Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat jestli některá z vás přišla o mimi z důvodu vady srdce neslučitelné z životem. Já tohle zažila v prosinci 2007,byla jsem ve 23tt,když nám to oznámily a musela jsem malého porodit. Samozřejmě nepřežil. Po třech měsících jsem otěhotnělaa,le bylo to zamlklé. No a teď jsem ve 12tt,mimi doteď prospívalo dobře,v pondělí mě čeká genetika a screning.
Mám strašný strach,že mimi bude nemocné a nebo mu nebude bít srdíčko.
Pokud jste některá zažila to samé nebo podobné a teď máte zdravé mimi,prosím o povzbuzení.Děkuji moc,vím,že je to težké mluvit o tak bolestivých věcech.
Ahoj, nezažila jsem to, ale chtěla bych ti popřát, aby malé bylo zdravé a měla jsi klidné těhotenství bez jakýchkoliv komplikací. Opatruj se ![]()
Taky jsem to naštěstí nezažila, ale zkus si říkat, že svou dávku smůly sis už vybrala, že už to bude jen všechno v pořádku. Jo a stres miminku nesvědčí
já vím, že se to lehce řekne a blbě dělá, ale ono to tak je.
Taky Ti přeju hodně štěstí, pevne nervy a hlavně at je miminko zdrave viš jak se řika do 3 všechno nejlepši…
Myspulko,pokud vada srdíčka nebyla geneticky podmíněná,tak nemusíš mít žádný strach.Šance na to,že by se něco podobného opakovalo není.I když strach chápu,jsou to nervy.
Myspulko jukni do diskuse život po potratu, je tam spousta holek s podobným osudem ale nakonec jsme se všechny dočkali štěstíčka některé z nás i víckrát! Já jsem si to prožila jako ty sice jsme neměli vadu srdce , ale roštěp páteře a také jsem musela malou porodit. Na to jsem si prodělala 2krát potrat v začátku těhu ale pak už se štěstí konečně otočilo a já porodila zdravého chlapečka a o rok a půl poté krásnou zdravou holčičku!!!Držím ti palce, vše bude dobré uvidíš bát se ale asi nikdy nepřestaneš!
ahojky,moje teta má roční holčičku které když byla ve 20tt zjistily vadu srdce . neslučitelnou ze životem… byla to hruza strach řekly že malá hned po porodu musí na velmi vážnou operaci.. rodila kvuli tomu v Praze motole jinak je z Olmika no a tam pak malou operovaly… měla týden a už ležela na sále 6hodin v narokoze
byli tam i nějaké koplikace ale lékaři jí zvládly srdíčko opravit
Ted se uvidí jak to sní bude rust… ale je to hruza když se něco takového stane.. v Praze motole techto dětí je strašne moc
Taky to neměla genetické.. bylo to nejspíš z nějakého stresu v počátku těhotetství řekl dr. tak bud v klidu vubec na to nemysli i když je to těžké já vím .. drž se držím palce at to tentokrát vyjde
![]()
Holky,moc vám děkuji. Taky jsem si tenkrát přála aby mi malého zachránily,ale on měl bohužel vyvinutou jen půlku srdce a žil díky mě. Nevím proč to nezjistily dřív,ale dávám to za vinu mé bývalé dr. měla si toho všimnout dřív.Ale teď už je to jedno. Vada nebyla genetická,vlastně to prý byla náhoda,byly jsme jedni ze sta tisíc párů,vysvětlil nám genetik. Od té doby jsem zanevřela na doktory,ale nyní mám výborného gynekologa a věřím,že on by nic nezanedbal. Tak nám zítra držte palce a ještě jednou moc děkuju.
Co vím, tak screening na tyhle vývojové vady se opravdu dělá až kolem 20-22tt a na běžném ultrazvuku se běžně neodhalí, takže se posílá na „lepší“, alespoň já to tak měla, takže je hrozné, když člověk takhle pozdě přijde o mimčo, ale zas až tak bych to nedávala dr. za vinu.
Taky se musím zastat dr. Mě sice kvůli vadě srdce v rodině srdíčko kontroloval, ale říkal, že až na genetice na velkém UTZ mi udělají i 3D vizualizaci a komplet kontrolu, dří se opravdu na vadu srdíčka nepřijde.
Hlavně věř, že už jsi si smůlu vybrala a teď už vás čeká jen to nejlepší ![]()
No mě bylo doporučeno jí vyměnit.Protože když jsem byla podruhé těhule,tak mi neudělala ani UTZ na zjištění těhu a jen mě promačkala a řekla,že bude stačit UTZ až v tom 12tt těhotenství. A těhu bylo zamlklé,takže se to mohlo zjistit už dřív. No nevím taková lhostejnost.
Myspulko, to je jiná věc, UTZ ti má udělat už i kvůli tomu, aby se určilo, zda je těhotenství děložní a zda prospívá. To bych taky utekla, ale ta vada srdce, to poznat fakt ASI nemohla…
Včera jsem byla na tom screningu, vše dopadlo výborně. Ukázal mi i srdíčko a vyvíjí se úplně stejnoměrně.Je zdravé.Jsem neskutečně šťastná. Ve 20tt jdu na echo a UTZ.Díky všem,co nás mysleli.
Gratuluju k UTZ a přeji hodně štěstí v životě a ať už tě nepotká nic tak bolestivého ![]()
Mispulko gratuluji a držím palečky at se miminko narodí zdravé.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.