Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj
mam dotaz zda jsou u dvouleteho ditete nutne neustale boty se zpevnenych kotnikem.
Mala takova samozrejme ma ale kdyz jsem se divala na botky Next nebo napriklad Adidas a Nike tak to jsou vsechno tenisky ktere kotnikove nejsou.
Vsude se mluvi o tom aby dite melo v botce pevny kotnicek ale prece mi nebude furt chodit v takovych botkach..Vzdyt by se mi v tom upekla.
Ahoj,
zrovna nedavno jsem poslouchala dopporuceni ortopedu-AZ DO PETI!!! LET SE VYVIJI NOZKA A TAK DOPORUCOVALI AZ DO TOHOTO VEKU KOTNIKOVE BOTKY PRO LEPSI OPORU!!! ![]()
Ja bych to naopak zase tak nehrotila, vsak uz mame holky velke a umi samy chodit bez problemu, behaji, hopsaji…(porad mam nejak pred ocima ty deti v Africe apod…ty tedy kotnickove boty nemaji:-)
Kdyz odhlednu od vsech doporuceni lekaru a ortopedu, muj selsky rozum mi rika, ze jim chozeni i bez utemovanych kotnicku nic neudela. My napriklad v lete stridame kotnickove sandalky, crocsicky a chozeni naboso…O jarnich botach nemluvim, mala ma ted nove od Baren schuhe a byla jsem se na ne mrknout a jsou pres kotnicek jenom kousek. Chodi krasne, nesmajda ani nijak jinak nestrada…takze ja bych to uz tak nehrotila, a do peti let? Hm…to ja teda dodrzovat nebudu. (a propo, vsude jinde ve svete maji zase jina doporuceni a vetsinou takto „tvrda“ nejsou).
no je pravda ze doma je nejcasteji a teda kotnickove botky nenosi,skace,lita presne jak pises Nancy.
Navic jsem snad ani nevidela kecky pres kotnicek.
A do peti?????wow no tak teda to asi dodrzovat nebudu a take si predstavim ty africke deticky bez bot ![]()
Apropo Nancy jak se male chodi v tech crocsach?
Já bych to taky nehrotila..Adámek má teď v zimě boty kotníčkové,ale jarní a letní neměl jen kotníčkové.Já si myslím,že to,jak se vyvine noha a klenba je částečně genetická záležitost,boty to ovlivní jen trochu ![]()
Mám 4 sourozence boty jsme z finančních důvodů dědili po sobě,jsme už dospělí,nohy máme všichni v pořádku.
Sestřenky naopak byly 2,jako malé děti měly každá svoje nové botičky,nedědily,teď každá nosí speciální předepsanou vložku do bot ortopedem ![]()
Já vždycky dětem kupuju kvalitní boty „se žirafou“.Boty po Adámkovi,které nejsou moc zničené,měl je jen chvilku - rychle mu vyrostla noha schovávám Emičce na lítačku,na chatu.Sama paní v prodejně mi řekla,že tady to přehrocování je jen úžasný marketingový tah jak vytáhnout z lidí peníze.Souhlasím.
Setkala jsem se i s protichůdnými informacemi.Někde jsem četla,že dítě do 3 let má mít stélku boty rovnou - nemá klenbu ale tukový polštář.Tvarovaná stélka až později.
NO,tak to ja taky ROZHODNĚ dodrzovat NEHODLÁM ![]()
Vždyt je stará známá pravda,že v naší republice jsme ‚často papežštější než papež‘
![]()
V crocsech se ji chodi krasne, nema s tim problem. K vode jsou idealni - navic, ted ma uplne stejne jako maminka, tak ji to bavi ![]()
Nancy njn tak to je jasne,co ma maminka to dcerka nosi velmi rada ![]()
Jani jj svata pravda,tatka male mel dve segry a take vim ze jejich mati byla sama a tak se u nich boty pokud byly zachovale dedily(jezis kdyby to tak videl ze to tu pisu tak me zabije
).
