Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte maminy chtěla jsem se zeptat naší Vanessce je 7 měsíců a říká máma není to brzo?
![]()
ahojky,brzy to je,ale neres to…bud je holcicka sikovna a proste ma stesti nebo to byla nahoda a toto slovo se ji podarilo,tak ho rika.My mame teda kluka,takze je to tak jak se rika…ze kluci jsou linejsi…A ten nas take je,ale neresim a beru to tak,ze vse ma svuj cas.Stepan prvni rikal baba,deda,tata a mama byla az nekdy po roce…pak jakoby to slovo zapomnel a pak ho zase zacal rikat…Proste co dite,to original,tak mej z tve holcicky radost a uvidis,treba ji dele potrva jine slovicko.
Ahoj, to je šikulka, že už říká máma. Já se moc těším až můj prcek řekne první slovo, ale ještě si počkám, je mu totíž 5m. Je to možná brzy, ale vůbec bych to neřešila, každé dítě je jiné.
Žaneto, nechci ti kazit radost, ale mama, baba, tata atd. jsou slabiky, které dítě vyslovuje mezi prvními, ale smysl ještě (alespoň většinou:))nemají. Ani když se náhodou trefí a řekne ma-ma a kouká na tebe:)
to je mi jasné baghiro že neví přesně význam slova ale když to říká za den cca 30× tak to potěší ![]()
To je jasný zase mě, že tě to těší:) Já taky čekala na první slovo jak na smilování (nakonec ani nevím, který to „uplně první“ bylo:/ Teď mě to čeká znovu - zrovna dneska moje malá vyloudila první hlasitý smích, tak jsem taky šťastná jak blecha:)
Nenech si kazit radost jinými. Je jasné, že dítě neví význam toho slova, ale každou mámu to potěší. Buď na ní pyšná, jako každá máma na své dítě.
Žanet, počkej až se ti ve 2 letech pořádně rozmluví
to už nadšená tak nebudeš ![]()
Říká se tomu pudový žvatlání, pak s tím přestane a po přestávce začne opravdu mluvit a pak už jen mluví a mluví a mluví a člověk obdivuje, jak je krásný, když dítě ještě nemluví ![]()
Tak náš prvorozený řekl své první opravdové slovo někdy kolem 8.měsíce.Seděl si tak na zemi a baštil jablko a najednou slyším:„MŇAM.“ A od té doby na každé jídlo říkal mňam.
A druhé slovo,bylo někdy kolem 11.měsíců a to TÁTA.
A pak už se pomalu rozmluvil.
Lasicka píše: Říká se tomu pudový žvatlání, pak s tím přestane a po přestávce začne opravdu mluvit a pak už jen mluví a mluví a mluví a člověk obdivuje, jak je krásný, když dítě ještě nemluví
Mluvíš mi z duše! Člověk si říká - už aby začala lézt, sedět, mluvit, chodit,… a pak vděčně vzpomíná, jak bylo blaze, když to bylo jenom ležící a řvoucí mimčo:)
Marně hledám u svojí starší slečny čudlík „off“, jsme z ní na mrtvici, ráno v 5.45 spustí a zastaví o půl desátý večer:((
Baghira: jo, to mi taky chybí anebo by stačilo volume
Pořád jede a jede a pusu nezastaví a já jsem na prášky
Mám pocit, že mi vytěsnil celou moji osobnost a zůstalo jen to jeho kecání… večer bývám fakt k.o.
To je jasný že máš radost
Tyhle slova žvatlají děcka jako první a proto je na tobě, abys mu řekla - ano, já jsem máma
a za pár měsíců už bude vědět.
Myslím, že ne náhodou jsou tyhle slova podobná všude - mami, mummy, mutti… dítě prostě něco plácne a rodiče ho začnou usměrňovat.
Já si na „mámu“ teda počkala snad do roka a čtvrt, to už uměl všechno možný, ale máma mu přes hubu nešlo
![]()
Za to teď to jede - mama mama, mamíííííí. Dá, dá dá, mamí dá!!!!
![]()
Lasičko - jojo, volume by stačilo:)) Naši kamarádi mají dvě dcery - a naučili je na tzv. „tichý režim“. Prostě řeknou „tichý režim“ - a holky si začnou „povídat“ tak, že jenom otvírají pusu a dělají, že mluví. Děsně je to baví - a uši rodičů si chvíli odpočinou:) My občas hrajeme hru, kdo vydrží dýl nemluvit - bohužel Elíša pravidelně prohrává, když vydrží dvě minuty, tak to je zázrak.
No - ale zase na druhou stranu, buďmě rádi, že mluví! Jiná kamarádka má taky dvě holky - a ty zase nemluví! Starší čtyřletá strašně patlá, není jí rozumět, a mladší skoro dvouletou jsem ještě mluvit neslyšela…
baghira: ale to víš, že mě to těší, jak krásně mluví
ale čeho je moc, toho je příliš… pokud jen mluví, vypínám, ale on bohužel vyžaduje neustálou reaktivitu… a odpovědi na dotazy typu: mami, a kdy mě sníte? mě celkem vyčerpávají
na každou odpověď totiž navěsí: a proč? Prostě normální zdravý dítě a zaplaťpánbůh za školku ![]()