Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, jdu si k vám pro radu. Chtěla bych jet s ročním synem na „dovolenou“ ke kamarádce. Nemám jak jinak, než vlakem. Háček je v tom, že cesta vlakem trvá cca 5 hodin. Jde o to, že teď jsou ty tepla.. Jely byste? Máte zkušenosti? Já bych tam fakt ráda s ním jela, ale jeho zdraví riskovat nechci. Kdybych mu s sebou samozřejmě vzala dostatek jídla a pití na cestu.. Případně namočenou plenu na chlazení. Je to vlak, ve kterém je dětské kino. I když moje sladká představa je taková, že by mohl spát jako doma 3 hodiny
pak bych ho ty 2 hoďky krásně zabavila. Nevíte, jestli není v těch vlacích až moc vedro? :/ nechci riskovat.. Ale na druhou stranu.. Je určitě hodně maminek, které tak s dětmi cestují. Jen to teplo..
@Nektarinka321 píše:
Zdravím, jdu si k vám pro radu. Chtěla bych jet s ročním synem na „dovolenou“ ke kamarádce. Nemám jak jinak, než vlakem. Háček je v tom, že cesta vlakem trvá cca 5 hodin. Jde o to, že teď jsou ty tepla.. Jely byste? Máte zkušenosti? Já bych tam fakt ráda s ním jela, ale jeho zdraví riskovat nechci. Kdybych mu s sebou samozřejmě vzala dostatek jídla a pití na cestu.. Případně namočenou plenu na chlazení. Je to vlak, ve kterém je dětské kino. I když moje sladká představa je taková, že by mohl spát jako doma 3 hodinypak bych ho ty 2 hoďky krásně zabavila. Nevíte, jestli není v těch vlacích až moc vedro? :/ nechci riskovat.. Ale na druhou stranu.. Je určitě hodně maminek, které tak s dětmi cestují. Jen to teplo..
Pokud neni vlak klimatizovany, je 5 hodin opravdu dost dlouhych. Jeli jsme loni s rocnim synem v techto vedrech, 3 hodiny s prestupem. A ty 2 hodiny ve druhem vlaku cele prorval. Jeho dvoulete kamaradky to snasely dobre. Ale snad jiz vetsina novejsich vlaku ma klimatizaci…? To by melo byt bez problemu.
Jet regiojet (student agency) a budeš úplně v pohodě. Já dokonce jela 4 hodiny s dvouměsíčním miminkem a šestiletým a úplně v pohodě. Klima je samozřejmostí, za pakatel jídlo i pití. Káva, voda a čtení zdarma. Českýma drahama bych nejela.
No asi pojedeš Pendolinem když zmiňuješ to kino. Tam bych se úplně nebála, protože tam je klimatizace. A na zabavení nějakou oblíbenou hračku, tak byste to asi mohli zvládnout.
@Marben píše:
Jet regiojet (student agency) a budeš úplně v pohodě. Já dokonce jela 4 hodiny s dvouměsíčním miminkem a šestiletým a úplně v pohodě. Klima je samozřejmostí, za pakatel jídlo i pití. Káva, voda a čtení zdarma. Českýma drahama bych nejela.
Regiojet už dávno není to, co býval.
A pak je průser, když klima zrovna brutálních tropech nefunguje, velmi příjemný zážitek. Ale dost strašení, normálně by to měl prcek v pohodě zvládnout, maximálně se bude dost nudit.
@vokishka píše:
A co ti připadá, že se změnilo?
Já s nimi jezdím v jednom kuse a přijde mi to pořád dost podobné (akorát přidali low-cost třídu, kde není obsluha ani zásuvka). Jídlo je už roky stejné, stojí pořád stejně, tak před půl rokem mi přišlo, že mají fakt málo personálu a trochu nestíhají, ale teď už mi to přijde zase OK. ![]()
Jee tak teď jste mě uklidnily
děkuju. Popravdě, já jsem si to myslela. Jen moje mamka mě furt straší, že mi malej horkém někde zkolabuje a podobně.. Tak snad nejsem blbá, ne?
@vokishka píše:
Jela jsem naposledy v lednu, a vse bylo OK. Narozdil od CD. U nich co cesta, to zazitek
Ale vite jak to je. Zazitek nemusi byt dobry, ale musi byt silny. A v tom CD 100% nezklamou ![]()
Čekala jsem nějakou dlouhou cestu na balkán
. V roce dětí, u druhého v osmi měsících jsme vlakem jezdili trasy přes 1000 km. A spíše raději obyč rychlíkem než vlakem s klimatizací - to vždycky odnesli i když byli oblečení.
@klamonožka my teda jeli vloni, normální vagon, měli hodinu a půl zpoždění, už v Hranicích na Moravě měli uzavřenou kasu, takže odmítli cokoliv prodat. Dcera jezdila hodně předtím a věčně nefungovalo přes zimu topení. A když chodím na jejich FB, tak si stěžují buď na zimu v zimě nebo pro změnu horko v létě.
dnešní stížnost:
Dobrý den, jedu teď vaším vlakem a je to katastrofa. Ve vagonu je horko jak v sauně a skoro žádný kyslík. I po upozornění stevardce je změna nulová. Pokud je váš záměr, aby cestující ve vlaku omdleli, tak dobrý, jinak je to hrůza. Do toho se z amplionu ozývá, že opět nemáte dostatek personálu, takže roznáška jídla nebude. Sice si zákazníku něco zaplatíte, ale sorry, my nic, my muzikanti. Kam kráčíš Regiojete?
Pojedete rychlikem? Tim se jezdi fajn.
Ja nerada jezdim osobakem a vylozene se jim vyhybame, ze u nas jezdi ty stare herky bez klimy a nejsou nizkopodlazni.
A naucila jsem se vyuzivat studentagency vlak, ze je pohodlnejsi nez CD. Bohuzel maji omezeny pocet vlaku a tras (to doufam nebude dlouho trvat, nez se obrati).
@vokishka Jako jo, věřím, že se stává, že mají lidi někdy blbou zkušenost, ale jezdím s nimi tak minimálně 1 za 14 dní, někdy i častěji, a nějaká mimořádnost se mi stala fakt výjimečně (třeba asi před 2 měsíci bylo taky extrémní zpoždění, ale bylo to poruchou na trati a měli jej všechny vlaky, i ČD, tak to úplně nepočítám
)