Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To chápu. já sice nepamatuju takové vánoce jako ty, ale taky u nás byly…akorát, že mamka byla a je silná ženská a chtěla pro nás to nej.se ségrou už jsme dospělí(dávno) a furt u nás vánoce jsou v duchu, že na 24.12.dopoledne společně zdobíme stromeček, koukáme na pohádky..k snídani máme už x let vánočku a cukroví s kakaem, k obědu kubu a k večeři kapra
před véčou(jsme divní, večeříme v 17hod) jdeme na hřbitov zapálit svíčky a pak hurá dom. ještě pohádku, pak se hezky obléct a ke stromečku. je fuk, že si nedáváme dárky za statisíce, ale je super, že jsme všichni spolu. a že nás je
vánoce jsou o tom, jaký ty si je uděláš a jaký je chceš mít…nejsou o dárkác, jsou o tom, že jste spolu…my si teda budem přát, at nerodim na štědrej den ![]()
No normálně, už je prosinec, tak něco upeč, podle vaší chuti, nazdob si byt - věnec třeba, svíčky, světýlka na okna - jak se ti to líbí… Dcerce kup něco malého, nebo pokud pro ní něco potřebuješ tak taky může mít pod stromkem, přítelově dcerce taky nějakou hračku, co je vhodná pro 6 leté holčičky (jsou tu o tom různé diskuze). Začneš pomalu nakupovat potraviny, které budou potřeba na vánoční menu, za týden stromek a pak už to bude jasné ![]()
Ale nic z toho dělat nemusíš, pokud se ti nechce, jen ten stromek bych asi ozdobila… a postupně se do toho dostanete a příští rok už to bude třeba lepší ![]()
Tp je mi líto…
Tak já dám „náš“ návod
, cukroví peču, hodně, ale mě to baví, kdyby ne - udělám pár nějakých hodně vonících druhů a hotovo ![]()
Dělám každý rok adventní věnec, to se Majdě dobře „počítá“, že každý týden zapálíme jednu svíčku navíc a až hoří všechny, za chvíli přijde ježíšek - ale tak to je miminu celkem šumák ![]()
No ten věnec je tak všechna výzdoba, někdy udělám i jeden na dveře, na okno/lustr pověsím skleněného andílka.
Takže pak až stromek.
A do dárků investujeme tolik, kolik můžeme
někdy více, někdy méně, i levné dárky udělají radost, když se dobře vyberou ![]()
Bramborový salát a pohádky, to nesmí chybět ![]()
Loni jsem poprvé pekla vánočky, měly úspěch, tak asi nová tradice.
Tak na advent se vždycky zdobí okna a ozdoby v bytě (advent vyšel tento rok na 2.prosince) a zapálí se první svíčka na adventním věnci (jsou tam čtyři), každou neděli se zapálí jedna. Teďka o víkendu jsem pekla perníčky (trvá to tak 2-3 týdny než změknout, tak aby byly na Vánoce pěkně měkoučké
), tuhle neděli budu péct rohlíčky, pak linecké cukroví a tu poslední budu dělat nepečené rumové kuličky a slepovat linecké, ostatní mám objednané u kamarádky (ořechy, hnízda…). Tady jsem Ti našla, co se kdy peče, jestli bys chtěla moje recepty, ráda Ti je napíšu: http://www.bety.cz/…ej-uskladnit
Co se týče stromku, tak ten každej většinou zdobí buď 23.12. večer nebo 24.12. ráno, pak kolem šesté máme většinou večeři (dělá se salát s kaprem, my máme vždycky salát s kuřecím řízkem) a knedlíčkovou polévku, pak zazvoní ježíšek a my se jdeme podívat, co nám přinesl. Za kolik koupíte dárky to je jen a jen na vás. My se dohodli na stropě 500 Kč a 1000 Kč pro malou. Ono to není o tom dostat ty nejdražší dárky, ale prostě dát si něco pěknýho.
25.12. se jde na oběd k mým rodičům a 26.12. k přítele rodičům.
Snad jsem na nic nezapomněla. ![]()
Také máme zářijňátko a Vánoce budou u nás v šesti lidech
. Nedělám si násilí, bude samozřejmě uklizeno, ozdobený domeček zevnitř i zvenku, pohraji si s tabulí. Cukroví nebudu péci, vezme si to moc času. Zajistíme lososa, předkrm, dezert a alkohol, rodiče kapra, salát dělá jeden manžel a jeden mamka. Do dárků investujeme podle sebe, na to žádná univerzální rada není
. Nesmí chybět koledy, místo pohádky jsme loni hráli Český film a lehce pod vlivem se u toho váleli smíchy
.
U nás probíhají Vánoce takhle: Na advent vyzdobím byt (sněhové vločky/hvězdičky do oken, případně na skla u dveří - koupíš třeba v OBI, jmelí nade dveře, svícen (takové to áčko) do obýváku, adventní věnec na stůl..), upeču a nazdobím perníčky, čímž vlastně odstartuju pečení cukroví
, 23. večer ozdobíme živý stromek (kvůli té vůni bych nemohla mít umělý), upeču vánočku a uvařím na druhý den čočkovou polívku. 24. ráno posnídáme čerstvé rohlíky s máslem, k obědu čočkovou polívku a vánočku a k večeři (cca mezi 17 a 18) kapra a bramborový salát
Před večeří se oblíknem do něčeho hezkého a po večeři se rozsvítí stromek, zacinká na zvoneček a rozbalují se dárky
Celý večer hrají koledy…
Taky mám vzpomínky na Vánoce u rodičů příšerné, jako zakladatelka, i horší. Proto jsem si samostatné Vánoce naopak chtěla vždycky užít, konečně ![]()
Ze začátku s partnerem jsme jen pořídili a ozdobili 23.12. stromeček, týden před Vánocemi jsem upekla jeden plech lineckého, ať to voní a na Štědrý den jsme udělali salát a kapra. Koukali jsme na pohádky, pak šli na procházku, koukali na stromečky a pak doma večeře a dárečky. Postupně další roky to přibývalo, cukroví se peklo trochu více, k výzdobě přibyly nějaké ozdoby na oknech, lustru, dveřích, ale jinak to máme pořád stejné, i s dětmi.
Dárečky jsme si kdysi dávali hlavně co kdo potřeboval a zároveň si přál(oblečení, kosmetika, knihy, CD ), teď už je to spíš o tom vymyslet pro muže nějaké překvapení, které potěší, dát si záležet na nápadu( třeba něco, co nemůže dlouho sehnat, knihu z mládí, kterou ztratil, nebo něco vtipného, ale ne lapač prachu
) a dětem samozřejmě hračky. Finančně to nemáme nijak omezené, jednou to nestojí skoro nic, jindy třeba dětem elektronika stojí hodně, ale má to být hlavně o tom udělat si radost a co si budem povídat, na Vánoce nám rodičům udělá radost hlavně to, když jsou nadšené děti ![]()
Na Štědrý den nejíme, chceme vidět zlaté prasátko ![]()
Děti teda ano, malé jedí skoro normálně, ne maso a večer taky něco jiného než salát, ale ty větší už se přidávají, nebo jen mlsají cukroví.
Dopoledne pohádky, odpoledne na procházku nebo sáňkovat, pak kolem 6 večeře, koledy nepouštíme, manžel je nemá rád, máme cd s vánočním popem, pěkné…
Pak dárečky a do půlnoci si s nimi pak hrajeme
Když je v TV pohádka, tu si k tomu pustíme ![]()
Tak se zakladatelko do ničeho moc nenuť, nehoň se, žádné velké úklidy, složité menu, tabule a hromady dárků tu atmosféru neudělají. Hlavně ať je vám dobře, máte dobrou náladu, potěšíte se… Pak 25. a 26.12. na nějakou milou návštěvu, nebo někdo k vám, stačí jen drobné pohoštění, u nás většinou probíhají výměny a ochutnávky salátů, vánoček a cukroví
Dárky bývají k snědku a k vypití, žádný stres. Tak držím palce, ať je máte pěkné a klidné ![]()
Příspěvek upraven 04.12.12 v 11:00
Ahoj anonymko,
myslím, že stromeček je stežejní věc Vánoc. Jeho vůně, barevný ozdoby. K večeři samozřejmě salát a kapr (+ může být řízek a vinné klobásy). Na štědrý den si pouštíme koledy. Kdo je extra nemusí, doporučuju CD Lennona Legend.
Na výzdobu bytu člověk nemusí tlačit. Třeba každý rok něco dokoupíš (svítící hvězdu do okna, svícen na parapet, věnec, adventní svícen atd.) Je toho tolik. Záleží na stylu. Mě se to střídá. Líbí se mi, jak třpytivé ozdoby, tak slaměné. Takže babo raď. Moc to k sobě nejde ![]()
Miminku kup spíš to, co je potřeba. Teď si toho ještě moc neuvědomuje. Pro 6leté je toho v hračkárnách mraky. Stačí se jen mrknout.
My nepečem. Dceři sladký nedávám. Přítel to moc nemusí a já bych tak akorát kynule. Pár kousků cukroví dodaj babičky a to nám bohatě stačí.
Dárky kupuju podle možností. Jednou je peněz víc, jednou míň. Mám na to rozpočet a podle toho se zařídím. Rozhodně se nehodlám nervovat tím, že nemůžu každýmu dopřát vět za tisíc. Tůdle. Možná, ani, kdybych a to měla
Nic se nemá přehánět. Já třena nechápu, jak si může někdo půjčit 10tis. na dárky a pakt o celý rok splácet. Ale to je na jinou debatu… Samozřejmě nejvíc investuju do mojí drahý polovičky a do dcery (něco potřebnýho a něco, co potěší).
Ještě jsem chtěla říct to, že se ti určiče Vánoce se svojí vlastní rodinou budou líbit. Uděláte si to po svém.
Mám kamaráda, který je taky nemusel. S rodiči to moc neprožíval. Pak měl pětiletou vážnou zmánost. Hysterická ženská, která každý Vánoce tak poku*vila, že je začal nesnášet. Dělala mu scény i kvůli stromečku… Pak si našel fajnovou babu. Ona udělala příjemnou vánoční atmosféru. Celý svátky porběhly klidně. Řekl, že snad Vánoce začne mít i rád ![]()
Milá anonymko, i když u tebe stály Vánoce za prd, buď teď ty ta, která je udělá krásný pro tvou rodinu. Uvidíš, že si je zamiluješ, protože až uvidíš děti (dobře, mimčo až ty příští), jak jsou ze všeho vydřený, dojde ti, proč je vlastně děláš.
Stačí málo, jak už tu psaly holky, nazdobit byt, něco napíct (klidně z koupenýho těsta, jestli se necítíš na pečení), stromeček, koledy, pohádky, provoněný byt, pohoda. A zkus si vymyslet nějakou jen vaši tradici. U nás se třeba snídá chleba s málsem a medem, aby se na nás lepilo štěstí. Manžel na mě sice chvíli zíral, co to melu, ale syn už to „podědil“.
Jen s úklidem to nepřeháněj, to každýho akorát otráví. ![]()
@MeloryNox
Naprosto souhlasím. Vánoce jsou takový, jakou atmosféru jim člověk dá, a jsem zastáncem toho, že atmosféru dělá hlavně ženská, máme na to takový ty buňky. ![]()
Ahoj tak u nás je to podobné. Prcek má měsíc a výzdobu máme vždycky jednoduchou, jednobarevnou, ale počítám že s malým budem výzdou vyrábět a hodíme nějaké barvy na stromek:)..
K jídlu rybí polévka, bramborový salát, smažená ryba a pro mě sýr
..Ale tradice dodržujem, pěkně se oblečem, večeře kolem třetí(pak chodíme ještě po rodině)žádné maso do večere, u jídla nevstávat, poslouchat hudbu pak na procházku a až se rozsvítí v obýváku tak půjdem zpívat ke stromečku a rozbalovat dárky..Nakonec půjdem k babičkám..
No už se těším jak malé děcko ![]()
Dekuju moc holky, no ja myslim, ze na takove to delani atmosfery ja bunky nemam, ale treba prekvapim sama sebe. My jsme doma vubec fungovali zajimave, ty zenske role jsou pro me vlastne docela novinka
![]()
Ahoj holky,
. Pecete? Zdobite byt, nebo mate jen stromek? Kolik investujete do darku? Co mam koupit holcicce? A co pritelove dceri(6let)? Zajima me, co je dneska normalni, protoze ja uz 10let slavim vanoce max bramborovym salatem a pohadkama
uz nejakou dobu vanoce neslavim, mam na ne z detstvi takove vzpominky, ze s rodinnou pohodou maji v mych ocich malo spolecneho. Otec ozralej, doma dusno, mama v prdeli z toho, ze se to rok co rok opakuje.
V zari se mi ale narodila holcicka a tak logicky vanoce budou i u nas. Tak by me zajimal nejaky navod