Vánoční téma - říct pravdu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
charbl
18.12.15 07:39

Jinak myslim si, ze ze me tu vetu o Jeziskovi doma nedostanou. Kdyz to muz bude chtit rikat, vyvracet to nebudu, ale ani potvrzovat. A hlavne si na Vanoce povime, proc je slavime. To mi prijde jako mnohem hezci pribeh

• Citovat
  • Upravit
lucenka
18.12.15 07:41

@charbl tohle nemá ale s pohádkou o Jeziskovi nic společného. Tohle je o výchově. A já to za lhaní nepovažuju. Vím jak kluka vychovávám, takže věřím, že až se o neexistenci Ježíška dozví, takzo bude brát stejně jako x generací dětí před ním.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
18.12.15 07:42
@charbl píše:
Jinak myslim si, ze ze me tu vetu o Jeziskovi doma nedostanou. Kdyz to muz bude chtit rikat, vyvracet to nebudu, ale ani potvrzovat. A hlavne si na Vanoce povime, proc je slavime. To mi prijde jako mnohem hezci pribeh

Takže rekneš pohanskou pravdu, nebo církevní pohádku?

• Citovat
  • Upravit
81537
18.12.15 07:48
@Pudloslava píše:
mam to stejne a ja jsem osobne nikdy nevypustila z ust, ze darky jezisek nosi. Jen to nevyvracim.

taky to mám podobně.
Kategoricky říct, že jsem to nikdy nevypustila z úst si netroufnu, ale tématu Ježíšek se snažím vyhybat, nepopírám ho, teleruji.
A to nekvuli pravdě a lži, ani kvuli víře. Ale mě přijde hezčí, že si dárky dávaj vzájemě lidi, kteří se mají rádi.
takže minimálně jedeme už leta na verzi, že i dárky vyrábíme pro babičky, tátu, tety… kluk to pojal jako že my vyrobíme, Ježíšek je distributor.
Už loni začal mít pochybnosti. Já je nevyvracela, letos už podle mě nevěří. Na dotazy odpovídám tak, že je to jako s vírou v cokoli - někdo má skřítky, někdo Bohak v jeho bájích mají Dia a někdo nevěří v nic a každý si může vybrat. S Ježíškem je to stejně, Ježíšek, děda Mráz, Santa Klaus, lidi vzájemě.

Neexistenci čertů jsem deklarovala napřímo už v roce a čtvrt a pokračuji v utvrzování každoročně, strašení čerty mi přijde úplně dementní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
charbl
18.12.15 07:48
@lucenka píše:

Jasny, chces vyhrat, tak te v tom necham. Ale budes se divit, u nas doma se vypravel pribeh o narozeni Jezise v Betleme, ale zaroven bez katolickych dogmat a tak. A i o pohanslych zakladech jsme vedeli. To by bylo na debatu o rozdilnych pristupech nabozenstvi.
Ale ty jsi dokonala matka se spravnym pristupem, budiz ti prano. Chtela jsem si popovidat s nekym, kdo ma podobny nazor (viz zakladatelka), ale misto toho tu je jen presvedcovani o sve pravde.
Jdu vencit psa a loucim se, uzijte si klidne Vanoce a hlavne, at Jezisek donese hodne darku

• Citovat
  • Upravit
3703
18.12.15 07:51

Ahoj, víš, co u nás výborně pomohlo? Řekli jsme dětem, že Ježíšek existuje pro toho, kdo na něj věří. A když už na něj věřit přestane, tak se musí do příprav dárků ten človíček zapojit sám. Řekli jsme:."… když budeš synku na Ježíška věřit, tak se on sám o dárky postará… A když už věřit nebudeš, sám to řekni a o dárky se postará tatínek s maminkou… ". Syn takhle přirozeně přešel na realitu a zhruba v 6 letech začal nám diktovat, co by si na Vánoce přál. Ale i nadále měl tu myšlenku v sobě: kdo věří, tomu nosí dárky Ježíšek, kdo už nevěří, tomu dávají dárky rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56344
18.12.15 08:13

Me to prijde prehnany brat jeziska jako lez :nevim: Nebo ty detem nectes pohadky? Taky si z detstvi zadne ukrutne zklamani nepamatuju, ono je to hlavne o tom, jak rodice to vysvetleni diteti podaji :nevim:
U nas sestilety stale veri a nehodlam mu to sama od sebe brat.Az prijde s primou otazkou, jakoze verim, ze letos prijde, tak mu to nejak citlive vysvetlim, aby nevzal zase kouzlo te mladsi
Na certy neveri uz davno, vi, ze jsou to masky, ze je to tradice, asi jako kdyz on chodi o velikonocich rehtat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56344
18.12.15 08:26
@charbl píše:
@lucenka mne prijde zas sobecky tvuj postoj a nehroutim se z toho. Az se pak dozvi, ze jste mu lhali, tak drzim pesti, aby nepobral Vanoce komercne a konzumne. Muz ma dvanactilete dite, ktere zije v takove umele bubline vytvorene jeho mamou a ta az letos konecne rozhodla, ze se muze dozvedet o neexistenci Jeziska. Vysledek - budou s nim super Vanoce, ze vsech taha jenom penize, ze kdyz J.neni tak chce jenom ty penize pro sebe a obecne to zacina bojkotovat (nevadi mi investovat do nej finance, vadi mi, ze z toho najednou mame hnusny komercni Vanoce).

Proc by to dite melo pobrat vanoce komercne a konzumne? To prece neni zalezitost jeziska, ale zvyky v rodine, pokud se pro nekoho vanoce = darky, tak ano, takove dite je bude brat jen skrz kvantitu darku.Je to jenom o tom, jak je mu to v rodine podano.
U nas je nadilka pod stromeckem jen jedna z tradic, ale nikoliv hlavni. I s jeziskem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
18.12.15 08:27
@veria píše:
Ja ti rozumím. Kdyby vsichni nehráli tuhle habaduru tak ji to taky řeknu po pravdě. Kolikrat se pristihnu, ze mluvím pred ni treba s jiným dospělým o tom, ze lidi kupuji darky, pak to musim zakecavat jako ze vlastne Ježíšek kupujeatd. Takze to asi stejne brzy odhalí. Taky mi to prijde jako obelhavani. Je ji zatim jen tri a neco, tak dejme tomu, ale nad 5 let mi to prijde uz vyloženě lhaní.
Hroznou pravdu ze Ježíšek neexistuje se dozví stejne tak jako tak za par let a k tomu jeste horsi pravdu ze rodiče lhali. Nemyslím si ze by z toho mely deti kdovijaky trauma, to ne, ale stejne…Příspěvek upraven 17.12.15 v 23:54

No zrovna včera jsem byla se synem 4 r v obchodě a říkám „pojd, skočíme tamhle, a koupíme něco tetě pod stromeček“ :roll: :roll: :roll: Snažila jsem se to zamluvit ale další dvě hodiny jsme rozebírali proč kupujeme něco pod stromeček, když dárky nosí ježíšek. Nakonec jsem to uhrála, že Ježíšek může někdy zabloudit, a proto někteří lidé ještě pro jistotu něco kupují, a kdyby se stalo že Ježíšek zabloudí a nedonese někomu dárek, tak aby to dotyčnému nebylo líto. To se nakonec ukázalo jako uspokojivá odpověd, ale zapotila jsem se řádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
18.12.15 09:05

To je fakt zvláštní, kolik lidí to ježíškování bere jako lež… zvláštní, pro mě smutné.. myslím že je podstatný rozdíl mezi lží a pohádkou/tradicí

@Evulina
jestli to dceři sdělíš, jakože „to všichni lidi dětem lžou, jenom já ti říkám pravdu - žádný ježíšek dárky nenosí, my je kupujeme“  – tak to se myslím můžeš připravit na velice zklamané a obelhané dítě. myslím že žádné dítě toto slyšet nechce! jestli ti to rodiče takto řekli, pak se nedivím, že ses cítila obelhávaná.

taky můžeš dceru naučit plavat tak, že ji prostě mrskneš do vody A PLAV! možná to přežije a naučí se plavat… možná to nezvládne a plavat se nenaučí a do smrti bude nenávidět vodu
takže pokud ji hodíš do vody a řekneš jí nějakou šílenou krutou pravdu najednou, na kterou není sama připravená, tak to možná zvládne, bude ti vděčná, žes jí řekla pravdu… ale dost možná to prostě nezvládne a bude se cítit obelhaná a bude nešťastná prostě proto, že na to ještě není dost zralá.

není prostě lepší ji nechat, aby se postupně odvažovala do vody, postupně zjišťovala jestli ji to baví a pozvolna se učila plavat?

není ježíšek prostě synonymum pro to, že si dárky dáváme z lásky a chystáme je tak nějak potají? nemáte rádi překvapení od partnera pod stromečkem, něco hezkého co jste netušili/tajně si přáli/nečekali??? není to náhodou vlastně ten ježíšek? – to hezké překvapení?

to jen takové úvahy.

mimochodem, ještě píšeš, že jsi věřící – to je opravdu zajímavé. chceš vědět tu krutou pravdu? myslím že raději ne… a i kdybys ji v hloubi duše tušila, někde v pozadí máš tu hroznou realitu schovanou – tak stejně nechceš, aby ti to někdo říkal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
753
18.12.15 09:20

Já teda žádný hrozný vzpomínky na zjištění pravdy nemám, to jí rovnou řekněte, že žádný štastně až na věky neni, všechno neskončí dobře a zlo většinou zvítězí nad dobrem :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
18.12.15 09:31

@Evulina Záleží na tobě, stejně se to asi brzo dozví ve školce, a kdyby za mnou pak přišla moje dcera, tak bych jí asi nelhala, ale řekla bych příběh o narození Ježíše, jeho roli, význam v dějinách (upozorňuju, že jsem ateistka :) ) a pak něco ve smyslu, že na jeho památku si lidé dávají dárečky, jako projev lásky…prostě bych se snažila, abych nelhala a přitom jí nevzala radost z Vánoc. Naše malá (3 roky)třeba ví, že čerti a mikuláš jsou převlečení lidé, ale je jí to celkem jedno, vůbec jí to neubralo na radosti, napětí, překvapení…jen byla jedna z mála malých dětí, kteří hystericky neřvali jakmile uviděli čerta-což si myslím, že není zas takové mínus :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
18.12.15 09:33

Pamatuji si, že když jsem byla malá seděla jsem v obyváku a povídala si s mamkou a pak se otočím a najednou koukám, že pod stromečkem jsou dárky a je otevřené okno. Netuším jak to rodiče udělali, ale dodneška na to ráda vzpomínám. Vzpomínám i na to, jak jsem dostala tři oříšky a ve všech byly šaty pro panenky. Prostě mám nádherné vzpomínky na Ježíška a že by mě nějak poznamenalo, že mi rodiče „lhali“ to vůbec ne. Jak už tu někteří psali, pohádky jsou svým způsobem také lži. Ale proč je zatracovat. A co kouzelnící ti jsou taky lháři? Dokud jsou děti malé a chtějí věřit na Ježíška tak proč jim ho brát. Až příjde a zeptá se mě přímo jestli Ježíšek je nebo ne tak mu řeknu pravdu ale dřív ne a proč taky, tak nějak by vymizelo to kouzlo. Malý každý rok kreslí co by si přál od Ježíška a dopis dáváme za okno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.12.15 09:47
@lucenka píše:

se musím smát, Ježíšek je lhaní, bohapusté obelhávání dítěte, tak si povíme příběh z bible, jak panna neposkvrněně počala s nějakým pánem bohem, což v podstatě nikdo neví, co to je, páč ho nikdy nikdo neviděl, panna porodila kouzelné dítě, které jen dotykem uzdravovalo a po smrti se vzkřísilo a odešlo do nebe. A my slavíme jeho narození, ale v podstatě si to jen církev převzala, páč se jí to hodilo do krámu, protože původně jsou to svátky slunovratu. Jo, kam tam patří ta pasáž neobelhávací jak bouchnul holí a moře se rozestoupilo a udělalo cestičku?
Podstatné je, že bohapustě neobelháváme děti a nenecháváme je ve víře o Ježíškovi. Pane jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
18.12.15 09:55
@terinka4444 píše:
se musím smát, Ježíšek je lhaní, bohapusté obelhávání dítěte, tak si povíme příběh z bible, jak panna neposkvrněně počala s nějakým pánem bohem, což v podstatě nikdo neví, co to je, páč ho nikdy nikdo neviděl, panna porodila kouzelné dítě, které jen dotykem uzdravovalo a po smrti se vzkřísilo a odešlo do nebe. A my slavíme jeho narození, ale v podstatě si to jen církev převzala, páč se jí to hodilo do krámu, protože původně jsou to svátky slunovratu. Jo, kam tam patří ta pasáž neobelhávací jak bouchnul holí a moře se rozestoupilo a udělalo cestičku?
Podstatné je, že bohapustě neobelháváme děti a nenecháváme je ve víře o Ježíškovi. Pane jo.

Starý Zákon - Mojžíš, útěk Židů z Egypta ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný