Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Adeelka27 píše:
Ahoj,
kdy jste dali poprvé spát dítko k babičce přes noc?
Malé je 16m a ještě jsme to nezkusili. Špatně usíná, respektive uspávám jen já, s tátou nechce…tak nevim…asi počkáme
Ve 2 měsících. Teď má 5 měsíců a je tam na celý víkend jednou za 3 týdny. A zajímavé, že tam spí celloooou celickou noc, ani na jídlo se nebudí ![]()
Starší prvně spala u babičky, když jsem rodila mladší - bez měsíce 3 roky… A mladší ve 2 letech (společně se starší). A obojí bylo v pohodě.
Dneska (6 a 3) ukecávají babičky i mě, kdy už tam budou moct zase spát ![]()
Prvního syna jsem nekojila a byl poprvé na noc asi v 7 měsících, druhého jak jsem přestala kojit, asi v 8 měsících. Zvládli to parádně a dodnes tam rádi spí, protože se můžou dívat déle na televizi, koupou se společně s dědou, babička jim podstrojuje. Těším se, až tam bude moc jednou za čas spát i třeťátko. Pokud nekojíš, tak to zkuste, pokud má dítko babičku rádo, tak přece nejde o žádné týrání ani trest, právě naopak. Já jako dítě prázdniny u babičky milovala.
Starši dcera spala u babičky poprvé mezi 3-4rokem, sama chtěla, předtím byla hlídaná večer, v noci jenom doma. Malé je 17měsíců a večer chce jenom mě, případně tatínka, nocovat mimo domov bude asi až za hodně dlouho, je to mamánek. Mě to přespávání u babiček nepřipadá nijak důležité, nevim k čemu to je když jsou děti hodně malé jsou nejspokojenější ve svém prostředí ![]()
Dceru jsem dávala od pěti měsíců. nebyla kojená a spala celou noc. navíc byla první vnouče, takže moje mamina byla natěšená a chtěla to. Syna, idyž taky byl nekojený a taky spí celou noc od šestého týdne, tak toho chtěla „až“ v deseti měsícíh.
@Manticora Jsme na tom úplně stejně - holka 3,5 roku nikdy nespala mimo domov (tedy samozřejmě pokud nepočítám dovolenou, chalupu apod., ale to vždy s námi). Jedna babička daleko (300 km), druhá za rohem, ale bez zájmu. Taky se obávám, co bude, až pojedou na školku v přírodě.
Klukovi je přes dva a půl a ještě u babičky nespal. Nejdřív o něj nebyl zájem, protože špatně usínal (to bych ho ani nedala, neb by mi ho s největší pravděpodobností jedna babí dnechala vyřvat a druhá by ho nechala řádit do půlnoci), pak protože nemluví, nechodí na nočník, protože babička nemá čas a te´d pro změnu o spaní u babičky nestojí syn. ![]()
Naši ještě nikdy nespali u žádných příbuzných (sami bez nás), a to je nejstaršímu 6 a půl ![]()
Ale když se tak zamyslím, ani mě nenapadá, kde, u koho a proč by bez nás měli spát.. My prostě nemáme babičky ani tetičky, ke kterým se jezdí na prázdniny nebo na víkend… ![]()