Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Spíše tady píšu,abych se trochu vypsala,protože mám pocit,že už jsme zkoušeli všechno.Ale opět máme kašel,dusivý a rýmu.A to byla ve školce čtrnáct dnů jen na dopoledne.Hlavně doufám,že ta rýma nepřejde zase v zánět středního ucha,protože v průběhu prosince jsme měli opakovaně ATB.Dáváme Robitusin a ještě zítra přidám Kalobu kapky.Máme doma i homeopatika na dráždivý kašel ale v současném stavu jí asi nepomůže nic.Prostě tam chuděrka,ikdyž spí,protože je unavená pořád kašle.Už jsem jí také mazala krémem na dýcháni co máme z Justu tymiánový,ale nic jiného už zatím nevymyslím.Dneska jsem koupila v lékárně Imunoglukan,už tady někdo psal,že byl s ním spokojený na podporu imunity,ale to poznáme až po nějaké době jestli to má efekt.Tchýně už šílí z toho,že pořád pojídá nějaké sirupy,ale co mám dělat,když kašle.A u děského.když jsme byli,tak poslechově vše v pořádku.Tak jsem se tady trochu vypsala,protože už mě to fakt štve,doufám,že ta zima brzo skončí a bude krásně teplo a my budeme zdraví.Tak se omlouvám všem co četli,za tak dlouhý příspěvek.Jdu spát,protože noc bude asi nic moc a ráno šupajdy do práce.
My jsme měly podobný problém.Karolínka začala chodit do školky a začala kašlat (před tím jsem kašel neznala). Byla jsem z toho taky neštastná, nic nezabíralo a potom jsem někde četla o domácí medicíně z cibule a ta nám opravdu zabrala(tuk, tuk, tuk).
Nakrájíme cibuli na malinké kousky a smícháme s medem. Přes noc cibule pustí štávu. Scedíme a podáváme po lžičkách. Ze začátku jsem jí to dávala snad každou hodinu a během dne se kašel výrazně zlepšil.
Jojo, soucítím s Tebou…
Právě jsem patnáct minut stála u dokořán otevřeného okna s dcerkou zabalenou v peřině a s čepicí na hlavě, protože kašlala, až jí nadavovalo…
Naštěstí to prozatím pomohlo… tipuju tak do půlnoci. Ach jo.
Neporadím, neumím - a ze stejného důvodu jako Ty jdu spát - ale opravdu s Tebou cítím a přeji klidnou noc.
My tohle máme u ročního prcka…šílená rýma a kašel. Poslechově také v pořádku. Po týdnu se to lepšilo, ale během třech dnů se to zase zhoršilo… Nechápu. Už se s tím potýkáme 14dnů. Malý nemůže v noci spinkat, protože nemůže dýchat. S manželem se střídáme, protože jsme 15×za noc u postýlky a jsme oba grogy z nevyspání. Rýmu už jsme od něj taky chytli. Jediný, kdo je tady zdravý, je 4letý, který chodí do školky ![]()
Dáváme Mucosolvan ráno a odpoledne. Večer Auerius, aby ho v noci nebudil dusivý kašel… Hodně tekutin, mořskou vodu do nosu a stále nosík odsáváme pomocí vysavače !
Na suchý kašel je taky hodně dobrý olejový zábal - ohřeje se normální jedlý slunečnicový olej, ale ne do horka, jen aby byl příjemně teplý a vezme se obyčejná vata - rozloži se na pruh a dá na složenou plenu nebo osušku (podle velikostí hrudníku). Pak se pokape tím olejem a dá se dítěti na hrudník a pevně se stáhne ještě třeba pružným obinadlem. Dobré je ještě mezi plenu a obinadlo dát pruh igelitu. A to celé na noc… Já jako malá trpěla na průdušky a tohle mi do rána pěkně odlehlo a začala jsem odkašlávat. Většinou stačilo dát dvakrát po sobě na noc a odkašlávala jsem…
A ta cibule je taky dobrá, pro starší děti (ale pozor ne kdo má problémy se žaludkem) se může místo cibule použít černá ředkev a připraví se stejným způsobem jako cibule s medem, jen se nekrájí, ale nastrouhá najemno a smíchá s medem nebo cukrem. A dává se tohohle 3× denně lžička (pro dospělýho polévková lžíce)