Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat, jestli dáváte dětem do školky nějaký maly vánoční dárek pro každého spolužáka? A dava se dárek ucitelkam i paní uklízečce? Moc Vám dekuji ![]()
Dětem ne, ty mají nadílku od školky. Učitelkam nějaký čaj nebo čokoládu a krém na ruce. Ale jen těm které učí mé děti. A i zvažuji, že jedné dárek nedám.
Dětem ne, učitelkám co mají mé děti na starosti dávám dobrý čaj a vánoční čokoládu.
U nas to bylo posledni roky tak, ze kazdy mel dat darek jinemu diteti (losovalo se), ted mi docvaklo, ze letos nic nerikali
Bez pokynu ze skolky bych nic neorganizovala ![]()
Ucitelkam ani nikomu nic nekupuji, davam na konci skolniho roku.
@beruska9 píše:
U nas to bylo posledni roky tak, ze kazdy mel dat darek jinemu diteti (losovalo se), ted mi docvaklo, ze letos nic nerikaliBez pokynu ze skolky bych nic neorganizovala
Ucitelkam ani nikomu nic nekupuji, davam na konci skolniho roku.
To losování bylo MŠ?
jak to učitelky dětem vysvětlili?
@K_Rachel píše:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli dáváte dětem do školky nějaký maly vánoční dárek pro každého spolužáka? A dava se dárek ucitelkam i paní uklízečce? Moc Vám dekuji
Dětem jsem nedávala. Na to se vybíral u nás vždy v září fond. A ten sloužil na kulturu, na nákup dárků od Mikuláše a pod stromek atd.
Zaměstnancům jsem posílala něco dobrého. Ale dělala jsem v té školce několik měsíců. Takže tam zůstaly nějaké vazby i po odchodu.
Dětem ne, trochu by mě děsilo, že dítě dotáhne sedmadvacet drobností, často kravin. Teda oni by stejně všichni nedali, ale pro všechny děti opravdu ne. Učitelkám dávám spotřební drobnost, povětšinou vánoční čaj, na který naháčkuju hvězdičku, ale povinnost to určitě není, ba ani zažitý zvyk. Mám je ráda, dávám jako poděkování.
@janickaIII píše:
To losování bylo MŠ?jak to učitelky dětem vysvětlili?
taky myslím, že tohle patří až na ZŠ!!
ve školce přece ještě děti věří na ježíška a takhle budou vědět, že je dárek od spolužáka, to se mi vůbec nelíbí a zřejmě bych s tím měla poměrně zásadní problém a řešila to… snad to udělali formou nějaké hry, prostě aby to nebylo „pod stromečkem“ jako doma a děti nepřišly o to dětské kouzlo vánoc, které trvá opravdu jen maličko pár let!!
a jo, třídním učitelkám i kuchařkám jsem vždy přinesla malý balíček (čaj, sladkost, kafařce dobrou čerstvě praženou kávu..), prostě jen pozornost jako poděkování ![]()
@Lucy75 píše:ve školce přece ještě děti věří na ježíška a takhle budou vědět, že je dárek od spolužáka,
a jak k tomu přijdou židovské a muslimské děti, pro které Vánoce nic nejsou?
@Luboš P píše:
Jak to s tím souvisí?
A Židé ví, co jsou Vánoce, neboj, oni to pochopí
@Lucy75 Myslim, ze i kdyz veri, tak to snad neznamena, ze by nemohly nekoho jineho obdarovat. Necekam, ze si tam deti vzajemne „hraly na Jeziska“ ![]()
Jako syn je jeste skolkou povinny, ale prece nezije ve vzduchoprazdnu. Vsude reklamy „co koupit na Vanoce babicce“, lidi se spolu normalka bavi…
@janickaIII píše:
To losování bylo MŠ?jak to učitelky dětem vysvětlili?
@Lucy75
Deti dostaly darek od „Jeziska“ - ten mely od skolky, nevim, co jsem pochopila ze zvatlani toho meho batolete tehdy, nejak je zabavily nebo byli zrovna na svacine nebo co a darky ucitelky propasovaly pod stromek, kde sa tedy „zazrakem“ zjevily.
Paralelne s tim si ale mohly zahrat na Jeziska i samy deti a vybrat darek pro vylosovaneho spoluzaka. Ptaly se nas na to ve skolce predem a nikdo problem nemel a ani to virou ditete v Jeziska nijak neotraslo ![]()
@g.sandova píše:
Jak to s tím souvisí?
A Židé ví, co jsou Vánoce, neboj, oni to pochopí
Vánoce jsou křesťanské svátky, proto jsou v některých zemích (např. Francie) vánoční stromky ve školkách a školách zakázané. Děti by to možná pochopily, ale rodiče jsou schopni stěžovat i na blbosti.
@Luboš P píše:
A že děti zmíněných vyznání je v českých mateřských školách většina… ![]()
@Luboš P píše:
Vánoce jsou křesťanské svátky, proto jsou v některých zemích (např. Francie) vánoční stromky ve školkách a školách zakázané. Děti by to možná pochopily, ale rodiče jsou schopni stěžovat i na blbosti.
Ve Francii rozhodně vánoční stromky ve vzdělávacích institucích včetně MŠ zakázané nejsou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.