Vánoční téma - říct pravdu?

18304
17.12.15 23:37

Vánoční téma - říct pravdu?

Zdravím..mám takové dilema s Ježíškem, ale i Mikulášem s čerty a anděly…
S dcerou (4,5) se bavíme na rovinu, nelžu jí, ptám se jí na názory na různé věci, diskutujeme..Vidím na ní, jak si toho velmi váží, po takových „dospělých“ rozhovorech ke mě třeba přiběhne, obejme mě a říká, jak moc mě má ráda a že jí nikdy nelžu apod…
No a pak si vymýšlím, jak přijde Mikuláš a čerti, pak Ježíšek a přinesou dárečky. Já to začínám už vnímat jak obelhávání dítěte vlastním rodičem. Ty děti to berou všechno sakra vážně a pak to vystřízlivění, když se později dozvědí pravdu, není často opravdu příjemné. Pamatuju si to ze své zkušenosti. Nechápala jsem, proč na mě naši hráli leta takovou habaďůru a neřekli mi rovnou, že jsou Vánoce krásné, protože se slaví narození Ježíška a na počest toho se lidé obdarovávají. Mám velkou chuť to přesně takto dcerce říct..a něco v podobném duchu i o Mikulášovi..Ale rodina je proti, že by zmizelo to „kouzlo“, tajemno..No tak fakt nevím.. :nevim:
Co vy na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
17.12.15 23:45

Myslím si, upřímně vážně si to myslím, že je naprosto ujeté brát Ježíška u čtyřletého dítěte jako lež a obelhávání. naprosto ujeté. Mám o půl roku mladší dítě, tedy že by za mnou přiběhlo a řeklo, že si mě váží, protože mu nelžu 8o no, tak to dozajista ne, ale přesto u tedy nelžu. Ale Ježíšeka neberu jako lež, Ježíškem dělám dětem kouzlo. Prostě je to ujeté brát Ježíška jako obelhávání. A takové to že později mají trauma z toho, že to nebyl ježíšek? Tak to se dočítám jen na emiminu, neznám nikoho hluboko do minulosti, kdo by měl takové trauma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
17.12.15 23:46

Nechala bych to, až příjde s přímou otázkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
17.12.15 23:46

Neochudila bych dite o to kouzlo. Ja ne. Jestli to ty citis jinak, domluvte se hlavne s manzelem. Ja bych byla velmi zklamana, kdyby muz proti memu prescedceni rekl detem tu hroznou pravdu, ze jezisek neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45716
17.12.15 23:52

Ja ti rozumím. Kdyby vsichni nehráli tuhle habaduru tak ji to taky řeknu po pravdě. Kolikrat se pristihnu, ze mluvím pred ni treba s jiným dospělým o tom, ze lidi kupuji darky, pak to musim zakecavat jako ze vlastne Ježíšek kupuje atd. Takze to asi stejne brzy odhalí. Taky mi to prijde jako obelhavani. Je ji zatim jen tri a neco, tak dejme tomu, ale nad 5 let mi to prijde uz vyloženě lhaní.
Hroznou pravdu ze Ježíšek neexistuje se dozví stejne tak jako tak za par let a k tomu jeste horsi pravdu ze rodiče lhali. Nemyslím si ze by z toho mely deti kdovijaky trauma, to ne, ale stejne…

Příspěvek upraven 17.12.15 v 23:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2602
17.12.15 23:53

Ahoj,
tak moje deti vedi, ze cert a Mikulas jsou prevleceni lide, ale to jim nebrani v tom, aby z nich mely respekt. Jeziska jim neberu…pro me je to pohadka. Az prijdou s dotazem, jak to je, tak jim to nejak vysvetlim. Ted je to ve fazi, kdy starsi syn prisel s tim, ze ty darky stejne kupujeme my, ze mu to rikali kluci ve skole (chodi do druhe tridy). Ale z toho, jak to rekl, nam bylo jasne, ze nad tim sice duma, ale porad chce verit, ze to je ten Jezisek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
17.12.15 23:55
@Evulina píše:
Zdravím..mám takové dilema s Ježíškem, ale i Mikulášem s čerty a anděly…
S dcerou (4,5) se bavíme na rovinu, nelžu jí, ptám se jí na názory na různé věci, diskutujeme..Vidím na ní, jak si toho velmi váží, po takových „dospělých“ rozhovorech ke mě třeba přiběhne, obejme mě a říká, jak moc mě má ráda a že jí nikdy nelžu apod…
No a pak si vymýšlím, jak přijde Mikuláš a čerti, pak Ježíšek a přinesou dárečky. Já to začínám už vnímat jak obelhávání dítěte vlastním rodičem. Ty děti to berou všechno sakra vážně a pak to vystřízlivění, když se později dozvědí pravdu, není často opravdu příjemné. Pamatuju si to ze své zkušenosti. Nechápala jsem, proč na mě naši hráli leta takovou habaďůru a neřekli mi rovnou, že jsou Vánoce krásné, protože se slaví narození Ježíška a na počest toho se lidé obdarovávají. Mám velkou chuť to přesně takto dcerce říct..a něco v podobném duchu i o Mikulášovi..Ale rodina je proti, že by zmizelo to „kouzlo“, tajemno..No tak fakt nevím.. :nevim:
Co vy na to?

jsem toho názoru že brát dítěti pohádku a víru v Ježíka jenproto, aby ses ty necítila špatně je nesmysl.. malé děti potřebují zázraky a pohádky a dokud věří jsou Vánoce nejkouzelnější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
17.12.15 23:55

No, co to nechat na ní…
děcko je zralé na ty informace, na které je zralé se samo zeptat. (máme kluka necelých 5 let)
vyprávíme o narození Ježíška, o Marii, Jozefovi, Betlémě atd. (nejsme „věřící“, vyprávím jakoby dějiny nebo příběh)… a tak nějak prostě na tu oslavu Ježíšek nosí dárečky. kluk se zatím nezeptal „existuje Ježíšek?“

u čertů se zeptal „existují čerti?“ — a já jsem mu řekla že ne, že to je pohádková postava. ovšem když k nám přišli, tak je to prostě v tu chvíli realita. A stejně hlavně vyprávíme o Mikulášovi, kdo to byl svatý Mikuláš ochránce dětí a že je nejdůležitější (NESNÁŠÍM to zaměření na čerty) z družiny, spravedlivý, rozumný atd. atd. Nevím proč bys nemohla mluvit o sv. Mikuláši a jaká je tam habaďůra?

a že Ježíšek nosí dárky… nebrala bych to jako habaďůru.. je to prostě fantazie, pohádka, příběh, tradice a to k životu patří přece… bez fantazie bychom nebyli kde jsme (protože bychom furt lezli po stromech, nikdo by nesnil o čemkoliv lepším, jiném).
přece neříkáš u každé pohádky, že takoví králové už nejsou, že vodníci nejsou, že zvířátka nemluví, že… oni na to časem přijdou sami a myslím že o tom to je - aby na to prostě postupně přicházeli sami. ty ses cítila nejspíš obelhaná proto, že ti to řekli jako fakt, nenechali tě abys to postupně sama objevila a sama se rozhodla, že už nechceš věřit… zajímavé je, jak ty děti totiž chtějí na ježíška věřit, drží se toho a vlastně nechtějí, aby jim někdo řekl pravdu! chtějí si podržet chvíli ještě tu fantazii… myslím že v tom je to kouzlo dětství.
není třeba je házet do vody, spíš je nechat aby se samy postupně učily plavat, ne? :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
17.12.15 23:56
@jjanekk píše:
Ahoj,
tak moje deti vedi, ze cert a Mikulas jsou prevleceni lide, ale to jim nebrani v tom, aby z nich mely respekt. Jeziska jim neberu…pro me je to pohadka. Az prijdou s dotazem, jak to je, tak jim to nejak vysvetlim. Ted je to ve fazi, kdy starsi syn prisel s tim, ze ty darky stejne kupujeme my, ze mu to rikali kluci ve skole (chodi do druhe tridy). Ale z toho, jak to rekl, nam bylo jasne, ze nad tim sice duma, ale porad chce verit, ze to je ten Jezisek..

tak to jsem staršímu říkala že to má každý jinak kdo nevěří na ježíška tak mu dárky asi rodiče kupují a my věříme tak máme Ježíška - v té druhé třídě to bylo zcela postačující vysvětlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
17.12.15 23:57

