Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky, malý je devět měsíců a začíná poťapkávat kolem stolu a za ručičky už běhá pěkně. Venku už jí to taky věčně nebaví sedět v kočáru a tak začínám přemýšlet o botičkách? Ale pořád si říkám že je ještě brzy, nebo ne? Nebo jen nějaké capáčky? Prosím poraďte jaké. A kde kupujete botičky? V lékárně či normálně v obuvi. Třeba i Daichmann? Děkuji
doma a vůbec, všude, kde je celkem teplo, tak botičky nedávám vůbec. Prý je to lepší na tvorbu nožní klenby (aby neměl ploché nožičky). Na ven jsem mu botky koupila v obchodě s dětskou obuví s certifikátem na kdoví co, ale mají tvarovanou vložku. Až to půjde (bude teplo), tak i venku na zahradě bude běhat na boso, ale jinak na ulici nějaké ty botky stejně potřebovat bude. Takže zatím máme obuv uzavřenou, na léto budu kupovat sandálky (ty vyšší se zpevněným kotníčkem).
Botky se doporučují nosit až tehdy, když dítě víc chodí než leze. Já kupuju převážně u Deichmanna (rozhodně ne u Vietnamců atp), tam se dají sehnat boty s certifikátem rel. levně. Navíc že boty nemají certifikát ještě nemusí znamenat, že nejsou kvalitní (ten certifikát je ale dost zdraží, páč získat ho je nákladné).
Ahoj Petruško, chodíme s naším Míšou k fyzioterapeutce, protože je vývojově trochu pozadu, prakticky teď jako tvoje dcerka, takže ti napíšu co nám radí ohl. botiček a chůze ona:
Tak ti něco z těch rad bude k užitku a holky poradí ohl. výběru víc.
Mmch koupila jsem mu kožené capáčky Nolen, jedna fyzioterapeutka je chválila a druhá řekla: „nóó, radši ho nechte doma běhat jen v těch ponožkách“, tak nevím co si vybrat ![]()
Gina108 píše:
Ahoj Petruško, chodíme s naším Míšou k fyzioterapeutce, protože je vývojově trochu pozadu, prakticky teď jako tvoje dcerka, takže ti napíšu co nám radí ohl. botiček a chůze ona:
- doma nechat běhat bosého, nebo max. v protiskluzových ponožkách
- nevodit za ruce, chodit by měl začít až sám bez opory. Dokud nechodí sám, tak na to není zralý a pokud se vydá pak sám do prostoru, hrozí pády. Navíc se nevhodně namáhají ramenní pletence.
- nedávat do chodítek, hopsadel
- boty pořídit až když většinu času bude trávit na dvou, tzn. už moc nepoleze po čtyřech
- pokud by měl boty moc brzy, hrozí, že by v sedu na patách nevhodně vytáčel chodidla do strany, popř. by z toho sedu „nefyziologicky“ vstával
- boty pořídit nové, kotníčkové
Tak ti něco z těch rad bude k užitku a holky poradí ohl. výběru víc.
Mmch koupila jsem mu kožené capáčky Nolen, jedna fyzioterapeutka je chválila a druhá řekla: „nóó, radši ho nechte doma běhat jen v těch ponožkách“, tak nevím co si vybrat
Díky moc, ona sama si stoupá. I když je jasné že v pohybu preferuje lezení. Za ručičky jí sice vodíme ale ne moc často, tak půl hodiny za celý den a fakt vždycky jen chviličku. A chodítko nemáme ani hopsadlo. Ale jde mi spíš o to že jí můžu z kočáru venku vyndat a postavit. Taky že venku by měla krytý nožičky. Jinak doma bych jí v nich asi běhat nenechala. Nebo vždy obouvala na tu chviličku co běhá.
Tak jestli už by dcerka ráda ťapala venku, tak jí botky kup, to je jasný, že bosa ven nemůže. Míšu teda ještě venku nevypouštím, on si všechno zatím musí prolézt a až pak se postaví, takže by hned byl jak čuně, navíc by jistě ocucal vše co by mu přišlo pod ruku. ![]()
Já jsem na doma dávala papučky (máme všude studené lino) cca od 9ti měsíců, když si začala stoupat a capkat okolo nábytku. Máme ho rozmístěný tak, že častěji obcházela, než lozila. V létě potom, když začala sama chodit, jsem ji nechávala bosou jenom na trávě na zahradě. To mezidobí, kdy ještě sama nechodila, u nás probíhalo celé v zimě, takže jsem taky řešila, jestli jí dávat boty na ven. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem jí je na nožky dávala, protože aspoň jí na ně bylo teplejc a když chtěla ven z kočáru, tak mohla. Ono ji to stejně nějak extra dlouho nebavilo, protože venku nemá moc co obcházet a čeho se držet. Za ruce jsme venku vůbec nechodily.
Jinak botky kupuju téměř výhradně u Deichmanna, mají je kvalitní a cenově dostupné. Vždycky jsem byla spokojená. A papučky kupujeme s žirafkou v Tescu. Jsou jí dva roky a už má tuším osmé
ze začátku každopádně kotníčkové na zavazanování, teď už jen ty nazouvací s gumičkou, protože si je obouvá sama a šněrování ji tam děsně rozčilovalo.
