Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenosti s vaky na vodu (do batohu)? Na co si dát pozor, jaké jsou výhody a nevýhody? jak to jde umývat a nesmrdí to brzy? Jak dobře se to dá naplnit, třeba z potoka? Vydrží to zacházení, jako petflaška, když si na něj třeba někdo sedne?
Mám ho v klasickém camelbacku. Výhoda je že to lze vyndat a brát do normálního batohu. Vydrží v tom voda dlouho studená nebo teplá. Většina z nich má velký otvor na zavírání aby se dobře nabírala voda. Matros nezávadný zdravotní taková ta jakoby guma silikon (peva) vydrží dost ale že bych si na něj sedala…no občas se to stalo a vydržel. Údržba v poho nebere to pachy takže jen pořádně vypláchnout např s kapkou jaru.
PET flaška je levnější, míň náročná na údržbu (prostě ji po dvou/třech použití vyhodíš) a cca. stejná hmotnost. Údržba vaku sice nebere prachy, ale dost času, je s tím sr. ní a musíš zajistit dobré vyschnutí (pokud možno bezprašné prostředí), aby se tam nedostal bordel. Mám 10 let přímo CamelBag a použil jsem ho tak 5×. PETky jsou prostě jednodušší…
Není zač.
Já jsem vak odložila a zas se vrátila k petkám. Petlahve mi přijdou praktičtější ( nemusí se mýt ( nedělá se takovej ten bordel kolem závitu a v trubičce, nezasmrádá to může se do toho udělat šťáva, čaj… A pak to jednoduše hodit do tříděnýho. Navíc vlastně všechny mí batohy mají přesně ideální kapsy po stranách na dvě litrapůlky.
Já vak na vodu teprve vybírám, přímo camelbag, a to z důvodu sportu. Při běhu apod. není praktické vytahovat petflasku, navíc batoh s petkou je větší, v kapsách z boku jednostranné zatížení. Na běžné nošení bych volila lahev, na sport ten vak. Vak není tak drahý, i kdybych ho po sezoně měla vyměnit za nový (batoh mi zůstane).
Manžel vyzkoušel už asi čtyři různé a zatím nejdéle má Pinguin Camelbag Pro, myslím, že má dvoulitrový. Z některých byla cítit pachuť plastu, jeden rupnul při běžném zacházení s batohem. Jako petka to výdrž nemá, přece jen jsou tam sváry, ventilky a hadičky a to vše může tlakem povolit.
Po každém použití to chce vyčistit a nechat pořádně vyschnout, špatně vysušený vak brzo začne plesnivět. K čištění používá sodu a horkou vodu, občas octovou vodu. Celkem náročné je čištění hadičky. Manžel si udělal takové cosi z drátku na který namotá vatový tampon a tím pak hadičku čistí.
Každopádně je s camelbagem spokojený a vřele doporučuje jeho pořízení.
@Fally123 píše: ..... v kapsách z boku jednostranné zatížení…
Já myslela, že baťohy se šijou symetricky…
Vaky používám už několik let a jsem s nima spokojená. I když v současnosti mám nějaký neznačkový, doporučuju si raději značkový koupit - už jsem viděla pár levných z kterých i po delším používání smrděla guma a byla z vody cítit. Vydrží to dost, občas na něm spím místo polštáře, když je v batohu tak při odpočinku na batohu normálně ležím - samozřejmě je potřeba dát pozor, aby se k němu nedostalo něco opravdu ostrého.
Základem je do něj dávat jen čistou vodu, pak není problém s čitěním. Voda z pokota do něj nabrat půjde, ale nedělala bych to. Pokud se tam nechá nechlorovaná voda ze studně za dva dny je všude zeleno, ale když tam náhodou zapomenete chlorovanou vodu 14 dní, vydrží to „čisté“ - už bych to nepila, ale nemusí se z toho pak drhnout řasy. Běžná údržba není problém, používám ho každý víkend (jen s čistou vodou) a vždycky jen vyleju vodu, vypláchnu a pověsím nad vanu, aby voda vytekla a vyschnul (připadně do něj dát utěrku). Když se v hadici začně dělat sajrajt nebo ho delší dobu nebudu používat, tak rozeberu na části a čistím kartáčem ze sady pro čištění vaků. Když se do něj dává šťáva, čaj nebo něco jiného, tak je potřeba ho umýt důkladně, jinak se tam ten sajrajt udělá hodně rychle.
Pozor si ještě dejte na to jakou to má koncovku z které se pije. Jsou takové, které se jen povytáhnou a ty pak i zavřené tečou. Když se to otevírá otočením celé koncovky, taky to není nic moc. Nejlepší jsou ty, co mají takovýhle konec (https://www.alza.cz/…d4402840.htm - nechci dělat reklamu, prostě to byl první obrázek co mi google našel). S dalšími koncovkami co vyrábí přímo CamelBak zkušenosti nemám.
Děkuji za všechny rady, jsou užitečné. Je fakt, že mě nenapadlo to sušení, to bude určitě děs. Používala bych jen čistou vodu a zvažovala jsem, že bych z toho jen doplňovala malé flašky - jestli by to teda vůbec šlo z té cucací koncovky?
@Pudloslava píše:
Děkuji za všechny rady, jsou užitečné. Je fakt, že mě nenapadlo to sušení, to bude určitě děs. Používala bych jen čistou vodu a zvažovala jsem, že bych z toho jen doplňovala malé flašky - jestli by to teda vůbec šlo z té cucací koncovky?
Půjde to, když je vak hodně plný tak to poteče i samo, když ne tak se stačí předklonit nebo si rukou ten vak na zádech zmáčknout.
@Pudloslava píše:
Jak, tomu nerozumím? Jakože si půjdeš zasportovat a budeš mít vak a malé flaštičky? Možná si stojím na vedení… ![]()
@hanyketty píše:
Jak, tomu nerozumím? Jakože si půjdeš zasportovat a budeš mít vak a malé flaštičky? Možná si stojím na vedení…
Ne, my podnikáme náročnější celodenní akce, pěšky nebo na kole s dětmi.
@Meo píše:
Půjde to, když je vak hodně plný tak to poteče i samo, když ne tak se stačí předklonit nebo si rukou ten vak na zádech zmáčknout.
tak nějak jsem si to představovala.
@hanyketty píše:
Já myslela, že baťohy se šijou symetricky…
Batohy mívají sice kapsy na obou stranách, ale člověk třeba zrovna nemá dvě stejné lahve, aby batoh vyvážíl. Tak použije láhev jednu a v tu chvíli je batoh nevyvážený. Proto je na delší trasy camelbag mnohem lepší. Navíc má pítko vyvedené ven, připneš ho na popruh a nemusíš pro každé napití tahat lahev z batohu.
@Pudloslava v tom případě tomu míň a míň rozumím. Tam je přece ještě jednodušší dát do báglů, baťůžků vodu v petkách než se crcat s vakem… aspoň dle mých zkušeností lezení po horách ( je to vlastně vůbec sport? ![]()