Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
já bych to nepřeháněla ani tak ani tak… boty kupuji s láskou a rozumem, tzn. když se mi líbí nextové botičky a vím, že v nich nebude chodit celé léto, klidně jí je koupím. Zpočátku jsem dodržovala všechny žirafy atd, kupovala drahé boty kolem tisícovky, ale časem z finančních důvodů jsem ustoupila - na písek, k vodě, odpoledne na ven na léto má obyčejné boty… klidně i z tržnice. Stejně jí zapár měsíců z toho noha vyrostla.
Na zimu měla kvalitné zateplené goretexové, plus náhradní sněhule z Tchiba s membránou.
Všechny boty si prohlídnu a nekoukám u toho jen na žirafu, ale na tvar stélky a jak ta bota sedne na nohu.
Rozhodně se neodvážím kritizovat někoho, kdo si z finančních důvodů tyhle boty nemůže dovolit - a že jich je. Pokud na to mám, dětem je koupím. Ale rozhodně ne striktně a už vůbec ne do 5ti let…
jinak jarní a letní botičky to je vždycky kumšt, když člověk koupí odlehčené s otevřenou špičkou, naprší a je po parádě.
Na jaro jsme měli botasky Reebook a byly perfektní. Držely nohu a tvar ![]()
Tak mi kupujeme s žirafou kotničkové V.obuv -blučina 1 pár obvyklá cena do 500kč-ony zdrav.boty nemusí vždy stát 2000. ![]()
No my jsme jarní botky kupovali tento týden - oba kluci mají kožené, kotníkové. Přijde mi, že noha se v nich potí spíš méně než v teniskách
Jinak mají samozřejmě i tenisky, ty teda kotníkové nejsou
a sandály - kotníkové. Teda u staršího nevím, jak to letos bude, ale sehnat určitě jdou. Jinak ťamanské „crocsy“ zbožňujou, jako nazouváčky k vodě nebo na zahradu, kdy lítají spíš boso, jsou super. Takže my jdeme zlatou střední cestou, řekla bych…
Souhlasím s tím, že zdravotní botky nemusí být drahé. Kupuju u nás ve zdravotnické obuvi a ceny kolem 500,– jsou super. Prodavačka tam říkala, že do tří let pevné kotníčkové botky, což dodržujeme a i teď koukám hodně na kvalitu.
Jinak tenisky kotníkové dělá třeba Befado - je to sice polská značka, ale co jsem vyzkoušela a nastudovala, tak Poláci se neuvěřitelně zlepšili, co se kvality týče.
Ahoj, my na botách rozhodně nešetříme, dědíme jen zcela výjimečně a to boty, na nichž není použití prakticky znát
Některé boty jsou kotníčkové (zimní nebo na jaro+podzim), většina není. A to proto, že na rehabce nám důzazně říkali, že žádný kotník!!! - prý je to nepřirozené a jako bačkůrky doporučovali takové ty kožené úplně měkké ![]()
Ja jen k tomu,co psala Pipet - ja si taky vsimla, ze kdyz si vezmu znackovy tenisky, jsou pak nohy citit
Snad nejhorsi to bylo v Reebokach, to bylo peklo. A to na to nijak netrpim, v zadnych jinych botach se mi to nestane, ale proste v tehle Reebokach bych teda na navstevu nevyrazila ![]()
Cim to muze byt ? Neprodysny material ?
Nemyslim takovy ty tenisky, co jsou i s textilem, tam je to o.k., ale proste takovy ty celokozeny, ta modicka, co se dnes nosi po meste, bily Niky a tak …
děti v africe
no ty běhají bosky po nerovném povrchu, což je pro vývoj nohy nejzdravější.
Vojtovi bude 2.5 a má pořád kotníkové botky, nevidím v tom žádný problém, má Essi většinou (mám je nejblíž a hlavně, jedině jejich rozšířené mu dobře sedí). pak, pravda, má crocsy (značkové). v těch chodí po schodech k babičce, kde je zuje, nebo když jdeme do prádelny, v létě běhal po terase kolem bazénku. ale nikdy v nich nešel na procházku..
nemyslím, že budu do 5 let striktně dodržovat jen kotníkové zdravotní, ale určitě bude vždycky jedny takové mít. i já mám kotníkové botky ![]()
JVP- to je zajímavé, že to na rehab. říkají.. já tohle zatím nikde neslyšela. různily se jen názory na capáčky/protiskluz/bačkůrky/sandálky. ale botky na chození venku vždy stejné..
My taky chodime zatim jen v kotnickovych kvalitnich botkach,na doma v kozenych sandalkach.Ale planuju,ze uz koupim nejake pevne botasky na pisek,motorku a tak,to myslim nozce neubilzi.Co bych treba ale nekoupila,jsou balerinky a podobne botky jen pro paradu,pro male holcicky mi to prijde zbytecne.