Nikdy jsem to od svých rodičů nebrala jako lež. A přestože i v 18 letech, když už jsme s brachou oba opravdu dávno nevěřili na Ježíška, stále jsme psali dopis Ježíškovi a naši si ho schovali jako nákupní seznam. A svým dětem to kazit nebudu, ani když už budou znát pravdu. Prostě dárky nosí Ježíšek, u nás teda Ježíšek zdobí v noci ze 23.na 24. i ten stromeček. :mrgreen:

Příspěvek upraven 17.12.15 v 23:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45716
17.12.15 23:58

No jako mne se treba dcera uz pta jestli různý postavy existuji. Napr strašidla uz vi ze jsou jen v pohádkách.
Dnes se mne pri cteni Cervene karkulky zeptala, zda existuje vlk! Myslim ze uz v tom ma zmatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.12.15 23:59
@evill píše:
Neochudila bych dite o to kouzlo. Ja ne. Jestli to ty citis jinak, domluvte se hlavne s manzelem. Ja bych byla velmi zklamana, kdyby muz proti memu prescedceni rekl detem tu hroznou pravdu, ze jezisek neexistuje.

Já právě nic nepodnikám, jen o tom přemýšlím, protože vím, že muž je proti.
Jinak pro terinku - jako vyloženě trauma jsem z té pravdy pak neměla, ale pamatuju si, že mě to mrzelo a říkala jsem si, proč se kolem toho dělá tohle divadlo, že i tak je ta atmosféra Vánoc krásná a dárky že mi dávají naši - za to bych byla stejně ráda, jako když mi je přinesl Ježíšek.. :nevim: Na to si fakt pamatuju, že jsem to takhle cítila..Jinak s tím objetím dcerky a jak jí nelžu apod., no já vždycky taky málem padám ze židle, co z ní někdy vypadne :mrgreen: :lol:. Vím ale, že jí tehdy nějak lhal bratránek a těžce to nesla a tak mě pak právě třeba řekla, jak je ráda, že jí nelžu, že já nikdy nelžu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
18.12.15 00:06

U nás se nebalamutí. Čerti, Mikuláš a andělé jsou převlečení lidé. O Vánocích jsou si lidé bližší a více si uvědomují, jak se mají rádi. Dárečky si dáváme proto, že si chceme navzájem udělat radost. Stromeček a výzdobu děláme proto, abychom si vnesli do nadcházejících dní, kdy jsou noci nejdelší, více světla. Mluvíme i o slunovratu.

Hloupé je, když pak sousedé udeří se svými otázkami, jestli už se těší na Ježíška a co od něj dostane. To pak na ně naše 3letá ratolest hledí s podezřením, co je v té otázce za záludný chyták.

Za mne - mluvit pravdu. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13764
18.12.15 00:06

@Evulina rozumím ti, vnímám to stejně… Taky mi to připadá jako lež, naštěstí náš syn moc Ježíška nerozebírá, rozhodně to neprobírá do detailů. Protože na přímou otázku bych nebyla schopná úplně lhát. Proto to moc neřešíme, rozhodně mu neustále neomílám že Ježíšek to, Ježíšek tamto, všechno vidí atd. Spíš okolo toho tak mlžím, říkám, že je to kouzlo atd. A o nakupování dárků pro ostatní před ním klidně mluvíme, akorát jeho dárky schovávám. Navíc některé dárky má ode mně vyrobené a on to ví. Tak jsem zvědavá, jak to letos proběhne, loni to ještě nějak moc neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
18.12.15 00:11
@jdukolem píše:
jsem toho názoru že brát dítěti pohádku a víru v Ježíka jen proto, aby ses ty necítila špatně je nesmysl.. malé děti potřebují zázraky a pohádky a dokud věří jsou Vánoce nejkouzelnější…

To tak není, o mě tady vůbec nejde, jde mi právě o dceru..vzhledem k mým vzpomínkám, jak jsem pak nesla tu „pravdu“ jako dítě.
Jinak my jsme věřící, takže na Ježíška a Mikuláše věříme, to zas né že né :mrgreen: A věříme i na anděly, skřítky, „duchy stromů“ apod. a to jako vážně, takže fantazie u nás i tak jede na plné obrátky :D.
Jde mi vyloženě o ten akt nošení dárečků..A já velmi děkuji za všechny příspěvky :kytka:
Nechci udělat nějakou blbost samozřejmě. A ráda si právě vyslechnu názor více lidí na věc..díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný