Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Syn od malička vyhledával děti, aby si s nimi hrál. Nyní mi syn vyčítá, že nemá sourozence.Ve škole se mu nedaří kamarády majít. Ani já nemám kamaradky blízko, co by měli děti. Spíš je ve společnosti dospělých. Je inteligentní, chytrý, hodný a mezi vrstevníky moc nezapadá. Druzinarka nam řekla, ze je hodny ale nechá se zlákat jinými. Řeknou mu at neco udela a on to udělá. Casto si z neho i utahují. Resili jsme to i s učitelkou a bez výsledku. Nevim co dal, zacinam byt zoufala. Manzel furt tvrdi, ze se vse samo casem spraví
Sourozenec ale přece není záruka, že si budou rozumět. Ve škole se s ním vůbec nikdo nebaví? K čemu se jinými dětmi nechá zlákat?
Jestli je fakt chytrej tak to je potíž no. Můj kamarád co byl taky chytrej neo to o něm říkali nezapadal ale chodil s klukama hrát fotbal, hokej a blbnout ven a vedle toho si doma hrál na počítači a četl. To bylo ještě zač. 90. let kdy počítače byly něco zvláštního. Ale díky těm aktivitám zapadal. Chce to taky nějakou aktivitu kde zapadne a budou ho brát jako rovného. Dneska je to těžký děti moc ven nechodí. Co florbal? Tam najde kámoše a začít se dá i později. Nebo se zeptejte jeslti by šlo začít s judem jestli umí kotrmelec. Tam se může naučit hodně do života a tam jsou děti vedený tak že se nad nikoho nepovyšují a může najít dobrý kámoše. Ještě skaut by nebyl od věci.
1. judo + skaut
2. judo
3. florbal + skaut
4. florbal
5. skaut
Takhle bych to zkoušel.
S tím děláním věcí s jinými to je jasný on nechci vyčnívat chce se zalíbit bojí se že by byl pro smích. Jestli to není nic vážnýho tak bych z toho vědu nedělal děti dělají kraviny a já jako ten hodný a chytrý dělal taky šílenosti
Proto jsem v pohodě zapadal. Nemusí to být vždycky na škodu
No zkusila bych nějaký krouzek mimo školu a nebo si dej inzerát a hledej maminku s podobne starými dětmi z okolí, ze byste spolu zasly na kafe, ty si pokecas s ni a děti zatím budou někde blbnout.
@Anonymní píše:
Syn od malička vyhledával děti, aby si s nimi hrál. Nyní mi syn vyčítá, že nemá sourozence.Ve škole se mu nedaří kamarády majít. Ani já nemám kamaradky blízko, co by měli děti. Spíš je ve společnosti dospělých. Je inteligentní, chytrý, hodný a mezi vrstevníky moc nezapadá. Druzinarka nam řekla, ze je hodny ale nechá se zlákat jinými. Řeknou mu at neco udela a on to udělá. Casto si z neho i utahují. Resili jsme to i s učitelkou a bez výsledku. Nevim co dal, zacinam byt zoufala. Manzel furt tvrdi, ze se vse samo casem spraví
A dela to, co kluci v jeho veku delaji? Ze by zapadl. Sportuje? Hraje hry? Mozna je to blby, ale proste mezi osmiletymi kluky frci minecraft a dalsi hry. Hodne kluci delaji parkur. Sleduji youtubery. Verim, ze kdo to nedela, tak bude mimo. Pak taky pockemon karticky. Treba by ho neco z toho bavilo a nasel si pres to kamose ve tride, protoze v te skole je hodne casu a byt tam bez kamarada nebude nic moc. Pak se treba seznamit s nejakou maminkou spoluzaka a pozvat nejakeho domu. A vubec nejsi v kontaktu s maminkami spoluzaku? Pres to by se to taky dalo vyresit. My treba mame jako rodice WhatsAppovou skupinu a tam si posilame ukoly a resime problemy.
Tak trénujte trochu sociální dovednosti. Jak se seznámit, jak vypadá správný kamarád. Jak si kamarády NEHLEDAT (například udělat, co po mně druhý chce, pořád se snažit všem zavděčit…tak si opravdové kamarády nenajde).
Hrozně se mi na tohle téma líbila třeba kniha Asistenční jednorožec, bude jich určitě víc, některé asi i vysloveně výukové.