Jinak ja take kupuji se zirafkou,i papucky na doma na zirafkove ale teda u znacek typu Nike atd jsem zirafku nevidela ![]()
Tami,já si myslím,že u těch značek „žirafku“ nenajdeš
.Nevím z vlastní zkušenosti.U nás ve tyto značkové obchody nejsou a po internetu boty nekupuju.Ty musíme vždy vyzkoušet.U nás je Baťa,Reno,Deichman,jinak prodávají boty ve specializovaných prodejnách s dětským zbožím.Tam „žirafku“ mají..
Před časem tu byla diskuze,jestli jsou botičky Nike,Adidas taky kvalitní,když nemají žirafku.Ale nevím,jak se ta diskuze jmenovala,tak ji asi nenajdu.
Přiznám se - Emička už na doma nemá koženou pevnou obuv.Má kotníčkové boty,ale z pevné tkaniny,zpevněným kotníkem,ale tak pevné jako kůže to není.I když to mělo dírky,potila se jí v tom nožka.Připadalo mi,že chodí v ortézách
Ty boty,co má,jsou po Adámkovi - jeho první botičky.Ale nechodil v nich.Koupila jsem mu je v roce,začal chodit v 15 měsících,měl je párkrát na noze,když jsme někam jeli.A taky mi přišlo,že v kožených botech víc zakopávala a padala.
Nehrotím to ![]()
K těm Nike a spol. - Přítel nosí Nike, já kožené boty z Polska z tržnice. Když se zuje, je to teda cítit, já v nich můžu i v létě chodit celý den a s bavlněnou ponožkou je to super, navíc po vyzutí se žádný odér nekoná (Z jiných bot joo
). Malé bych boty typu Nike/Adidas a tak nekoupila. Nemyslím tím, že když nemají žirafku, tak jsou nějak závadné, ale ty kožené botky mi prostě přijdou vhodnější…
https://www.emimino.cz/…epuma-34847/
Pro doplnění sem dávám tu diskuzi o značkových botičkách.Snad to nikomu nebude vadit ![]()
diky za ten odkaz jani a jinak Emca na doma take nema kozenou obuv,ma obycejne papucky ale maji zirafku.
JInak ohledne toho zapachu a poceni..Ja teda nosila Nike a botky vydrzely 4roky,zadne poceni nebo zapach.
Ono taky zalezi jak casto je clovek nosi.
Boty z trhu nebo Polska jsem mela taky a pohoda.
To muj ex si koupi boty,nosi je furt a pak se divi ze mu smrdi ![]()
Ahojky!!!
Naše mudra sice říkala, že minimálně do tří let kotníčkovou pevnou obuv, ale kupuju nike a adidas nízké. Když ono je to tak prďácký na těch prcošcích
. Včera jsem ale viděla krásný kožený pumy, kotníčkový, žlutomodrobílý…no nádhera, ale taky mi přišlo, že by se v tom potil.
Mně by spíš zajímalo, jak si to představujou s kotníčkovýma botama do 5ti let, když já jsem sháněla jarní kotníkové a ptala jsem se i na letní sandálky s pevnou patou (oboje superfit) a sandálky se dělají největší 26 a kotníkové jarní vyjímečně větší než 27.
Jinak Vítek má vždy na sezonu jedny žirafkové kotníkové a pak nějaké doplňkové (zděděné, nebo crocsy. Mně teda trošku děsí, že dneska nepotkáte holčinu v minisukni s rovnýma nohama, o šmatlajících výrostcích ani nemluvím. Tak se to ve mně nějak pere - prďácké (a třeba mu tím zadělávám na šmatlání) nebo nic moc vzhledově zato ortopedické…
Malýmu budou 3 kotničkovou obuv dodržujeme a dodržovat klidně budeme až do 5 let.Radši se obejdeme bez super "modních " botiček z next a tenisek ,conversek atd.-je to modní doplněk a ne zdrav.bota .Děti z Afriky bych do toho vůbec netahala je to úplně jiná situace a podmínky+to že si někdo myslí ,že má zdravou nohu ještě nemusí být nutně pravda-můj drahý si to myslel až do 40.