Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,
mám dotaz - malýmu bude rok, chci pomalu přestat kojit a chci zavést UM večer a ráno, jen nevím do čeho? Přes den pije jakžtakž čaj z Aventu netekoucího, na flašku není zvyklý, ani dudlík nechce.. tak nevím, jestli ho teď zvykat na flašku s dudlem? Z čeho jinýho dát večer mlíko? Je teď zvyklej před uložením nakojit, někdy u toho usne, někdy ne.. poradíte?
Díky Iv-ka
Ahojky Iv-ko,
na láhev bych malého rozhodně nezvykala. Když umí pít z Aventu, vypije z něho i mléko. Moje Em taky pije jen z Aventu a láhev neměla. Teď je jí 11 m a řeším to, co Ty. Kojím jen večer a říkám si, jak to udělat, resp. jak se bude Em tvářit na to, až přestaneme s kojo. Ona sice mléko a vodu z Aventu vypije, ale buď je to u přebalování, to toho vypije celkem dost, ale že by si v klidu sedla a pila, to teda ne. Ještě třeba u prohlížení knížky, ale jinak ne. Taky jsem zvědavá, co budeme dělat, až kojo dojde nebo se prostě přestane kojit.
Ale s lahví bych už nezačínala.
papa VABE - Veronika Adámek a Berunka Ema
Ahoj, urco bych na flasku nezvykala. Davala bych z hrnicku s pitkem. Jestli mate Avent se zelenou hubickou tak teple mleko z toho tece hodne ale nedavno tu jedna mamka psala ze prejdou na hubicku Sport. Sany.
Tak já jsem měla představu, že po ukončení kojení budeme používat pouze nekapající hrneček. Realita je taková, že mléko se musí dudlat z láhve se savičkou, ostatní tekutiny jsou milostivě přijímány z hrnečku /ale v malém množství/. Když vidím, jak Matýska dudlání zklidňuje, tak to zatím neřeším.
Musim říct, že malá mi z nekapacího Aventu pila vodu, čaje, šťávy, ale UM, když jsem jí začala odstavovat, moc nechtěla. Nakonec jsem užila dudlík, co mi doma zbyl ještě z dob, kdy jsem jí coby novorozence dokrmovala. TAkže jsem jí nabízela UM z dudlíku č. 1;) Ale jak se na to UM chytla, bez milosti jsem to vyměnila a i když to pro někoho přijde tvrdé, tak pokud to nevypila, nedostala. No a už z toho pije všechno
Ahoj, nas prcek je uz sice starsi (18m), ale prave ted to resim. Na lahev jsem ho uz nechtela zvykat, nikdy z ni nepil a dudel taky moc nechtel, takjsem mu UM zacala davat z Aventu se elenou hubickou a na caj koupila novy Avent Sport. Asi tyden mliko vubec nechtel, ale jak je cim dal min mlicka ode me, tak si najednou dneska rano rekl o nasup
Ale myslim, ze je lepsi mit jeden hrnecek na mlicko a druhy na caj. Taky jsem mu chtela uz dat nekapajici (teda jako ne nekapajici
hrnek, ale jak s tim kolem sebe mava… ![]()
Ahoj, mne se mala sama odstavila po 9 mesici. Z lahve pit umela, ale stejne ji UM moc nejelo, vypila rano tak 120(od 6 tydnu nepije v noci), tak mi to prislo malo a hrnula jsem do ni hned jogurt. Postupne se naucila pit z Aventu, tak jsem ji do nej dala i mliko, cele to vypila a jeste rvala. Ted dostava uplne plny (250ml) a do minuty je prazdno. Mame cerveny na mliko a zluty pres den na vodu ci caj. Velice dobre to rozezna. Na lahev bych taky neucila pokud to nebylo treba do ted, ted je to zbytecne. Vladka
díky, podívám se na ten Avent Sport co je zač a kolik stojí..
ahoj
Iv-ka
Stoji okolo 300, radeji ti to pisu aby te nekleplo. Ten sport tusim ze je od 18mesicu. Ja pouzivam zelenou nasosku a ta je od 6 mesicu. Tak at dobre vyberes a ditko to prijme.