Chtěla bych vědět, jestli u nich ve třídě není šikana, jak učitelka pracuje s atmosférou a vztahy ve třídě…a zkusila bych ho zapojit do kroužku, kde by se mohl seznámit. Zrovna tak jako bych aktivně oslovila nějakou ženu z okolí se stejně starým synem, abyste společně mohli chodit na výlety nebo cokoliv podobného.
@Oriseka píše:
A dela to, co kluci v jeho veku delaji? Ze by zapadl. Sportuje? Hraje hry? Mozna je to blby, ale proste mezi osmiletymi kluky frci minecraft a dalsi hry. Hodne kluci delaji parkur. Sleduji youtubery. Verim, ze kdo to nedela, tak bude mimo. Pak taky pockemon karticky. Treba by ho neco z toho bavilo a nasel si pres to kamose ve tride, protoze v te skole je hodne casu a byt tam bez kamarada nebude nic moc. Pak se treba seznamit s nejakou maminkou spoluzaka a pozvat nejakeho domu. A vubec nejsi v kontaktu s maminkami spoluzaku? Pres to by se to taky dalo vyresit. My treba mame jako rodice WhatsAppovou skupinu a tam si posilame ukoly a resime problemy.
Asi nějaká jiná bublina
mám 8 leteho syna, ani jednu z těch věcí nedělá, hraje fotbal, ale to je tak v okolí jediný, přitom kamaradu má hromadu. Hry hraje tak deskové, pokemony nesbírá (ani nic podobného), na YouTube taky nekouka, parkour nedělá, ani se nikdy nezmínil, ze by něco z toho nějaký kamarád delal. Pokemony sbírá kamarádky syn ve školce
podle me to nebude úplně tím, ze by někdo měl jiné zájmy, naopak u nás se zajímají o zájmy těch druhých a vzájemně se do nich zasvěcují, u nás děti hrály deskové hry, když přišli na návštěvu, probírali filmy atak, s kamarádem syn zas šel bruslit, protože kamarád hraje hokej, syn ho příště vytáhnul za dům s míčem, když hraje fotbal ![]()
Mám dva syny a nezapadá ani jeden. Čím jsou starší, tím to je horší.
Jeden preferuje o dost starší děti. Takže nejlépe mu je s „dětmi“ kolem 16-17 let, ale je mu 12.
Jedné z jeho nejlepších kamarádek je 20. Kdysi ho hlídala. Baví se spolu dodnes.
Potřebuje jen 1-2 děti kolem sebe.
Druhý zase má raději mladší děti. Je ve čtvrté, ale nejlepší kamarád je prvňák.
Oba jsou introverti.
Prostě to lepší nebude. Ani jednoho to netrápí.
@Kriss Tina píše:
Asi nějaká jiná bublinamám 8 leteho syna, ani jednu z těch věcí nedělá, hraje fotbal, ale to je tak v okolí jediný, přitom kamaradu má hromadu. Hry hraje tak deskové, pokemony nesbírá (ani nic podobného), na YouTube taky nekouka, parkour nedělá, ani se nikdy nezmínil, ze by něco z toho nějaký kamarád delal. Pokemony sbírá kamarádky syn ve školce
podle me to nebude úplně tím, ze by někdo měl jiné zájmy, naopak u nás se zajímají o zájmy těch druhých a vzájemně se do nich zasvěcují, u nás děti hrály deskové hry, když přišli na návštěvu, probírali filmy atak, s kamarádem syn zas šel bruslit, protože kamarád hraje hokej, syn ho příště vytáhnul za dům s míčem, když hraje fotbal
Tak treba to nemusi byt konkretni zajmy, ale proste zajmy
. Ja si teda lepe pokecam s nekym, kdo ma stejny zajem jako ja, ale samo i s jinyma, kdyz se najde spolecne tema. Nekdo ten zajem prinese a pak uz v tom jedou vsichni kluci. U nas ted frci tohle a jinde zas treba neco jineho.
@SracChcePomoci je vtipné, ze presne takhle sme to delali my.
Syn zacal na judu, pak se pridal skaut.pak judo skoncilo (sikana od starsich a trener i přes upozornění neresil
)
Asi rok chodil jen na skauta (vodáckého) a loni k tomu sam pridal florbal.
Ted ma dvakrát týdně florbal, jednou skaut, co mesic vikendove skautské vypravy.
Ten skaut mu podle mě dává nejvíc. Je hodne o spolupraci kooperaci, od nejmensich po pubertaky, vsichni se zapojují. I kdyz občas kluci kraví, porad jsou tam ti starší vzorem. Jezdi s nima i sedmnactiletí cca, ti to tam maji dobre pod palcem ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
@SracChcePomoci je vtipné, ze presne takhle sme to delali my.
Syn zacal na judu, pak se pridal skaut.pak judo skoncilo (sikana od starsich a trener i přes upozornění neresil![]()
)
Asi rok chodil jen na skauta (vodáckého) a loni k tomu sam pridal florbal.
Ted ma dvakrát týdně florbal, jednou skaut, co mesic vikendove skautské vypravy.
Ten skaut mu podle mě dává nejvíc. Je hodne o spolupraci kooperaci, od nejmensich po pubertaky, vsichni se zapojují. I kdyz občas kluci kraví, porad jsou tam ti starší vzorem. Jezdi s nima i sedmnactiletí cca, ti to tam maji dobre pod palcem
No vidíte jakej jsem skvělej pedagogickej poradce ![]()
Můj syn je velmi inteligentní a nezapadá do kolektivu od první třídy. Ve třídě má jednoho kamaráda na stejné frekvenci. Kamarády našel na fotbale. Hraje dobře, tak hraje i se staršími a tam se našel. Takže nakonec jich má hodně. Ale ve škole má jen jednoho.
Dcera je běžné děvče, ve škole nevyniká ani nezaniká. Prostě takový běžný průměr. Nekonfliktní. Kamarádky má ve škole a i ve sportu. A má jich o proti synovi více a všude.
Takže možná to bude tím, že tvůj syn nechápe myšlení a smýšlení vrstevníků. Zkusila bych ho vzít na skauty (mix věku) nebo někam, kde bude i se staršími. Neznám všechny kroužky a nabídky. Skauti jsou fajn.
Můj syn taky nezapadá běžně. A dělával přesně, co popisuješ. Poslouchal slepě příkazy a dělal ze sebe blbečka. Věděl, že to co dělá by dělat neměl, ale stejně v tom pokračoval. Chtěl kamarády a pozornost za každou cenu. Když ho spolužáci odmítali, tak se k nim jen přidal a chodil za nima jako ocásek. To bylo loni v péípravné třídě a učitwlka i družinařka reagovaly tak, že ho ještě sprdly za to, co dělá, ale do kolektivu ho nevčlenily a ani neměly snahu. Děti si neubližují, a nikoho ke kamarádství nutit nemohou.
Od zari tohohle roku je na jiné škole, malý kolektiv, hodně se tam snaží, altivně pobízí ke společnému hraní, všímají si, když je někdo sám, zjištuji jestli mu to tal vyhovuje nebo chce pomoc se k někomu přidat. Pořád tam ty děti monitorují, a syn má spoustu přátel.
Tím chci říct, že není nutné hledat ty chyby v dítěti, ale hlavně v přístupu a aktivitě učitelů. Když se chce, tak se začlení každé dítě.
Syn taky nemá kamarády a rada bych mu pomohla a nevím jak. Na kroužky chodí.
Měl kamaráda a maminka zakázala kontakt, že má náš syn na jejich špatný vliv. Syn to špatně nese. Kamarád teď bude podle maminky i měnit školu, ale to taky mohla jen říct v návalu emocí.
Ještě před 2 lety s tím byl v pohodě, ale už je ve věku, kdy mu to vadí.
Vyřešila jste některá podobnou situaci?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Syn od malička vyhledával děti, aby si s nimi hrál. Nyní mi syn vyčítá, že nemá sourozence.
Ve škole se mu nedaří kamarády majít. Ani já nemám kamaradky blízko, co by měli děti. Spíš je ve společnosti dospělých. Je inteligentní, chytrý, hodný a mezi vrstevníky moc nezapadá. Druzinarka nam řekla, ze je hodny ale nechá se zlákat jinými. Řeknou mu at neco udela a on to udělá. Casto si z neho i utahují. Resili jsme to i s učitelkou a bez výsledku. Nevim co dal, zacinam byt zoufala. Manzel furt tvrdi, ze se vse samo casem spraví