Ahojky, no já jsem začala malému dávat botičky - capáčky když začal chodit okolo hrádky, jednak proto aby měl nožičku pevnější a jednak aby si na botičky zvyknul a přišlo mu to normální (některé děti s tím mají problém a pak je příšerný zle při obouvání bot). Capáčky jsem koupila v obuvi měli tedy certifikát, kožený s pevnou podrážkou a kotníčkový, stáli asi 360kč tak to šlo..v létě měl sandálky, taky kotníčkový, v trávě pozor na vosy a včely…
Dlouho jsem nákup bot odkládala, nakonec jsme první koupili v lednu (13 měsíců) a a ni ty ještě pořádně nevyužil, protože v zimě ve sněhu toho venku moc nenachodil.
Za to teď jsme kupovali rovnou dvoje, jedny na zničení, má je asi týden a dává jim teda pořádně zabrat
![]()
Botičky nakupuji v obchůdku Fare, byli jsme se i podívat u Deichmanna, ale stejně jsme pak raději zašli do zpět k Fare ![]()
Doma lítá v ponožkách, někdy i bosky ![]()
Chápu, jaké je to hrozné dilema - koupit nebo nekoupit už první botičky, taky jsem si tím prošla.
Nám ale trvalo hodně dlouho, než se venku na nějakou procházku vydal.
Ještě i teď je nemožné chtít po něm, aby ťapal venku sám.
Chodíme jen na hřiště, na náměstí nebo na dvůr, kde vyvádí lotroviny.
Ale takové ty cílené procházky ještě ani moc ne, neposlouchá, lítá po všech čertech nebo naopak jen stojí a kouká po lidech ![]()
No, to jste mi kaply do noty..... Resim ted uplne to same… Kdyz jdeme nekam ven s kocarem, tak bych ho, az bude teplo, chtela v parku vypustit na travu.. nebo u nas na zahrade… a nechce se mi jen v ponozkach… Toz taky premyslim o nejakych botickach..... Bohuzel mame vysokej nart, takze to u nas asi nebude jen tak.
Holky není co dodat,doporučuji frae a essi,sice dražší,ale nádherný výněr a opravdu kvalitní botičky
a hlavně aspoň 1,5 cm rezervu na růst a pohyb nožičky!
Na Lindu jsem byla drsoň a dokud sama nechodila, byla venku v ponožkách. Zvládli jsme tak i červnový Alpy, někdy měla dvoje. Na chalupě, kde je chladno, po trávě a to všechno, lezla v ponožkách.
S Tomem už nejsem takový drsoň, navíc jsem informovanější, navíc se narodil v jiném ročním období, takže jsme pořídili pořádně capáčky - nolenky - www.nolen.cz. Má je prostě na ven, když jede v autosedačce, když jede v kočáře, když leze venku, když jsme na chalupě.
Zkoušela jsem mu obout botky, ve kterých Linda ušla dohromady asi tak 2 kilometry (protože vzápětí napadl sníh a koupili jsme zimní…), ale ty si buď nenechal ani obout, případně je v autě záhadným způsobem sundal (dala jsem mu je právě na cesty, protože ještě před měsícem by se mi jen v ponožkách venku taky nelíbilo…).
Nolenky si nazout nechá a je v nich spokojenej. Takže další plus. …jinak mi to nedá a musím dopsat, že jsem velký odpůrce vodění za ruce, myslím, že jestliže „si u nábytku stoupne“, tak to je jednoznačný, že na chození to ještě není, a když už má někdo (a třeba i to dítě…) potřebu se pohybovat ve stoje (prostě se nenechá posadit, dát do kleku…), tak doporučuju obejmout kolem hrudníčku, jen ne nechat viset a vlát na rukou…
Určitě se doporučuje nechat dítě běhat bosé, ale ne pokud máte tvrdou podlahu (plovoučka, dlažba atd.)!!!
Takže na trávě, na vysokém koberci atd - tam všude se doporučuje bez bot.
A vodit za ručičky vůbec neeee!!!!
Jinak - co doktor, to názor. My jsme si to užili. Jeden řekl - boty dávat až když ujde pár metrů sama bez držení, druhý řekl, že boty dávat jen na ven a plovoucí podlahy v bytě hned jak chodí kolem nábytku atd… Chce to všeho s mírou. Tak i tak ![]()
Lulje, já jsem se speciálně ptala neuroložky, ke které jsme chodívaly čas od času na kontrolu, neb se Linda narodila předčasně, jak je to s chozením bez bot na plovoucí podlaze a ona mi řekla, že taky jen v ponožkách…
Ale s botama je to prostě těžký… Někdo ti rozhodně nedoporučí ani látkový bačkorky na doma (ať už plný nebo sandálky, mám na mysli pro začínající chodce..), jiný ti řekne, že samozřejmě jsou v pořádku…
DMartina píše:
Lulje, já jsem se speciálně ptala neuroložky, ke které jsme chodívaly čas od času na kontrolu, neb se Linda narodila předčasně, jak je to s chozením bez bot na plovoucí podlaze a ona mi řekla, že taky jen v ponožkách…Ale s botama je to prostě těžký… Někdo ti rozhodně nedoporučí ani látkový bačkorky na doma (ať už plný nebo sandálky, mám na mysli pro začínající chodce..), jiný ti řekne, že samozřejmě jsou v pořádku…
DMartino, my s nohama lítáme už rok od neurologů, ortopedů, rehabilatačních doktorů a sester až po pochybné ruské léčitele. A věř, že co doktor, to názor. Proto bych se nespoléhala na názor jedné neuroložky. Jiná ti řekne pravý opak. Tím nechci doktory nijka shazovat - určitě svoji práci dělají poctivě a doporučují to, čemu sami věří. Je jen na nás, co si z té přehršle názorů vybereme…