Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Pochyby v čem? Myslím, že toto řeší uz i doktoři, anonyme.
A o tom ta diskuse asi je, ne? Proč by asi jinak zakladatelka resila vysku a váhu jiných dětí? Já mám 10ti lety dítě a ma práve tech asi 152cm a 36 kg a ve třídě je průměr.
Syn moji ségry měl ve 14ti víc jak 150 cm a hlidanej u doktorky byl.
@a12 Pochyby v čem? No například v tom, že tvoje desetiletý dítě se 152cm je obecná norma a průměr. Možná ve třídě tvého syna jo, ale zkus se podívat na růstové grafy a zjistíš, že v deseti letech je tvůj syn na devadesátém percentilu, takže AnastaziiB nestraš tím, že v deseti je běžné mít 152cm… A jen pro informaci, 152cm je u kluků padesátý percentil až v necelých dvanácti letech.
Příspěvek upraven 18.10.24 v 09:07
@Moruska píše: VíceŘeší se tu výška dětí? Řeší. Ptaj se tu na vysku kluku v určitým věku? Ptaj. Myslíš, že z tech příspěvků nevidí, ze se 150 cm ve 14,nebo 15 je nejmenší? Myslis, že děti v jeho třídě nejsou vyssi než on?
@a12 Myslím, že z příspěvků to vidí, právě proto ji chci ukázat, že i když má někdo v deseti letech 152cm nebo v třinácti 183cm, tak to nutně neznamená, že má její dítě zásadní problém, i když vám to možná při výšce vašich dětí, která pomalu vyskakuje z růstových tabulek na tom horním konci, možná tak připadá… Dívala ses někdy do růstových tabulek? Pokud jo, tak víš, že 152cm u desetileteho kluka je dost. Jasně, jsou i vyšší, ale právě těch 90% je nižších než těch vašich 152cm, aspoň pokud statistika nelže. Ve třídě mého syna by patřil taky k nejmenším, ale pár menších by se tam našlo, to se maji jít všichni léčit?? To, že je někdo hlídaný u doktorky záleží i na tom, jestli má sám vysoké rodiče, jestli nebyl do té doby na padesátém a nespadl na třetí percentil a na další spoustě věcí…Jinak v deseti a půl letech je padesátý percentil u kluků 144cm, tím jen chci říct, že v téhle diskuzi by i děti s průměrnou výškou byly nejspíš za „mrňouse“
…
@Moruska píše: Více
A problém to být může, tak proč to nezmínit?
nechápu ![]()
@a12 No problém to být teoreticky může, jako spousta jiných věcí, ale taky vůbec nemusí, záleží na okolnostech, to už jsem ale psala předtím. Proč jsem ale hlavně reagovala, je úplně irelevantní argument, že i tvůj desetiletý syn je vyšší, no tak je celkem vysoký, průměr v jeho věku je ale 144cm, tak to nepodávej tak, ze tahle výška je v deseti nějaký standard, abys podepřela svou teorii o nejakem problému. Znám rodiče, oba menší než průměr a jejich syn měl ve třinácti přes 180cm. Doktorka to taky řešila. No ale pokud by jeho tatínek měl ke dvoum metrům, tak by to nejspíš neřešila vůbec. Ve zkratce, leccos může být problém, ale záleží na okolnostech. Myšleno okolnostech v jejich rodině, ne v té vaší nebo tady na diskuzi. Tady mi připadá spíš neuvěřitelně, kolik matek vysokých děti se tu sešlo
.
@Moruska Kluk má dva nejlepší kamarády, a oba jsou tak nějak plus mínus autobus v těch necelých 14 letech kolem těch 180 cm.Ten jeden má dokonce 47 boty, což jsou neuvěřitelné lodě ![]()
@boball
, takhle vysoké kamarády asi syn nemá, ale jeden jeho třináctiletý kamarád má naopak cca 140cm, ale rodiče mají oba asi 165cm, tak tam se žádná extra výška nepředpokládá
…
@Moruska píše: Více
Tak pochopitelně, i mezi dospělými jsou velké rozdíly. Já byla se synem na štítné žláze, dokonce asi třikrát, protože hrozně rostl rychle.Od lékaře jsem se dozvěděla, že je úplně v pořádku, jen se maminka musí smířit s tím, že z jejího miminka bude velkej chlupatej chlap. Chlupatej je děsně a nevím vůbec po kom ![]()
@boball píše: Více
Tak to je teda masakr😁.
Syn má 12,5 a 156cm a 46 kg a nohu 39. A to mu říkám, že má špek na břichu 😁
Můj bude mít v lednu 15 192 cm a 74 noha 46 11 letý 158 cm 42 kg
@a12 Nereaguj, pokud chceš děti soudit, porovnávat a vytvářet v jejich maminkách pochybnosti. Proč to děláš?