Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My máme normální peřinu do postýlky, ale každý dítě je jiný. Zavinku jsme měli do nějakého 3m a pak jsem ho dala na péřovou zavinovačku jen ležet a přikryla tou peřinou a byl krásně v měkkým a zároveň nebyl svázanej a super.
Ahoj me mala spi ve spacim pytli a pres nozky ji jeste přehodim perovou perinku. Taky ma 5 m ![]()
Takže volný ruce
a to usnou? sami? s dudlíkem? Ten náš si tu ruku mydlí u pusy a dudlíka si vytrhne. Má rád to chuchlání s plínkou přes nos, ale neudrží si toho dudlu. Asi ho budu zavinovat do 15. ![]()
Jo volné ruce. Mala ma usinacka takže dudlik nechá na pokoji a suchtli si v ruce usinacka pak si ho hodí na hlavu a spi ![]()
@Ariadne
My máme obyčejný spací pytel z Ikea http://www.ikea.com/…ts/70265073/
Spí v něm už druhý syn:) Teď má sice teprve 3,5 měsíce, ale předpokládám, že nějakou dobu v něm spát určitě bude. Jen ho do toho zapnu, a zakryju dečkou, k obličeji mu dám klasického Hajánka, aby se necítil tak sám
a je spokojený
Přidám se, spacák a žmoulat v ruce plínku, kterou si přehodí přes hlavu.
V 5m by mi malá teda dala, kdybych jí cpala do zavinovačky a ještě zavinovala ruce
zásadně spala ala vzdávám se, rozcapená na zádech, spala ve spacím pytli, ale jak se začala v noci přetáčet, tak nesnesla ani pytel ani peřinku ani deku, takže u nás dodnes to jistí jen a pouze teplé pyžamo
rukama se taky šudlí, ale dávám jí uspáváčka a tím se ušudlí do spánka, dudlík nikdy nechtěla
@Ariadne nás 5-ti měsíční má od narození spací pytel. Přes nožky když je chledněji ještě tenkou dečku. Je tak spokojený ![]()
Spací pytel z Ikea. Syn (6m) spí na břiše s pokrcenymi koleny pod sebou - nejspíš je to jeho úlevová poloha kvůli kolikám.
@Ariadne Náš 5m už spí ve spacím pytli a první syn tou dobou už taky, ale oni už v tomhle věku nepotřebovali zavinovat. Jestli má tvůj rád ručičky zavinuté, pořiď si něco jako je Lodger Swaddler. Je to pružná, tenká, měkká jakoby plena, dítě se do toho dá krásně pevně zavinout (tím, že to pruží z něj uděláš kukličku), je to docela velké, takže tím můžeš zavinout i větší dítě. Jen je spíš tenší, takže bude asi ještě třeba miminko přikrýt nějakou dečkou. Já už sice nezavinuju, ale malý má toho Swaddlera pořád v postýlce, když usíná, přetahuje si ho přes hlavu a tak spí (a mě může trefit šlak, že se udusí, ještě, že máme monitor dechu), jinak neusne.
Taky nejsem na zavinovani. Obe deti mely usinacka, dudlik a spaly v pytliku od narozeni, vlastne dokonce i bez niceho jen v bodycku, protoze jsou narozeny obe na zacatku leta. Samozrejme taky sermovaly, ale jakmile se uklidnily, tak spaly a hotovo. Mozna ze zacatku to asi bylo horsi s usinanim, kdo vi, ale rozhodne to jde. Nevim, asi je to o zvyku, kdo zavinuje, tak si to neumi predstavit, ja si zase neumim predstavit zavinovani
.
Neboj, i nase sedmimesicni spi porad v zavinovacce. S rukama u tela jistenyma velkou plenou. A kdyz si ruce v noci vykuta, musim ji prevazat. Jinak bych ji uspavala snad hodinu. Nevim, kdy se mi povede ji to odnaucit ![]()
Hmm to teda zírám, že všechny zatím takhle volně a s tím usínáčkem. Náš ho má taky, ale nějak to nechápe. V kočárku se šmidlá s plínkou, ale jinak to vypadá, že ho ty ruce fakt rozčilují, jak s nimi mává. Nemůže zabrat.
Možná to souvisí se stylem uspávání. Jak je tedy uspáváte? Já ho houpu v té peřince s dudlíkem a položím těsně před vytuhnutím a přikryju. V půlce noci jde ke mně do postele a usne v pohodě sám po kojení. Nad ránem ho ale musím zase uhoupat, aby spal alespoň do 7h
@Petrusska007 píše:
Spací pytel z Ikea. Syn (6m) spí na břiše s pokrcenymi koleny pod sebou - nejspíš je to jeho úlevová poloha kvůli kolikám.
jo tak to teda zírám podruhé
to ho neláká pořád tu hlavu zvedat a koukat?
Pěkný večer,
neptám se na pyžamka a overaly, ale potřebovala bych radu ohledně peřinek, dek, zavinovaček atd. Náš brouk si začíná „vymýšlet“ - chlap no a občas jsem z toho na švestku, tak hledám nějaké další názory.
Když se narodil, tak jsem mu koupila péřovou zavinovačku s kanýry v horní části. Zavinula jsem mu ruce, zapnula suchý zip a on si hodil vždy hlavičku na stranu, dudlá dudlík a šimrá si nos. Nohy má volně. Přehazuju přes něj ještě slabou deku, aby si to zadýchal. Takhle spí vlastně pořád. Jenže se z toho snaží vždy vybouchat a máchá rukama jak zběsilej. Tím si vyhodí dudlík a řve. Takže jednou chce ruce zavinout, jednou zas ne. Prostě jak kdy. Samozřejmě se ozve řevem, takže to měním podle nálady.
Zkoušela jsem slabou zavinovačku, ruce vyhodí ven, zkoušela jsem jinou péřovou peřinku a ta mu taky neseděla, volně v postýlce je to asi úplně nemyslitelný.
Jak teda spí vaše miminka v tomhle věku? Vůbec nevím, kam to může vést, až mu to bude malé. Už teď mu čouhají nohy. Dcera ta spala se mnou, takže měla z jedné strany koj. polštář a z druhé mě, takže to je jiný případ.
Díky všem za příspěvky