Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Veveří píše:
@Janča6 vznik endometriózy podle mě určitě nesouvisí s bráním HA. HA se naopak používá při její léčbě. Zřejmě by u tebe nastoupila tak jako tak. Po všem čím sis prošla asi znáš příčiny jejího vzniku, vliv má i životní styl.
No nevim, dokazat to samozrejme nemuzu. A oficialni pricinu neznam. Poprve mi ji operovali v roce 2007, tehdy se jeste pricina moc neresila. Vychazim z toho, ze moje jednovajecne dvojce endometriozu nema.
Zivotni styl jsme, pravda, mely jiny. Ja nekurak, sportovec, alkohol spise vyjimecne, studium VS se stresem pouze ve zkouskovem obdobi, pravidelny spanek, lehka podvaha, jeden partner. Sestra kurak, nesportovec, alkoholu vice, prace v supermarketu s nepravidelnymi smenami, hodne stresu, antidepresiva, nevyvazena strava, kdy se narazove prejedla a pak dlouho nejedla, velka nadvaha, vice partneru.
A z od prvniho porodu (pred temer 9 lety) uz nepocituji priznaky endometriozy, z cehoz usuzuji, ze me tehotenstvi (cili jine nez “normalni” hormony) vylecilo. A vim, ze se HA pouziva pri lecbe endometriozy. Ale jsem presvedcena, ze mne ji HA naopak zpusobila.
@Janča6 mohlo ti ji rozjet imunitní onemocnění. A to může být i důvod, proč sestra dvojče endometriózou netrpí. Hlavně, že máš děti a to nejhorší je za tebou ![]()
Já HA začla brát v 15ti, právě kvůli pleti, doporučila mi ji na kožním, žádné ty jejich vodičky mi nepomáhali… Na pleť to byla pecka, vlastně jsem neměla žádné problémy. Horší to bylo když jsem ji chtěla vysadit, pleť se mi zhoršila víc než před užíváním, vysazovala jsem ji několik let na třikrát. Teď bych ji už nebrala, za mě je to humpl. ALE záleží jak je dcera v sexu zodpovědná, já byla rebel v mládí, ne úplně zodpovědná, na mamku jsem moc nedala, ještě že jsem ji brala!
@Veveří píše:
@Janča6 mohlo ti ji rozjet imunitní onemocnění. A to může být i důvod, proč sestra dvojče endometriózou netrpí. Hlavně, že máš děti a to nejhorší je za tebou
Ano, diky, to je hlavni ![]()