Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
nas maly zacal v 7. mesici rikat „pápá“ a mavat. Delal to tak 14 dni, i v noci ze spani
. Pak, jako by to zapomnel a zase zacal az nekdy v 9. mesici. Taky jsme byli nadseni. Do ted je to jeho nejoblibenejsi slovo. Trochu rika „táta“ a pak ma svoji hatmatilku
. Myslim, ze slova „máma“ se hned tak nedockam. To driv bude umet „kolobezka“ ![]()
Jestlipak uhodnete, co je to "bašůša " ? ![]()
Je roztomilý, jak děti mluví:)) Něco jsem si i zapisovala - třeba
"Nanukovej dort nechci vůbec! Vždycky se zakuckám, až se udusím. Taťko, vůbec mně nedávej! (takhle uvědomělá už bohužel dcerunka není, teď likviduje sladkosti na kila ![]()
Nebo jednotný číslo - prasata - jedno praseto:)
„Mám jeden bolavý vok!" (= mám bolavé oko)
Baghira - hadam, ze nejaky druh susenky?? ![]()
Hlasky tvoji dcerky jsou supr!
Uz se tesim na chvile, az bude taky u nas, co zapisovat!
V 7 měsících můj syn taky žvatlal mama, tata, baba - ale slova to nebyly, jen to žvatlání. Význam těm slovům přidělil až asi v 11 měsících. a opravdu začal říkat tátovi táta apod. Teď mu jsou čerstvě 2 roky a ještě pořádně nemluví (problém je s výslovností, jinak celý den pusu samozřejmě nezavře a mluví si svou řečí). Ale už umí počítat do 50 (počítá všechno kolem sebe - auta, lampy …) a zná půlku abecedy a skoro všechny barvy ![]()
Náš Matyášek začal říkat mamí a tata také v 7 měsíci a nepřijde mi že by to bylo nák extra brzo ![]()
Hihi, v tom případě Vojta už řekl svojí první skorovětu
Tuhle si něco breptal „pod vousy“ a vylezlo z toho BÁBA BLBÁ
Holt má vkus už od mala ![]()
Teď furt dokola opakuje TÁTA, manžel je z toho taky nadšenej, ale naštěstí chápe, že to ještě není to pravý mluvení…
A Kuba nám dělá překladatele mezi námi a Vojtíškem, někdy je to fakt sranda ![]()
Anonymni píše: Žanet, počkej až se ti ve 2 letech pořádně rozmluvíto už nadšená tak nebudeš
Náš mladej se rozmluvil brzo, a ve dvou letech už jsem mu dááávno občas chtěla pusu zastavit … a je to horší a horší
. Ale zas by jsme přišli o ty perly co z něj padají
To je potom teprv bomba
![]()
Tak muj syn mi rekl mamo v roce a neco,ale pak nam dom zacal rikat TYKO.Vsichni byli Tyko a fakt teda mazec,kdyz mi mezi limi rika misto mamo,tak tyko!!!
AHojky.NAs Honzik rikal mama a ham v 6.mes. Pak byla nejaka pauza a pak uz rovnou zacal vsechno opakovat a ted v 1,5roce mluvi krasne,sklada i kratke vety,sice typu mama tam ne, tata podat tasc(caj),ale uz i sklonuje,sice obcas to zni srandovne (dedovo auto,mamovo auto,babovo,tatovo..),ale je to teda moc fajn. Je bezva,ze se uz spolu krasne domluvime