Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, jdu si opet pro radu. Muj syn 21 mesicu zacal bit me a jine deti.. Nekdy to dela, kdyz se vzteka, treba kdyz mu neco nejde, nebo mu neco zakazu atd.,tak me zacne rukama placat. A na deti, proste za nima jde a strka do nich, jen tak. S nima mi spis prijde, ze si chce tak „hrat“.. Zkouseli jsme domlouvani, lupnout po zadku, ale nic nepomaha
. Poradte, prosim!
Řeknou ti tu, že lupat po zadku je špatně, protože tím dítě učíš, že bití je normální a proto to dělá také.
No nevím, několikrát jsem viděla děcko, které dalo mámě pěstí, koplo, a maminka přívětivým hlasem vysvětlovala, že se to nesmí dělat…
Můj tříleťák je taky strašnej, co chvíli chce praštit, je potřeba snažit se mu v tom zabránit, zjistit, co ho rozčílilo a zkusit se domluvit, ale občas je to těžké, kor když je v amoku, to prostě nezabere nic. Jen čekat, až tohle blbé období skončí ![]()
Tyhle mrňata to dělají běžně…nejlepší je chytit ručky, a zabránit mu bít, a rychle odvést pozornost.
Co se týče bití jiných dětí, tam musíš být pořád ve střehu a zabránit VŽDY. Důrazně říct, že NE!, a pokud to udělá znovu, vzít stranou a dát distanc, jestli to pak udělá po třetí, sebrat a odejít. Nekompromisně.
Lupnout po zadku ne, tím vlastně děláš to samé, co on. Chytám ručičky, říkám, že se to nedělá a potom musí objekt „bití“ pohladit. ![]()
Moje deti museli vzdy rict promin, pohladit. Delaji to do tedka 5 a 3 roky a samy
@JayLee píše:
vysvětlila bych mu durazne proc to nemá delat a co je spatne a kdyby to nemopohlo tak by vždy dostal poradnej sekec mazec pokud to zavčasu neporesis tak to bude pak delat i ve skolce třebas a i to muze byt jeden z duvodu pro vylouceni
Bohužel není…a že jsem těch „agresorů“ za ty roky měla…
I kdyby kousal, kopal, štípal nikdo ho za to nevyloučí. Pominu li neomluvenou docházku a neplacení školného, lze dítě vyloučit JEN, když todoporučí lékař a je to v ZÁJMU TOHO dítěte…tedy špatná imunita, těžké alergie, astma…prostě vážný zdravotní stava lékař nedoporučí pokračovat v docházce do MŠa rodič s tím samozřejmě musí SOUHLASIT. Ne že školka vyloučí astmatika (pokud ho už jednou přijala) ![]()
Pokud se u dítěte objeví agrese v rámci diagnozy nějaké poruchy, tak můžem apelovat na rodiče s návštěvou spec. nebo PPP…ale pokud rodič nechce, nezmůžem nic. A diagnozu má hoooodně málo agresorů, většinou je za tím nevyzrálost, absence verbálního dorozumívání nebo celkový nerovnoměrný vývoj. Takže to chce čas…a pevná pravidla-ubližuješ? Nemůžeme tady zůstat (hřiště, koutek)…jdeme domů. Vysvětlit úměrně věku, dát šanci k nápravě a pokud opětovně ubližuje, sbalit se a domů…
Měli jsme agresivního synovce. To co si dovolil ke švagrové bylo neuveritelne. Chudák ho pořád hlídala aby nemlatil jiné děti a on pak zmidlil ji. Ve třech mu Diagnostikovali lehký autismus. Bohužel nemluvil, tam měl taky diagnózu ale těžší. Švagrová s ním začala pracovat jak ji řekli denně učení a on během pár měsíců začal mluvit a agresivní není vůbec. Přímo na tu agresi bylo také cvičení nějací emotikoni to mu ukázalo jak se kdo cítí.
Kamarádka má teď kluka co ve třech nemluví a taky mi kluky zmidli. Ale ona s tím nic nedělá. ![]()
Co chcete vysvetovat 21 mesicnimu diteti? Tady zabira jedine trest. Spatne chovani - nasleduje trest (zakaz sledovani oblibene pohadky, zakaz hrani si s oblibenou hrackou, zakaz sladkosti apod.) V tomto veku nechape, ze se mu neco snazite vysvetlit. Po spatnem chovani musi ihned prijit sok z trestu, aby to zacal vnimat.
@Lishaa píše:
Lupnout po zadku ne, tím vlastně děláš to samé, co on. Chytám ručičky, říkám, že se to nedělá a potom musí objekt „bití“ pohladit.
A co když ten objekt pohladit nechce? ![]()
Trestat takovéhle prtě, to už je vážně trochu zvrhlé ![]()
Nejúčinnější je prostě logický důsledek. Vysvětlit, proč se nebije, že to druhého bolí. Upozornit, že takové chování k ostatním nechci tolerovat a v případě opakování odcházíme. A pak to samozřejmě dodržet. Všechno to může proběhnout v klidu, normálním tónem hlasu a na rozdíl od trestání to nenaruší váš vztah.
A dítě samozřejmě nikdy nebít, to je asi jasné… ![]()
Bratranec v tomhle veku vsechny kousal. Na me to zkusil jen jednou, kousla jsem ho taky a byl klid. Videla to jeho matka, a tak, kdyz ji zase kousnul, taky ho kousla. A byl klid;-)
Na kazde decko asi plati neco jineho.
Pokud by nekousal, ale bil by, oplatila bych mu to. Jak jinak se ma takovy prcek dozvedet, jake to je? A ze to boli? Nicmene, neudelala bych to jen tak, napred bych se mu snazila vysvetlit: „nemuzes to delat, protoze to ostatni boli. O, ja ti to taky udelam, at vidis, jake to je.“
Bracha taky vsechny mlatil a tak se rodice snazili domlouvat mu. Vysledek byl ten, ze nejenom ze neprestal, ale jeste se tomu smal a vygradovalo to tak, ze mi rozbil hlavu. Dvakrat.
@ireeenka píše:
Trestat takovéhle prtě, to už je vážně trochu zvrhlé
Nejúčinnější je prostě logický důsledek. Vysvětlit, proč se nebije, že to druhého bolí. Upozornit, že takové chování k ostatním nechci tolerovat a v případě opakování odcházíme. A pak to samozřejmě dodržet. Všechno to může proběhnout v klidu, normálním tónem hlasu a na rozdíl od trestání to nenaruší váš vztah.
A dítě samozřejmě nikdy nebít, to je asi jasné…
Ano, jednim z trestu muze byt i to, ze kdyz se na detskem hristi chova agresivne, tak musi jit domu. Je to proste zakaz hrani si na hristi.
To děcko tak zkouší navázat kontakt, neumí to ještě jinak. Je to pro něj spíš jakoby výzva - pojd si hrát, všímej si mě, tady jsem. Takže nebít. Když to udělá tobě, nebo se k tomu bude chystat, chytit ruce a říct ne. A Pojd budeme si hrát. Když to bude dělat dětem, opět snažit se předejít a říci jasně ne. To nemůžeš, to bolí au au. A ukázat udělej malá. To se mi zdá lepší. Pokud by to mělo potom ještě pokračovat, že se vytrhne a zase bije, tak zase chytit a ne!, a teprve potom bych plácla po ruce s tím, vidíš, to bolí, au au.
@cecetka píše:
Ano, jednim z trestu muze byt i to, ze kdyz se na detskem hristi chova agresivne, tak musi jit domu. Je to proste zakaz hrani si na hristi.
Ne ne, to není trest, to je důsledek ![]()
Trest je něco jako: aha, tak ty takhle, tak (za trest) jdeme domů (zákaz televize,…) Jde o jakousi odplatu. U nás nepoužíváme. ![]()
Logický důsledek: Kdo chce chodit mezi lidi, musí respektovat určitá práva - čili např. dítě hrající si na hřišti oprávněně očekává bezpečné místo na hraní. Pokud budu ostatní děti opakovaně třískat, maminka mi prostě v tom zabrání. Tím, že odejdeme z hřiště. Já v tom trest nevidím
Je to trest, když budeš svačit v knihovně a oni tě požádají, ať si to jdeš sníst ven, aby se knihy neupatlaly? ![]()