No nám to řekli na poliklinice v Malešicích
Taky mě to trošku překvapilo, ale spolužák ortoped s tím souhlasil - říkal, že pokud bude kotník stále jen zpevněný (třeba i v kotníkových bačkůrkách), neposílí se jakési vazy
A taky pro výrobce je to trošku lepší, že? Kotníkové jsou skoro vždycky dražší
Jiné je to u handicapovaných dětí, třeba se svalovou hypotonií - tam je kotníková bota základ
Myslím, že zlatá střední cesta - střídat kvalitní boty kotníkové i nízké ![]()
My kupujeme kotníčkové a kupovat budeme minimálně ještě další rok… zpevněný kotník v tomhle věku považuju za důležitý, nám ho naopak na rehabilitaci důrazně doporučovali… Asi je to co doktor, to názor, takže si musí každý vybrat…
Kotníkové dodržuji do tří let, pak už kupuji nízké. Dcera nosí Adidas Superstar, nepovažuji to za modní výstřelek, ty boty jsou prostě nezničitelné. Syn má kotníkové Fare a po první jízdě na motorce vypadají hrozně, odřené… fuj. Do tří let to vydržíme a pak šup do Superstarů. ![]()
JVP píše:
No nám to řekli na poliklinice v MalešicíchTaky mě to trošku překvapilo, ale spolužák ortoped s tím souhlasil - říkal, že pokud bude kotník stále jen zpevněný (třeba i v kotníkových bačkůrkách), neposílí se jakési vazy
to je zajímavé.. fakt je to první informace tohodle typu.. ale myslím, že spíš možná míří proti přehnanému používání bot obecně… (myslím, že je důležité chodit i bosky.. )
no, Vojtovi se každopádně vazy posílí/posílily, protože pro něj není větší slast než běhat nahý bez bot… ![]()
Pokud vím, tak kotníčkové boty se prosazují pro první krůčky už několik desetiletí (já je měla jako malá taky) ale ty botky byly mnohem měkčí než ty dnešní - myslím kolem kotníku - ty moje mi máma schovala ![]()
A doporučení z rehabky se vztahují vždy na konkrétní dítě (jeho věk, potíže apod.), takže je jasné, že každá rehabilitace doporučuje něco jiného ![]()
Nestihnu to dočíst, pouze:
Ad žirafka - tak to není to, podle čeho se řídím, ačkoliv je pro mě kvalita na prvním místě. Většinou skončíme u značek Fare nebo Pegres. Máme tady super prodejnu s dětským koutkem, kde mají vesměs samé fajné botky. Upřednostňujeme (resp. kupujeme výhradně) usňové, u plných botek s vyndavací stélkou - dobře se tak změří, jestli je botka ještě dostatečně velká.
Ad kotníčkové boty - i staršímu synovi koupím uzavřené boty raději kotníčkové než nízké, ale u sandálků už to pro změnu nebudu řešit ani pro jednoho.
Ad finance - boty jsou na našich dětech to nejdražší, jsme rádi, že si můžeme dovolit kvalitní, ale i tak nás vždycky jímá děs. Dodělané boty vyhodím, ochozené buďto hodlám poslat dál za symbolický peníz, anebo nechám pro mladšího třeba na zahradu, i když vím, že dědit by se neměly, ale na „lítačku“ budou ještě některé dobré (tatínek mi loni vzal děti do skleníku a totálně odrovnal zánovní Farečka
).
JVP píše:
Pokud vím, tak kotníčkové boty se prosazují pro první krůčky už několik desetiletí (já je měla jako malá taky) ale ty botky byly mnohem měkčí než ty dnešní - myslím kolem kotníku - ty moje mi máma schovala
A doporučení z rehabky se vztahují vždy na konkrétní dítě (jeho věk, potíže apod.), takže je jasné, že každá rehabilitace doporučuje něco jiného
Plně souhlasím s tím,že dřív byly kotníčkové boty měkčí.Taky máme jedny schované na památku..Já jsem ale malé koupila jako první botičky měkounké kotníčkové boty u Bati se žirafkou.Byly fakt měkkounké,moc nám vyhovovaly.Jenže je to nedostatkové zboží.Jak z nich malá vyrostla,už na ni neměli velikost a mají zase o číslo větší.Aktualní velikost objednat nešla.Prostě dodavatel nemá.Tak jí je pořídím,až jí vyroste nožka.Nikde jinde,v kamenném obchodě ani na netu jsem na ně nenarazila.Všude mají „ortézy“ a to jí prostě dávat nebudu - na trvalé domácí nošení.