Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Prosím o radu
.Syn 11 měsíců nesnese na nožičkách botičky.Ještě nechodí,zatím se jen plazí.Jenže při plazení se pořád bouchá do jedné nožičky a to dost.Už měl na palečku mozol.Proto jsem mu chtěla dát botičky,ale jakmile mu je nasadím a položím na zem,tak hned začne plakat a nehne se z místa.Zkouším to pořád vždy jen na chvilku,ale zatím žádný úspěch
.Děkuji za radu ![]()
Ahoj, já bych mu je nedávala…
Botičky by měl dostat, až bude chodit, co zatím zkusit třeba nějaké silnější ponožtičky? Ondrovi je 13 měsíců, taky nechodí a botičky jsem ještě ani nekoupila, protože je mi líto peněz za něco, co nevyužijeme ![]()
Na botky je ještě brzo myslím
Zkus silnější ponožky nebo nějaké ty capáčky, čistě jako ochranu nožky. Asi mu není příjemný, že má najednou nohu uvězněnou v „něčem“, navíc jsou mu určitě těžký, prostě nezvyk ![]()
Díky
.Píšu botičky,ale jsou to capáčky se silnější podrážkou
.Asi jsou na něj těžké
.
Botičky se dávají, když dítě začne stoupat… Capáčky může mít kdykoli, ale ze zdravotních důvodů potřeba nejsou, tak proč ho trápit…
Adámek i Emička měli boty i capáčky,až začali opravdu chodit.Adámek v 15 měsících,Emička v roce.Do té doby měli doma protiskluzové ponožky,venku Adámek je letní,tak naboso nebo ponožky,Emička je zimní,hřejivé beránkové papučky.
Dítě,které leze,má mít nožičku volnou.I capáček nohu svým způsobem fixuje a brání ohýbání,správnému vývoji klenby..
Samozdřejmě že mě babičky tlačily do botiček dřív,za nich se dávaly dítěti pevné boty sotva si poprve stouplo ![]()
Měli jsme je od 9m a to už Tobík chodil, ale jsou super jako přezůvky a i pro mě bylo super je mít na nošení v šátku.
Jsou jen kožené a naprosto se poddají nožičce…takové mokasky
Měla jsme dvoje a malej plakal když už mu teď nejsou......on je jinak teda taky „nebotovej“ ![]()
Jana206 píše:
Adámek i Emička měli boty i capáčky,až začali opravdu chodit.Adámek v 15 měsících,Emička v roce.Do té doby měli doma protiskluzové ponožky,venku Adámek je letní,tak naboso nebo ponožky,Emička je zimní,hřejivé beránkové papučky.Dítě,které leze,má mít nožičku volnou.I capáček nohu svým způsobem fixuje a brání ohýbání,správnému vývoji klenby..
My jsme s Helenkou museli absolvovat spoustu rehabilitací a všude nám bylo řečeno, že fixovaný kotníček (a tedy pevné botičky) je potřeba i na chození doma kolem nábytku… Jedna sestřička to shrnula „tehdy, když dítě tráví podstatnou část dne na vlastních nohou“…
On si malý už stoupá ke všemu.A dr. říkala,že mu mám koupit kožené botičky s pevnou patou.Jenže se mi taky nechce vyhazovat peníze oknem,když ještě nechodí.Proto začínám na capáčkách a hlavně aby si zvykl mít něco na noze.Jenže nevím jak docílit toho,aby mu vydržely botičky déle než jednu vteřinu
.
Těžko říct, do dr., to názor… Ondra stojí od 10 měsíců, stejně dlouho obchází nábytek, teď si stoupá sám v prostoru, ale nechodí. Chodil by za ruce, to jsme jednou zkusili, ale nechceme ho vodit, počkáme, až vyrazí sám, kdo ho má pak honit, že jo? ![]()
Ale ptala jsem se dr., říkala, že dokud pro přesun z místa na místo používá převážně lezení po čtyřech, ať boty nekupujeme. Totéž na cvičení, které vede rehabilitační doktorka. Tak nekupuju a šetřím
. Capáčky podle mě funkci bot (kromě tepelné izolace) neplní, tak mu je nedávám…
Ale třeba jsem úplně mimo
.
On si malý už stoupá ke všemu.A dr. říkala,že mu mám koupit kožené botičky s pevnou patou.Jenže se mi taky nechce vyhazovat peníze oknem,když ještě nechodí.Proto začínám na capáčkách a hlavně aby si zvykl mít něco na noze.
Když Ti to i doktorka doporučila, tak to asi má své opodstatnění… takže to „vyhazování peněz oknem“ tak moc nechápu… ![]()
Stoupá-li si ke všemu, pak „tráví podstatnou část dne na vlastních nohách“…
Já za sebe bych koupila normální… proč ho zvykat na capáčky, pak zas nebude chtít ty pevné…
Taky co dr.jiný názor..My jsme měli taky podobné capáčky,jako Ada v odkazu.Nepsala jsem to,protože to opravdu nepovažuju za boty ![]()
A ptala jsem se dr.Pokud se dítě přesunuje lezením a chodí jen kolem nábytku,pevné boty s pevnou patou nemají na nohách co dělat.Pevně fixují nožičku a zabraňují ohýbání chodidel při lezení.Boty by měly být,až dítě přejde celou místnost.
A taky,nedovedu si představit strávit celý den v kožených botech,i když je to kůže,„dýchá“ a navíc má větrací dírky,Emička v nich měla nožičky úplně spocené ![]()
A taky jsem někde četla,že dítě do 3 let má mít stélku boty rovnou,protože má na chodidle tukový polštář,klenba se vyvíjí později..Samozdřejmě že se tu najde někdo,kdo mi to vyvrátí,protože mu to jiný lékař říkal jinak..
Každá maminka si to musí rozmyslet sama.Taky jsem uvažovala tak,že kožené botičky jsou pěkně drahé,peníze vyhazovat oknem nebudu..