Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
kdy jste dali poprvé spát dítko k babičce přes noc?
Malé je 16m a ještě jsme to nezkusili. Špatně usíná, respektive uspávám jen já, s tátou nechce…tak nevim…asi počkáme
Když jsem prestala kojit cca po druhým roce a rovnou na 5 dni ![]()
Sestra mohla dát neteřinku k babičce přes noc až v necelých 3 letech. A i tak neteřinka půlku noci proplakala, že chce maminku.
Já taky uspávám dceru 20 m, takže nikde na noc ještě nebyla a nepřijde mi to jako nějaký problém ![]()
Hele, zkuste to co nejdřív, jinak pak můžete mít problém, že bez rodičů nebude nikde chtít zůstat. Samo, že při prvním pokusu buďte připravení přispěchat, když bude třeba, ne, že si zajdete na tříhodinovou operu a vypnete telefony ![]()
Babička poprvé hlídala večer a přes noc asi v 16 měsících. To bylo ale u nás doma.
Ale k sobě domů vzít si dítko si troufla až po 3 roce (myslím že měl 3,5 a řekl si sám, babičku ukecal). Chodil k ní sám, na jednu noc, mladší syn ne, nevadilo mu to, že nejde. Až když měl taky 3 roky, tak si řekl že chce taky, tak si je babička bere oba. Většinou v pátek, 1× za 14dní. Nejdýl tam byl starší 3dny, kdy měl neštovice, a neměl klid doma.
@pikola píše:
Když jsem prestala kojit cca po druhým roce a rovnou na 5 dni
u nás to šlo i při kojení, prostě když jsem nebyla, tak se nekojilo, no problem.
oba okolo roka. ale byli zvyklí spát jak u babičky se mnou, tak s babičkou u nás, tak bylo jasný, že to projde hladce u babi beze mne
Taky uspavam i 4 letyho, tatinka nechce, ape od babicek se uspat necha.
Jinak spal poprvé asi v roce. Pak neplanovane ve 2 na vic dni a zvladli to.
Asi v pul roce poprve. Od 18mesicu tam byl i nekolik dni v kuse, zacala jsem chodit do prace. Ale on to zvladal v pohode ![]()
U nas asi 16 m. Ale predtim jsem mela vyzkouseno ze ho umi uspat bez problemu.
První dva kluci spali u babičky hodně brzo. První tak ve 3 měsících, druhý v 5 měsících (spali celou noc, na kojení se nebudili), ale je pravda, že babička bydlí ve stejným paneláku, takže jsme v případě nouze byli po ruce (nebylo to potřeba). Nejmladší si odbyl svoji spací premiéru teď ve 14 měsících. Ten se tedy v noci ještě budí, ale babička mu dala kaši a spal za chvilku dál.
@Lama Lama píše:
u nás to šlo i při kojení, prostě když jsem nebyla, tak se nekojilo, no problem.
oba okolo roka. ale byli zvyklí spát jak u babičky se mnou, tak s babičkou u nás, tak bylo jasný, že to projde hladce u babi beze mne
U nás to dřív neslo, babička byla moc daleko, jinak bych ji tam dávala snad každý víkend ![]()
@Adeelka27 píše:
Ahoj,
kdy jste dali poprvé spát dítko k babičce přes noc?
Malé je 16m a ještě jsme to nezkusili. Špatně usíná, respektive uspávám jen já, s tátou nechce…tak nevim…asi počkáme
Ahoj, nasemu budou 2 a taky jeste u babicky nespal. Pres den je v pohode, ale jak se blizi vecer, tak nasi pritomnost potrebuje, tak to zatim nehrotime. Kazdej prcek je jinej, neni nic snazsiho, nez to vyzkouset, pokud vecer nekam potrebujes.
Malou uspávala babi, teta z mojí strany a její tatínek už mnohem dřív… ale byla na um, takže mě tak moc nepotřebovala a zezačátku jsem byla vedle kdyby něco a taky ona byla dost společenská, tak jí to nevadilo… teď občas má mamánkovský tendence, takže pokud to neumí doteď, tak se to bude učit hůř, ale začla bych tak jako pozvolna, jeslti může babička spát s váma… no a já uspávám a drahý nechává děcko hrát, až se malá svalí na polštář, dá jí pitíčko a spí, tak možná aby si našli svůj způsob a spíš třeba u denního spánku…