Vím, že obecně se doporučuje přejít na hrnek co nejdřív, ale mám dotaz - čemu tak vadí, když dítě pije ze savičky???
Můj Vojta pije přes den normálka z hrnku (Avent Magic Cup), na noc mlíko z lahve s dudlíkem.
Ale můj dotaz směřuje jinam - mám kolem sebe pár dětí, které třeba i ve dvou letech pijou z flašky s dudlíkem a vypijou odhadem tak 3× - 4× víc než moje „hrnkové“ dítě (moje kamarádka má stejný postřeh…). Tak si říkám čemu vadí savička? Není lepší když pije víc a jedno z čeho?
Val mimo UM nechce ŽÁDNÉ tekutiny, ještě občas něco milostivě přijme z dudlíku. To ji mám trápit s bílým pítkem od Aventu? Není lepší jí nechat prostě na savičce, za předpokladu, že z ní bude pít?
Stejně tak si nedovedu předsatvit, že kojené dítě přejde z prsa na UM podávané pítkem…
Budu ráda za vaše reakce.
Peta
Ahoj, moji kluci taky přešli z kojení na avent flašku s dudlíkem. Ten mladší z ní pije dodnes. Čaj z hrnku Avent. Myslím,že je to i uklidní,když si můžou večer zadudlat, tak proč jim to brát? Snad je problém s dudlíkem jen při dokrmování při kojení,ale potom snad nevadí.
Abaja
Ahojky,
taky tak trochu nerozumím, proč je lahev s dudlíkem tak špatná…
Tedy já mám kojenou 15m holčičku. Pije z Aventu, ale většinou jenom pokud je cizí, pozná to mrška velmi dobře:-)
Poslední dobou řeším, jak do ní dostat trochu víc tekutin a zejména bych pomalu ráda odstavila, takže zkoušíme UM. Zatím to jen zkoušíme a nevypadá to, že by nějak zvlášť ochotně vzala UM z hrnečku (mmch u nás vždy největší úspěch žluté pítko, zelené úplně přeskočila).
Počítám, že pokud se na UM z Aventu nechytne, ani na nic jiného, určitě budu zkoušet flašku.
Albi
Ahojky,
já sice zatím odstavování neřeším,ale starší syn měl UM od čtyš měsíců.Dostával ho s flašky.Stejně i čaj.Pítka nechtěl vůbec.V roce pil s hrnku nebo flašek od jupíku.Na noc jsme měli do roku a půl flašku.
Vojtíškovi zatím UM nedávám,ale protože čaj pije od začátku s flašky,pítka odmítá,ale když se dostane k hrnku tak pije nádherně,tak myslím,že pokud budu muset dát UM tak jedině s flašky.
Dana
Missorka, Abaja: nedoporucuje se nechavat dite pit ze savicky dele nez 20min. Savicka zpusobuje kazivost zubu (podle me ale az po tech 20min
), a je to taky neesteticke-od 1r.
Jestli nedat savicku za cenu ze ditko nebude pit skoro vubec (tedy napr. krom MM nebo UM) si kazdy musi posoudit sam, ja jsem to tak udelala jinak by asi dodnes mala pila caj apod. z flasky.
Psala sem ze na flasku neucit, opravdu mi prijde zbytecny zacit s flaskou v jednom roce.
Ale jinak mala porad flasku ma na ranni UM a vecerni kasi, je to moje pohodlnost a taky zadny hrnecek (co sem zatim videla) nema takovy objem jak flaska (mala je zrout). Flasku ma od 1m kdy doslo MM. Vim ze kdyz ji flasku nedam nebude to pro ni zadny problem ale… ![]()
Sany.
Víc než dvacet minut nikdy nepije…
A k tomu estetičnu se radši nebudu vyjadřovat…
P.S.: Avent má i 330ml… ![]()