V 16 letech antikoncepce? Rady a zkušenosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.6.23 20:39

V 16 antikoncepce?

Zdravím vás, dcera by chtěla začít brát antikoncepci( má 16) kvůli problémům s akné, bolestivým menstruací a sexu( kdyby náhodou, tak ať je radši chráněna před těhotenstvím). Já jsem antinu nikdy nebrala tak bych se chtěla zeptat na vaše zkušenosti( přibraly jste na váze, zaslechla jsem že někomu i úplně vynechává menstruace, a co když by chtěla antikoncepci přestat brát?) A ještě mě zajímá jen vás názor, není to příliš brzy, dovolily by jste to dceři?
Děkuji za všechny zkušenosti:)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10604
27.6.23 20:45

Furt lepší, než kdyby byla v 17 matkou, ne? 8) nepřibrala jsem, pleť mám dokonalou, menstruaci na pohodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Neilika
27.6.23 20:45

To je dost individualni.
Ja jsem zacala brat antikoncepci v 16, vysazovala jsem ji v 27 a trvalo dva roky, nez mi naskocil cyklus zpatky a jeste nekolik let pote jsem mela problemy, a to jsem se ani nesnazila o dite.
V tech 16 je asi fakt priorita neotehotnet, ale zkusila bych s dcerou probrat i jiny moznosti, nebo aspon at to nebere prilis dlouho. Potrebuje se normalne vyvijet, pokud ji ted umele uspi vajecniky, muze mit pozdeji problemy. Nebo taky nemusi, samozrejme.

• Citovat
  • Upravit
1519
27.6.23 20:55

Brala jsem antikoncepci od 16 kvuli nepravidelnemu cyklu (ted uz vim, ze to byla blbost a zmenila jsem doktorku). Prestala jsem brat ve 28, za rok jsme se zacali snazit o mimco a zadarilo se hned. Ms jsem mela pravidelnou, zadny zmeny na vaze nebo na pleti. Ted uz hormony brat nechci, ale u takto mladych holek je to asi nejspolehlivejsi ochrana pred pocetim. Na partnera s kondomem bych se bala v tom veku spolehat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3685
27.6.23 21:22

Taky bych hledala jiné možnosti než antikoncepci. Plet se da řešit bud na kožní, nebo „lepší“ kosmetikou. Chránit se da i jinymi způsoby než prášky, po zkušenostech už bych do toho nikdy nešla. A zakazovat ji to? Holka vyrostla, tady už moc nezakazes a hlavně, ukážeš ji, že ji věříš a že se na tebe když tak může kdykoliv obrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4214
27.6.23 21:29

Začala jsem brát v 17 letech Logest. Nejdřív jsem ale dostala jinou značku, už si přesně nepamatuju co, asi Pramino. Taky původně hlavně kvůli akné. Ale antikoncepce mi nesedla, bylo mi po ní špatně, na zvracení. Dostala jsem proto nízko-hormonální Logest, ten mi špatně nedělal, ale akné mi moc nezlepšil. Na váze jsem nepřibírala. Přibírat jsem začala až po třicítce. V 34 letech jsem vysadila, po půl roce snažení jsem otěhotněla. Po porodu dcery jsem brala Azalii, po vysazení jsem opět celkem rychle otěhotněla, v 38 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
27.6.23 21:34
@suzka1 píše:
Taky bych hledala jiné možnosti než antikoncepci. Plet se da řešit bud na kožní, nebo „lepší“ kosmetikou. Chránit se da i jinymi způsoby než prášky, po zkušenostech už bych do toho nikdy nešla. A zakazovat ji to? Holka vyrostla, tady už moc nezakazes a hlavně, ukážeš ji, že ji věříš a že se na tebe když tak může kdykoliv obrátit.

Ne nedá. Tohle fakt napíše někdo, kdo to nemusel řešit. Kožní mě sama pro HA poslala, tak přestaň šířit svoje domněnky, když sis tím neprošla.

• Citovat
  • Upravit
11777
27.6.23 21:38

Já jsem brala od 16..důvodem byl hlavně sex a neotehotnet…brala jsem jí přes 15 let Jenna několika krátkými pauzami (třeba půl roku) s cyklem problémy po vysazení nebyly…ale už před nasazením jsem měla naprosto pravidelný cyklus s přesností na hodiny :lol:…otěhotněla jsem nečekaně a neplánovaně když jsem omylem udělala delší pauzu mezi platicky..takže cyklus naskočil zjevně naprosto okamžitě :lol: za mě určitě lepší když bude brát HA než aby byla v 17 mámou..jak už tu někdo psal..určitě by ale měla používat i kondom kvůli případným nemocem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
27.6.23 21:38

Pokud ji má kvůli bolestivé menstruaci, tak není co řešit, ne? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
27.6.23 21:50

Také jsem začala brát antikoncepci už v 15ti letech kvůli akné. Na váze jsem nepřibrala ani půl kila ale každý to má jinak.
A pokud už má nějakého partnera, antikoncepce v 16ti letech není určitě žádný problém, spíš naopak.
Když se rozhodne jí vysadit, tak je to její věc. Ale musí počítat s tím, že se ji akné může vrátit a samozřejmě při neopatrném styku může dojít k otěhotnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37119
27.6.23 22:06

Já ji brala chvíli, pleť se mi po tom zhoršila, prakticky v kuse sem krvacela nebo spinila. Pak sem to vysadila, cyklus se mi dával dohromady rok. Znova bych do toho nesla a ani dceři nedoporucila, ale zakazovat nemá smysl, už je velká, ať si to rozhodne sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3722
27.6.23 22:21

Nedoporučuji. Je to strašné brzy. Kdyby náhodou tak je stejně zapotřebí kondom. Je to lepší a nemá žádné vedlejší účinky. Dceři po umělých hormonech může být i hůř. Může se jí snížit chut na sex a celkový prožitek. Moje zkušenost. Začala jsem brát až ve 20 na svou žádost a po 3 letech jsem vysadila. Nebylo to ono. Jde o to zda to dceři schválí lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5613
27.6.23 22:25

Gynekoložka tvrdí, že cyklus se usadí za rok od začátku menstruace. Nevýhodou ale je, pravidelná „pseudomenstruace“ při braní HA může maskovat problémy s cyklem, které by se normálně projevily a daly se včas léčit. Je to velké dilema, které jsem taky u 16leté dcery řešila a diskutovala to s doktorkou. Ta doporučila HA víc než předčasné těhotenství. HA mi u těch mláďat přišla spolehlivější než kondom. Ale upřímně - kéž by dcera začala sexuálně žít později. Prostě se zamilovala do stejně starého kluka, Romeo a Julie už přes rok a co my staří naděláme. Zkuste jim to zakázat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14650
2.7.23 07:49

Dceri bych to nezakazala, ale rekla bych ji, co 5 let uzivani HA udelalo se mnou. Muj mladsi bracha pak po svych pritelkynich nechtel, aby braly HA a radsi pouzival kondom.

Pred zacatkem uzivani HA jsem mela 5 let krasne pravidelny cyklus, bez bolesti, slabe krvaceni par dni. Pri uzivani HA se mi objevila endometrioza. Po vysazeni pres 5 let problemy - neplodnost, krvaceni 3 tydny mesici, prvnich par dni velmi silna a bolestiva menstruace, omdlevani pri ovulaci, netvoril se mi progesteron a dalsi.

Ve 24 letech jsem podstoupila umely prechod, mela jsem celkem 4 laparoskopie kvuli endometrioze. Otehotnela jsem pul roku po ctvrte laparoskopii diky progesteronu v tabletach. Po porodu jsem se zbavila vsech potizi, az silnou MS. Ta se zmirnila az po 4. porodu (behem 6,5 roku).

Moje sestra, jednovajecne dvojce, nikdy neuzivala HA a nikdy nemela zadny z techto problemu.

Jinak HA nemela vliv na moji hmotnost nebo nalady.

A podle me kosmetika s akne moc nepomuze. To je jedine, v cem mi HA skutecne pomohla, aspon docasne. Po vysazeni mam opet plet hodne zavislou na hormonech, ale pravda, mene nez v puberte. Nevim, jestli by to slo vyresit nejakymi bylinkami uzivanymi vnitrne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5613
5.7.23 11:06

@Janča6 vznik endometriózy podle mě určitě nesouvisí s bráním HA. HA se naopak používá při její léčbě. Zřejmě by u tebe nastoupila tak jako tak. Po všem čím sis prošla asi znáš příčiny jejího vzniku, vliv má i životní styl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí