Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem, prosím prosím, máte někdo zkušenost s kávou versus ekzém?
Mám ekzém na rukách od porodu (už 11 měsíců
). Přestala jsem pít svou milovanou kávu z mého milovaného kávovaru Dolce Gusto
kafé nepiju tak 14 dní, možná déle a teď jsem si koupila krémy od A-Dermy, reparační a tak, mažu pátý den ekzém se začal malinko zlepšovat, ale pořád je dost vidět.
Takže otázka, má vliv káva na ekzém? Když procházím kolem kávovaru, tak mi tečou sliny
ale mám strach si ji dát, abych si to malé zlepšení zas nepohnojila.
Děkuji ![]()
Myslim si že je to dost individuální. Jsem atopik a ano jsou potraviny který mi vadí a jsou potraviny, který mi nevadí a někomu zase jo.
Mám atopický ekzém od narození celý život. Vysazení kávy na můj ekzém nukdy vliv nemělo. Z okolí vím, že některým lidem vadí cukr (tak možná zkus chvíli nesladit).
Tak záleží, jestli ten exém vyvolává právě kafe…nebo třeba jen kafe z Dolce, který je předtím nějak upravený…
Já si dřív myslela, že mám alergii na buráky…posléze jsem zjistila, že mám alergii na buráky napadané plísní (alergii na plísně mám prokázanou). Jsem dobrej ukazatel toho, jestli jsou či nejsou plísní „chycený“, když ne, můžu je jíst v klidu, když jo, spolehlivě se do hodiny osypu a můžu se udrbat.
Ten exém může být reakce na cokoli, na přísady v potravinách nebo klidně i na to kafe…nezbývá, než zkoušet, co ho zhorší ![]()
@Lejaa Byla jsi s tím na kožním nebo jsi zahájila jen samoléčbu? Ono pokud se to doatne už do určitého stádia, tak mi přijde, že jen promazávání nestačí a chce to trošku odbornější zásah.
Jinak na tvůj dotaz ke kávě - zcela individuální. Mám atopický ekzém od dětství, ale co jím na to nikdy vlivnemělo. U mě jsou jiné spouštěče.
Fuuu, to je fakt boj.
Mám ho právě taky od narození, vím že nesmím čerstvá jablka, citrusy a v podstatě bych neměla žádné čerstvé ovoce, vyjma banánu a hrušky:( Čokoláda je jasná, a jak jsi psala @KacziinaZ i ten cukr. Takže se vyhýbám cukru, nesladím už několik let:-/
Ale možná máte pravdu, jestli nebude problém v tom Dolce Gusto. Dostala jsem ho v září k narozkám, protože jsem nekojila, začla jsem pít 2 kávy denně a pak se to rozjelo.
Sklony k ekzému mám, možná to Dolce jen zhoršilo:-/
Pila jsem kávu vždycky, ale je fakt, že spíše sporadicky a nebo z automatu kapučino, které kávu asi nevidělo ani z vlaku ![]()
Myslíte teda zkusit to?
@Svistice
Zahájila jsem samoléčbu, jelikož kožní mi vždycky dal jen kortikoidy, což je začarovaný kruh
Říkala jsem si ale, že dám těm krémům od A-Dermy 14 dní a pak už na to prdím a jdu na kožní…
@Lejaa Tak mě dává povětšinou něco jiného. Minule jsem odcházela jen se zinkovou mastí - měla jsem ekzém na prsou, dodtečně jsem zjistila, že zřejmě jako reakci na vložky fy. Johnsons.
Když jsem měla do krve popraskané mezi prsty na rukách, tak už to bez kortikoidové masi fakt nešlo. Při recidivě ale při včasném promašťování stačil obyčejný kém na ruce, ani si nemusím kupovat Biodermy, Lipobase a spol.
@Svistice
No, já mám právě tu A-Dermu a je fakt skvělá, hlavně ten Reparační krém. Já právě spíš trpím na tu chronickou fázi, než akutní.
Nemám praskliny, ani mi to nemokvá, nic. Prostě jen zarudlá ložiska, která občas vypadají sušší, to promazávám buď krémem od té A-Dermy, nebo Lopuchovou mastí, tak je taky skvělá.
Vypadá to spíš, jak hojící se popáleniny, mám velký červený flek na hřbetu obou rukou ![]()