Vánoční tradice

Napsat příspěvek
Velikost písma:
elis_an3
24.12.14 16:41

@myskalucka prave to slysim trochu ruzne od ruznych lidi :D tak jsem hodila do placu sem…jinak ja peru prave druhou pracku :D

• Citovat
  • Upravit
8112
24.12.14 16:48

@elis_an3 : já chtěla prát taky, mám susicku, takže u nás by stejně neviselo. Takhle to říkala moje babička :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
24.12.14 16:53

Prádlo visí, chtěla jsem ho jít sebrat, ale ted už to je stejně asi tedy jedno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hanak
24.12.14 17:11

Mám sušičku, ale dříve jsem právala a věšela běžně, hlavně aby na štědrý den mi práce nestála. Koš a odpadky vysypáváme normálně roky a nemám pocit, že jsem vynesla štěstí, spíš jen zbytečnej odpad a bakterie ;)
Nejsem pověrčivá, šumák je mi i pátek 13.ého. Všechno to jsou dny jako každý jiný, jen jim byl kýmsi přidělen určitý význam a na to se navázaly určité tradice, mýty a fámy.

Ještě dodám - Vánoce jsou křestanský svátek, ale většina čechů jsou ateisté. Nicméně kořeny toho svátku jsou ale ještě z doby předkřesťanské, jde totiž o oslavu slunovratu. Už Římané o saturnáliích zdobili své příbytky jmelím a snítkami jehličnatých stromů. Také zapalovali svíce.

Dnes jsou pro většinu lidí Vánoce jako oslava dne, kdy je rodina pospolu, stráví spolu hezké chvilky, udělají si navzájem radost. Protože svět Vánoce slaví 24. prosince, slaví to tak i češi.

Příspěvek upraven 25.12.14 v 03:21

• Citovat
  • Upravit
140238
24.12.14 17:57
@myskalucka píše:
Prý nesmí viset prádlo z 24 na 25, když bude viset tak prý někdo z rodiny umře :nevim:

u nás nesmí viset prádlo ze Silvestra na Nový rok, jinak někdo umře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.12.14 19:57

My smeti co pamatam vynasame tesne pred stedrou vecerou :think: A to som z bosorackeho kraja, u nas sa na vianoce nesmu huby, lebo by sme len starosti v dalsom roku mali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26250
24.12.14 20:42

Tak pritel vynesl kos po veceri a nadilce - aby kuze z lososa z kose nesmrdely ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
24.12.14 21:46

Tak to je vcajku. Doma dva pytle, plný koš :zed: :roll: Ale za to jsme dvakrát prali :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
24.12.14 22:27

Dnes jsem vynášela koš 2× :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25160
24.12.14 22:41
@Ivaneska píše:
Tyhle tradice a pověry neřeším, při třech dětech bych se z toho zbláznila :zed:

Tak nějak :D
Já si pamatuju, jak jsem nesnášela, když lidi chodily s jednou pověrou za druhou týden před naší svatbou :zed:
Jinak koš vynášíme i 2× denně, dáváme tam plínky. Prádlo nevisí, ale spíš s estetických důvodů, suším v obýváku, zatím není místo.
Ještě mě napadá stoupání od stolu, ale to s maličkýma dětma taky moc nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
25.12.14 10:02
@Aries6 píše:
Tak nějak :D
Já si pamatuju, jak jsem nesnášela, když lidi chodily s jednou pověrou za druhou týden před naší svatbou :zed:
Jinak koš vynášíme i 2× denně, dáváme tam plínky. Prádlo nevisí, ale spíš s estetických důvodů, suším v obýváku, zatím není místo.
Ještě mě napadá stoupání od stolu, ale to s maličkýma dětma taky moc nejde.

Vstávání od stolu taky nemám ráda, ale z toho duvodu, že jsme nas to doma učili od malička ;-) Koš vysypat musíme každý den právě kvůli těm plenam a prádlo mi vysi v susarne 3 pračky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
26.12.14 11:36

Vstávání od stolu znamená, že v příštím roce budou zanášet slepice. Zanášet znamená, že budou před hospodyní schovávat vajíčka někam, kde je hospodyně nanajde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
26.12.14 11:37

@marie1954 U nás se tradovalo, že kdo vstane první od stolu, umře :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
26.12.14 11:47

Varianta se slepicemi se mi zdá lepší, zvlášť, když bydlíme v centru krajského města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
26.12.14 11:50

Teď jsem si vzpomněla na jednu tradici z mého dávného dětství. Po večeři jsme šli do chléva, aby i naše kráva věděla, že jsou Vánoce a donesli jsme jí dva posolené krajíce chleba. Než je kravka schlamsla, přišel do pokoje Ježíšek!!! Vždycky jsem strašně litovala, že jsem ho propásla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný