED hrát fotbal, TED něco dělat, začne daného člověka mlátit, škrábat, štípat, ječí pojd, pojd, pojd třeba třicetkrát. Když ji někdo okřikne za něco, začne se hádat, řekne ti at mlčíš, nebo začne šíleně ječet, tluče do tebe apod.
Babička s dědou ji na zadek nedají, já dosud neměla důvod, byla vzorná!!
Už to kolikrát taky nevydržím a doslova ji seřežu zadek.!!!
Jsem z toho celá špatná. Někdy je tak prima a chápavá pomalu jak dospělá, ale jindy…
Kolikrát prostě říkám, oběd, jdeme jíst a ona nebude a nebude.. dělá bordel, vyřvává, apod. Přitom pětiletá, blbá není, aby to nechápala, dělá to schválně!
Jsem z toho všeho tak smutná