Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
Potrebovala bych poradit. Letos poprve prileti do Prahy manzelovi rodice. Jsou americani, nikdy nebyli mimo uzemi USA a nejspis se uz taky nikdy jinam nepodivaji. Prileti na Vanoce a budou tu asi 10dni. A ja jaksi nevim co s nima delat.
Centum projdeme behem 3 dni.
Nevite, ktery kostel ma nejhezci Vanocni msi? Idealne v aj? Nebo nakou divadelni hru? Poradite restauraci, kde maji fakt dobry cesky jidlo? Zase davat 500,– za gulas v chlebu na Staromaku nechci.
Nebo za jaky turisticky atrakce se vyplati zaplatit? Jsem sice prazak, ale pamatky neobchazime…
Jsou verici urcite je budou zajimat i kostely, ktery krom tech vyhlasenych jako Mikulas, svaty, Vit, Jezulatko.. stoji za to se tam urcite podivat?
Predem diky za rady
Kostely určitě ano, hlavně ty, kde budou betlémy. Nebo někde třeba bude i živý betlém. ![]()
@Vemas nevím jak nyní, ale je to skoro už 12 let, kdy jsem byla na mši v kostele u Karlova mostu. Mši sloužil Halík a byla v češtině i jiném jazyce, myslím, že právě v angličtině. Zkus pohledat.
Takže v Praze kromě Hradu a Karlova mostu a jezulátka (soška stará 500 let, wow!) bych vzala rodiče na:
Jinak pokud jsou rodiče pro srandu, kup si nebo půjč knihu Praha plná strašidel, to jsou od Švandrlíka takové minipříběhy, a je to legrace a po centru skoro v každé ulici je nějaká pověst ![]()
S jídlem neporadím, tam nemám zkušenost.
Jinak myslím, že by se jim mohly líbit i zájezdy mimo Prahu - třeba http://www.zamekloucen.cz/…i-doba-zamek: tady mají celý rok, a takové to autentické „historické“ by se jim mohlo líbit. Navíc tam mívají i kostýmované prohlídky. A není to od Prahy daleko.
Poučná by byla taky Příbram, tam je toho dost: Svatá Hora, hornické muzeum, Muzeum III. odboje, památník Vojna - jen je třeba prověřit otevírací dobu.
Do Varů je to dál, ale dát si třeba pobyt s jedním noclehem a nějakými procedurami (odpočinek mezi všemi zážitky
) a pak výlet na https://www.zamek-becov.cz/…ura-v-becove - pokud by byla o Vánocích nějaká mimořádná prohlídka.
Kdyby mě ještě něco napadlo, tak přihodím ![]()
Pokud tady budou 10 dní, určitě bych je vytáhla i mimo Prahu. Jinak z kulturních akcí - napadá mě spíš koncert než divadelní představení (v aj toho asi moc nebude).
A rozhodně bych netrávila celých 10 dní v Praze - klidně bych je i „popovezla“
Pokud by bylo hezké počasí - to znamená teplo, jako bylo loni, klidně můžete naplánovat nějaký větší výlet do přírody. Moc hezké je to v zimě např. např. na Pustevnách (vyjet lanovkou a pak pěšky na Radhošť) - byla by to teda spíš víkendová akce s přespáním. Ale zas na druhou stranu, pokud už jedou z takové dálky, nevadilo by mi to. Pak mě napadá Adršpach, z měst Karlovy Vary, Příbram, Kutná Hora…možná by stálo za to, vzít je na prohlídku někam na zámek (ale chtělo by pohledat, většina památek má v zimě zavřeno).
Nevím, jaký máte rozpočet a co si můžete finančně dovolit, ale myslím, že by jim velkou radost udělal třeba dvoudenní výlet do Vídně nebo do Benátek.
Na jídlo cizince bereme do:
rezervace nutná, ale vše v pořádku.
Mimochodem ke Karlovým Varům: doporučuji VIP prohlídku Moseru. Není nejlevnější, ale je to zážitek.
Do knihovny strahovského kláštera a na jezulátko ![]()
Kostely, které mají mši v AJ:
http://bohosluzby.apha.cz/#…
Jinak kostely, které stojí za návštěvu: Kostel sv. Ignáce na Karlově náměstí, Strahovský klášter, Vyšehrad.
Ono to možná na tom odkazu nebude vyhledané, ale ty AJ mše jsou pravidelně u sv. Tomáše na Malé straně, U Pražského jezulátka a v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze Nebušicích.