Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Naše dcera (1,5 roku) dneska dostala antibiotika. Vzhledem k tomu, že jsme schopni je do ní dostat jedině s jídle (bez velké plivací bitvy), potřebovali bychom jí další dávku dát o 4 hodiny dřív (s večeří). Dál bychom jí je dávalli tak jak se má, tedy co 12 hodin předepsanou dávku.
Můj dotaz zní, kolik jí toho máme dát? O třetinu méně (dostane je po osmi místo 12-ti hodinách) nebo běžnou dávku?
Zeptala bych se Dr., ale naše, která tam měla být odpoledne, onemocněla a její kolegyně, u kterého jsme byli dopoledne, už tam není…
Antibiotika by se měla brát pravidelně,po určitých hodinách i dávkách jak předepsala doktorka
Upřímně ti neradím s atb takhle laškovat, to není k ničemu, zbytečně bude mít v krvi příliš vysokou dávku atb, troufnout si s nimi takhle žonglovat…pak by měla další dávku kdy? Po 12 od téhle a pak už vždycky po 12? Nebo bys to zkracovala každý den?
můžeš to posunout ,ale pouze po hodině a to jen směrem do předu (dáš je o hodinu dřív ,ne později)a to tak dlouho než se dostaneš na čas ,který chceš.
Příspěvek upraven 24.01.11 v 14:24
Neexperimentujte, raději bych se s dítkem trochu poprala, než měnit časy dávek. 4 hodiny je moc.
Příspěvek upraven 24.01.11 v 17:12
Ty intervaly by měly být tak jak ti napíše dr z důvodů udržení optimální hladiny atb v krvi, zkracovat ani prodlužovat čas se nemá, bakterie nebudou reagovat jak potřebuješ, spíš bych vymyslela s čím to holčičce dát ve správný čas, aby to pozřela? Dostala sirup? Proč jste to nenačasovali líp hned ze začátku aby to odpovídalo večeři a pak s ranním jídlem jí dát další dávku?
stepikm píše:
Upřímně ti neradím s atb takhle laškovat, to není k ničemu, zbytečně bude mít v krvi příliš vysokou dávku atb, troufnout si s nimi takhle žonglovat…pak by měla další dávku kdy? Po 12 od téhle a pak už vždycky po 12? Nebo bys to zkracovala každý den?
Samozřejmě bych to zkrátila jen dneska. Pak už ne, pak bych dávala po 12-ti hodinách…
Radím dávat stříkačkou a nebo takovým tím dávkovačem na Nurofen. Moje dvouměsíční dítko mělo teď taky ATB a všechno vysunovalo jazýčkem ven. Nakonec jsem se naučila vsřikovat stříkačkou po trošičkách až do krku (je mi jasný, že rok a půl starý dítko se brání, ale prostě ho musíte přeprat), takže mu nezbývá než to polknout.
stepikm píše:
Ty intervaly by měly být tak jak ti napíše dr z důvodů udržení optimální hladiny atb v krvi, zkracovat ani prodlužovat čas se nemá, bakterie nebudou reagovat jak potřebuješ, spíš bych vymyslela s čím to holčičce dát ve správný čas, aby to pozřela? Dostala sirup? Proč jste to nenačasovali líp hned ze začátku aby to odpovídalo večeři a pak s ranním jídlem jí dát další dávku?
Dostala samozřejmě sirup.
Načasovali bychom to líp, ale znamenalo by to jí je dát až za těch 8 hodin. Dali jsme jí je hned, jak je manžel přinesl, vzhledem k prognoze jsme až do večera čekat nechtěli a nemohli.
Samozřejmě vím, že s antibiotiky se experimentovat nemá… Ale myslím si, že je lepší jí to posunout a aby pak po zbytek doby brala potřebnou dávku, než se s ní pravidelně noc co noc prát a akorát docílit toho, že mi toho stejně polovinu vyplive (to mám bohužel vyzkoušený…
)
Prostě hledám menší zlo… ![]()
Amabilis77 píše:
Radím dávat stříkačkou a nebo takovým tím dávkovačem na Nurofen. Moje dvouměsíční dítko mělo teď taky ATB a všechno vysunovalo jazýčkem ven. Nakonec jsem se naučila vsřikovat stříkačkou po trošičkách až do krku (je mi jasný, že rok a půl starý dítko se brání, ale prostě ho musíte přeprat), takže mu nezbývá než to polknout.
Jinak než stříkačkou (a nebo do jídla) už jí ani léky nedávám… Posledně to byla opravdu děsná bitva a to byla o půl roku mladší…
Tak už to chápu
, no je mi jasný, o co ti jde, pokud je to takhle jen s jednou dávkou, asi bych to riskla, i když ty 4 hodiny je fakt hrozně moc ![]()
stepikm píše:
Tak už to chápu, no je mi jasný, o co ti jde, pokud je to takhle jen s jednou dávkou, asi bych to riskla, i když ty 4 hodiny je fakt hrozně moc
to mě je jasný od začátku ,ale jak jsem psala dá se to posouvat jen po hodině ,tak neblázni ![]()
Prosím tě a co má za antibiotika a jaký bere množství? Když je malá začla brát, tak měla druhou dávku zdvojnásobenou (takže brala Ospen400, po osmi hodinách 1,25ml a jen druhá dávka byla 2,5ml Jinak celou dobu stejné dávkování), v tom případě by to asi uškodit nemělo…
Bere Klacid 2,5ml po 12-ti hodinách.
Vychází to dle letáku na obvyklou dávku… Obvyklá dávka na její váhu vychází na 5 ml/den.
Brontik píše:
Bere Klacid 2,5ml po 12-ti hodinách.
Vychází to dle letáku na obvyklou dávku… Obvyklá dávka na její váhu vychází na 5 ml/den.
Hm, tak to fakt nevím. Možná zavolat někam na dětskou pohotovost a zeptat se jich ![]()