Užívání balkónu v mezipatře

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
balabab
20.3.15 10:30

užívání balkónu

Dobrý den,
jsme zatím v podnájmu v domě, kde většina vlastníků má stále ještě byt družstevní, takže spadáme pod hlavičku BD.
Na patře máme 2 byty. Protější byt má svůj balkón přímo v bytě, jinak jsou balkóny v mezi patrech. Vzhledem k tomu, že protější byty užívají své balkóny, připadalo mi logické, že balkón v mezi patře bude tedy náš. Vzhledem k tomu, že u nás nevydrží boty na chodbě a při rekonstrukci bytu, kdy měl řemeslník položené náčiní na chodbě a do půl hodiny bylo zcizeno, jsme se rozhodli, že balkón v mezi patře který využíváme pouze my opatřím zamykatelnou klikou, abych měla jistotu, že sušené prádlo také budu sbírat. Balkon bych zamykala tedy jen kdybych tam měla své věci, protože nevím jak bych se domáhala případné náhrady škody. Již po půl dni na mě ale klepala sousedka, jestli to mám povolené od BD, protože oni to měli na jejich balkónech zakázané, kvůli tomu, kdyby hořelo tak že by byl neprůchodný únikový východ a při případném rozbití hasičem, bychom hradili škodu. Nepřišlo mi na uzamčeném balkoně nic divného, protože ve vedlejším paneláku, jsou uzamčené všechny, ale je fakt, že většina bytů je v osobním vlastnictví. Jak tedy postupovat v našem případě, příjde vám to normální? chtěla jsem alespoň když je pěkně odfrknout sušičce a teď příjdou s tímhle…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2874
20.3.15 10:34

Domluvit se nejdříve s předsedou. Dle mě, pokud Vám balkón patří, tak si jej můžete zamykat jako v ostatních patrech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41010
20.3.15 10:36

@balabab Podle mě ani nemůžeš očekávat, že je balkon váš. Tudíž bych ho určitě bez souhlasu ostatních (družstva) nezamykala. Co se obrátit na družstvo, pozeptat se, zda se může balkon zamykat a pokud ano, vysvětlit to sousedům, co svůj balkón mají a máš klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41010
20.3.15 10:37
@Blekota píše:
Domluvit se nejdříve s předsedou. Dle mě, pokud Vám balkón patří, tak si jej můžete zamykat jako v ostatních patrech.

Ale ten balkon jim přeci nepatří, ne? nebo jsem to špatně pochopila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
20.3.15 10:38

@balabab U nás jsou balkóny u každého bytu, za výtahem máme takové ty prosklené dveře, za nimi zábradlí a je to jako úniková cesta, nesmí tam třeba na zemi ani být kytky, aby to nebylo překážkou. Takže bych řekla, že vaše sousedka má pravdu. Byt jste koupili bez balkónu a mám obavy, že takto si zabrat společný prostor nemůžete. Ale píšu jen jak uvažuju, nemám nastudované žádné konkrétní předpisy, určitě poradí i někdo zkušenější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
20.3.15 10:39

Máš ve smlouvě, že můžeš užívat balkón? Mělo by tam být uvedeno, co vše spadá pod daný byt (bytovou jednotku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
20.3.15 10:39

Balkon je bytového družstva, jsou to společné prostory, bytům prý nenáleží. A kdo mi tedy popřípadě ztracené věci uhradí, když mám balkon povolený užívat?

• Citovat
  • Upravit
2874
20.3.15 10:41
@balabab píše:
Balkon je bytového družstva, jsou to společné prostory, bytům prý nenáleží. A kdo mi tedy popřípadě ztracené věci uhradí, když mám balkon povolený užívat?

Pokud to jsou společné prostory - tedy pro všechny lidi, kteří v domě bydlí, neuhradí ti to nikdo. Můžeš balkón tedy používat a také jej mohou používat i ostatní v baráku. Bohužel - blbá koupě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
20.3.15 10:42
@balabab píše:

Pravdepodobne nikdo. A pokud je balkon vsech tak bys ho ani nemela zamykat

Příspěvek upraven 20.03.15 v 10:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3347
20.3.15 10:42

Taky mi přijde divné si balkon přivlastnit pokud nemáte v nájemní smlouvě že náleži vám. Šla bych za předsedou a tam se domluvila. A s těmi krádežemi? Proč tedy nezamykáte hlavní vchodové dveře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41010
20.3.15 10:44
@balabab píše:

Ale to že máš povoleno užívat balkon přeci neznamená, že když tam necháš něco bez dozoru a někdo ti to šlohne, že za to nese odpovědnost. Chodbu taky můžeš užívat, a když ti někdo lohne boty z chodby nikdo ti noc neuhradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
20.3.15 10:48

Balkon využíváme ale opravdu jenom my, ostatní využívají své balkony. je to těžké, protože ostatním se nic neztrácí, kradou tu sousedi pod námi, a přece nebudou odcizovat věci sami sobě nebo své kamarádce co bydlí nad námi. nikomu v užívání balkonu tedy nebráním. Tak vám zatím děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
41010
20.3.15 10:51
@balabab píše:
Balkon využíváme ale opravdu jenom my, ostatní využívají své balkony. je to těžké, protože ostatním se nic neztrácí, kradou tu sousedi pod námi, a přece nebudou odcizovat věci sami sobě nebo své kamarádce co bydlí nad námi. nikomu v užívání balkonu tedy nebráním. Tak vám zatím děkuji za rady

A právě proto, že ho uzamkneš, tak bráníš. Co se zeptat předsedy, jestli není problém s možným uzamčením (viz. příspěvky ohledně hasičů atd.) a když by vám to povolil, tak normálně obejdi nájemníky a zeptej se, zda souhlasí, aby jsi si ho zamkla, že se ti ztrácí věci. A protože oni balkon mají, tak si myslím, že by nebyli proti. A nikdo neřekne ani popel, protože jsi se všemi domluvená. Ale bez předchozí domluvy to nedělej, po právní stránce na to nemáš nárok, tak ať nemáš problémy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
balabab
20.3.15 11:14

Ještě tedy jeden dotaz jak je to třeba s mytím okna a dveří na takovém balkoně? Přišlo mi logické, že když ho užívám pouze já, umyju je já. když to jsou ale společné prostory a úklidová firma tady není mou povinností to není nebo? řeším teď úplnou kravinu, ale dle mého mě to nemusí zajímat ne? Jako abyste rozuměli, sousedka mi říkala abych umyla okna a dala si tam nějaké kytičky aby to bylo pěkné na velikonoce. Nerada bych tu dělala vola a zabírala místo kytičkama v únikovém východu :)

• Citovat
  • Upravit
2242
20.3.15 11:16

@balabab Jak máte řešený úklid v domě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat