Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den všem,
prosím o rady zkušenějších. Syn má 14 měs a obvykle spí 2× denně. Pediatrička mi to na roční prohlídce vyčetla, že má spát už jen po obědě. Řekla jsem jí, že se budu řídit podle jeho potřeb, a pokud chce spát, nebudu ho násilím probouzet. V poslední době se asi 3× stalo, že dopoledne nespal a usnul až po obědě, ale poslední 3 dny usíná v 11 hod a spí do 14 hod. Doteď jsme měli v 9hod svačinu a ve 12 hod oběd, takže když usne, má mezi jídly 5 hodin pauzu a obědvá pozdě. Mám to nechat být a tak dlouhá pauza nevadí nebo mu dávat oběd před 11 hod? Děkuji moc!
U nás je to ted tak ze mladej usína tak hodinu po sváče (má jí v 10:30-11h) usíná na hodku, hodku a půl a obed má ve dvě. Máme 12 mesíců. Spánek přikázat nemůžeš.
@Katka_Sv Ahoj, můj také 14ti měsíční syn spí taky takhle a oběd mu dávám o půl 11 nebo jak je třeba. On má teda ten spánek odvyslí od toho jak se ráno vzbudí, takže někdy jde spát v 11 a někdy až ve 13. Podle toho dávám jídlo. ![]()
Syn má 20m a spí jednou denně po obedě většinou 11:30-14 nebo 12-14 hod. Občas se stane že je fakt už unaveny a vidim to na něm kolem te pul dvanácte a vím že by mi oběd nedal tak mu dam 150ml UM a jde spát. Oběd má az po spaní kolem pul třetí.
Resim tyto případy UM. Třeba dneska Tento případ byl. ![]()
Jinak má um jen večer
Příspěvek upraven 04.02.16 v 14:18
@Katka_Sv do spaní bych nešťourala pokud spí dobře v noci. Mě nejmladší spala 2× denně do 15 měsíců, kamarádce dokonce dcera spala 2× do 2 let. Dr. se mě na tohle nikdy neptala.
Oběd bych zkusila dát před tou 11 a uvidíš, třeba nic nesní, tak mu to dáš po probuzení. Časem se mu to nejspíš posune a bude usínat až ve 12 nebo později.
Taky mi kluk několik měsíců usínal v 11 a budil se ve 14 (někdy i později). Jídlo před spaním odmítal, takže obědval až po probuzení. Zkus mu dát před spaním třeba polévku a po probuzení hlavní jídlo. Doporučení doktorky neřeš. Mě zase řekla, že od 6 měsíců děti celou noc prospí ![]()
Usíná tak kolem 21 hod a spí do 7.30 hod. Když spal jen 1,5 hod po obědě, bylo to stejné.
Dala bych oběd před spánkem a pokud někdy chce spát dvakrát denně, tak ho nechala. Tyhle tabulkový doktory miluju ![]()
Cože?!? podle doktorky má spát jen po obědě? to je blbost. řiď se jeho potřebami. můj spal dvakrát denně snad do roka a 3/4. dost zálěží kdy vstává…a co se týče jídla- za prvé myslim že je to jedno a za druhé jsem to někdy řešila tak, že měl v 11 polívku a po spaní vlastně „druhé“ (což byla někdy taky polívka:):) takže tohle bych fakt nehrotila
@luci.no mě to tvrdila taky, že ho mám prostě v 19 hod dát spát a má se vzbudit za 12 hodin, žádné noční kojení
Některé rady stojí za to…
@Katka_Sv píše:
Usíná tak kolepotřebujetea spí do 7.30 hod. Když spal jen 1,5 hod po obědě, bylo to stejné.
Tak v tom případě to neřeš a nechej ho jak potřebuje. Když bude spát 2×, tak mu dej oběd před spánkem. Na doktorku se vyp…každý přece máme jiné potřeby a nebudeme se řídit nějakými tabulkami doktorů.
Syn má rok a půl, momentálně se budí cca v 7, nasnídá se a před svačinou ještě usne (třeba 8:45-9:30). Pak spí samozřejmě po obědě.
V noci mi spí 11h vkuse, což je naprostý ideál. Nechávám ho spát, kdy potřebuje.
Mě roční syn taky občas spí místo oběda. Záleží, kdy ráno vstane. Někdy spí dopoledne kolem 10 - 11, jindy to zalomí v 11:30 na hodinu i déle… Odpoledne spí taky různě, většinou kolem 16. hod. Párkrát vytuhnul kolem 18, takže večer strašil. Nechávám ho, tělo si samo řekne. Když chce spát, možnost má.
Nech ho spát, jak potřebuje. Mně kluk spal 2× denně do dvou let
![]()
Jídlo bych dávala podel toho, kdy má hlad… u nás to bylo spíš po tom prvním spánku.