Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, pokud by se tu zrovna náhodou vyskytl někdo znalý pozemkového práva, byla bych vděčná za rozluštění pro mne dost nesrozumitelného úvodníku k územnímu plánu. V něm se praví, že zastupitelstvo města usnesením ze dne 29. 3. rozhodlo o vydání opatření obecné povahy - územní plán města XY.
V dalším odstavci se praví, že územní plán je moc velký na to, aby se vešel na úřední desku, takže bude po dobu 15 dní k nahlédnutí na městském úřadě nebo že je na stejnou dobu k dispozici na webu v elektronické podobě.
A teď třetí odstavec, ze kterého nejsem moudrá. Doslova: Dle paragrafu 173 odst. 1 správního řádu nabývá opatření obecné povahy - Územní plán města X patnáctým dnem po dni vyvěšení této veřejné vyhlášky. Zbytek odstavce hovoří o tom, kde lze nahlížet do územního plánu po nabytí účinnosti.
A pak jsou dvě samostatné věty, opět cituji doslova: Dle ustanovení paragrafu 172, odst. 5 správního řádu se proti rozhodnutí o námitkách nelze odvolat ani podat rozklad. Dle ustanovení paragrafu 173 odst. 2 správního řádu nelze proti opatření obecné povahy podat opravný prostředek.
A teď z toho opravdu nejsem moudrá, jestli se ještě lze odvolat proti některé z částí toho plánu, protože teď běží ta lhůta 15 dní, nebo už je rozhodnuto a nelze dělat nic?
Každá rada vítána, kamarádka s právnickým vzděláním mi na to sice koukne, ale pozemkové právo není její zaměření. Pokud by s tím ještě šlo něco dělat, určitě bych si k tomu pro jistotu sehnala znalého právníka, o tom žádná, jen teď potřebuju vyluštit, jestli tu vůbec nějaká potenciální možnost je.
A rovnou avizuji, že jsem hovořila přímo s úředníkem, který plán vydával, s dotazem, zda bych mohla být seznámena s odůvodněním konkrétní změny, o kterou mi jde a on mne upozornil, že návrh tohoto územního plánu byl v minulosti (koncem loňského roku) na úřední desce vyvěšen. (Ze tehdy byl prostor pro případné námitky. Což pochopitelně vůbec nerozporuji, bohužel plán jsem zaznamenala skutečně až nyní v této fázi.
Ad 1 územní plán je opatření obecne povahy je to název. Ad2 územní plán si můžete prohlédnout pouze na mu Ad3 uzemni plán platí 15dnem od vyvěšení, to znamená jakekokli zmrny tam jsou, platí 15dnem od oznámení. Den oznámení najdete na úřední desce. Ad4 a to si nejsem jista, nejsem právník, ale mam za to, ze proti tomuto uzrmnimu plánu můžete podat námitku. Poté se rozhodne, zda ta námitka byla oprávněná a pak už se nelze nijak bránit, ani podáním rozkladu či odvolání. Tak asi tak. ![]()
Proti opatření obecné povahy nelze podat opravný prostředek, lze je ale do 3 let od účinnosti posoudit v přezkumném řízení. Kouknete na wiki ![]()
Jinak ještě k tomu, to ze jste si nevšimla navrhu územního plánu a nijak se nedomahala jeho změny, je bohužel pouze vaše chyba. Nikdo nebude brat v potaz, ze jste si toho nevšimla. Bohužel je to tak ![]()
@mamina89 píše:
Jinak ještě k tomu, to ze jste si nevšimla navrhu územního plánu a nijak se nedomahala jeho změny, je bohužel pouze vaše chyba. Nikdo nebude brat v potaz, ze jste si toho nevšimla. Bohužel je to tak
Však to také vůbec nerozporuji a proto jsem to tak i napsala. Jen jsem teď z tohoto fakt nebyla moudrá, jestli běží 15 dní, ve kterých lze či nelze něco řešit.
@Klára-z-Prahy píše:
Však to také vůbec nerozporuji a proto jsem to tak i napsala. Jen jsem teď z tohoto fakt nebyla moudrá, jestli běží 15 dní, ve kterých lze či nelze něco řešit.
Já si myslím ze bezi 15 dni a začne platit ten plán. Řešit to lze do těch tri let. ![]()
Voci opatreniu obecnej povahy sa neda odvolat pretoze nieje urcene konktretne menovanej osobe.
v prezkumnom rizeni, ktore moze vzniknut iba z moci uredni, sa preskumava iba sulad so zakonom.
verejnost moze podat namietky vo faze spracovania UP - zadanie a navrh