Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@elis_an3 : já chtěla prát taky, mám susicku, takže u nás by stejně neviselo. Takhle to říkala moje babička ![]()
Prádlo visí, chtěla jsem ho jít sebrat, ale ted už to je stejně asi tedy jedno ![]()
Mám sušičku, ale dříve jsem právala a věšela běžně, hlavně aby na štědrý den mi práce nestála. Koš a odpadky vysypáváme normálně roky a nemám pocit, že jsem vynesla štěstí, spíš jen zbytečnej odpad a bakterie ![]()
Nejsem pověrčivá, šumák je mi i pátek 13.ého. Všechno to jsou dny jako každý jiný, jen jim byl kýmsi přidělen určitý význam a na to se navázaly určité tradice, mýty a fámy.
Ještě dodám - Vánoce jsou křestanský svátek, ale většina čechů jsou ateisté. Nicméně kořeny toho svátku jsou ale ještě z doby předkřesťanské, jde totiž o oslavu slunovratu. Už Římané o saturnáliích zdobili své příbytky jmelím a snítkami jehličnatých stromů. Také zapalovali svíce.
Dnes jsou pro většinu lidí Vánoce jako oslava dne, kdy je rodina pospolu, stráví spolu hezké chvilky, udělají si navzájem radost. Protože svět Vánoce slaví 24. prosince, slaví to tak i češi.
Příspěvek upraven 25.12.14 v 03:21
@myskalucka píše:
Prý nesmí viset prádlo z 24 na 25, když bude viset tak prý někdo z rodiny umře
u nás nesmí viset prádlo ze Silvestra na Nový rok, jinak někdo umře
My smeti co pamatam vynasame tesne pred stedrou vecerou
A to som z bosorackeho kraja, u nas sa na vianoce nesmu huby, lebo by sme len starosti v dalsom roku mali.
Tak pritel vynesl kos po veceri a nadilce - aby kuze z lososa z kose nesmrdely ![]()
Tak to je vcajku. Doma dva pytle, plný koš
Ale za to jsme dvakrát prali ![]()
@Ivaneska píše:
Tyhle tradice a pověry neřeším, při třech dětech bych se z toho zbláznila
Tak nějak ![]()
Já si pamatuju, jak jsem nesnášela, když lidi chodily s jednou pověrou za druhou týden před naší svatbou ![]()
Jinak koš vynášíme i 2× denně, dáváme tam plínky. Prádlo nevisí, ale spíš s estetických důvodů, suším v obýváku, zatím není místo.
Ještě mě napadá stoupání od stolu, ale to s maličkýma dětma taky moc nejde.
@Aries6 píše:
Tak nějak
Já si pamatuju, jak jsem nesnášela, když lidi chodily s jednou pověrou za druhou týden před naší svatbou
Jinak koš vynášíme i 2× denně, dáváme tam plínky. Prádlo nevisí, ale spíš s estetických důvodů, suším v obýváku, zatím není místo.
Ještě mě napadá stoupání od stolu, ale to s maličkýma dětma taky moc nejde.
Vstávání od stolu taky nemám ráda, ale z toho duvodu, že jsme nas to doma učili od malička
Koš vysypat musíme každý den právě kvůli těm plenam a prádlo mi vysi v susarne 3 pračky ![]()
Vstávání od stolu znamená, že v příštím roce budou zanášet slepice. Zanášet znamená, že budou před hospodyní schovávat vajíčka někam, kde je hospodyně nanajde ![]()
@marie1954 U nás se tradovalo, že kdo vstane první od stolu, umře ![]()
Varianta se slepicemi se mi zdá lepší, zvlášť, když bydlíme v centru krajského města.
Teď jsem si vzpomněla na jednu tradici z mého dávného dětství. Po večeři jsme šli do chléva, aby i naše kráva věděla, že jsou Vánoce a donesli jsme jí dva posolené krajíce chleba. Než je kravka schlamsla, přišel do pokoje Ježíšek!!! Vždycky jsem strašně litovala, že jsem ho propásla ![]()
@myskalucka prave to slysim trochu ruzne od ruznych lidi
tak jsem hodila do placu sem…jinak ja peru prave druhou pracku