Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Schovávám šupinky z kapra, schovávám je celý příští rok, aby se nás držely peníze.
@hanak píše:
Mám sušičku, ale dříve jsem právala a věšela běžně, hlavně aby na štědrý den mi práce nestála. Koš a odpadky vysypáváme normálně roky a nemám pocit, že jsem vynesla štěstí, spíš jen zbytečnej odpad a bakterie
Nejsem pověrčivá, šumák je mi i pátek 13.ého. Všechno to jsou dny jako každý jiný, jen jim byl kýmsi přidělen určitý význam a na to se navázaly určité tradice, mýty a fámy.Ještě dodám - Vánoce jsou křestanský svátek, ale většina čechů jsou ateisté. Nicméně kořeny toho svátku jsou ale ještě z doby předkřesťanské, jde totiž o oslavu slunovratu. Už Římané o saturnáliích zdobili své příbytky jmelím a snítkami jehličnatých stromů. Také zapalovali svíce.
Dnes jsou pro většinu lidí Vánoce jako oslava dne, kdy je rodina pospolu, stráví spolu hezké chvilky, udělají si navzájem radost. Protože svět Vánoce slaví 24. prosince, slaví to tak i češi.
Příspěvek upraven 25.12.14 v 03:21
Jak hezky receno ![]()
Akorat bych te malicko poopravila…Dnes jsou pro vetsinu lidi Vanoce jen uklizeni, peceni, vareni, smazeni a honba za vanocnimi darky
Ale mas pravdu, ten vecer pak po jidle u stromecku s rozzarenymi detickami stoji za vsechnu tu mesicni drinu predtim
![]()
Jinak jsme dávali ještě pod stromeček vánočku, jako symbol toho, abychom měli v příštím roce dostatek. Šupinku od kapra, kterou jsme si pak dali do peněženky. K obědu čočku, aby byly peníze. Krájeli jsme jablíčko(jestli budem zdraví), pouštěli skořápky(jestli budem pospolu) a když jsem byla větší, tak jsem házela pantoflem ke dveřím(jestli půjdu z domu). Pak tedy to vstávání od stolu a to je snad vše
Jaké máte tradice ve vaší rodině? Klidně pište celoroční pro inspiraci.
Zpívání koled, rozkrajování jablka, štědrovečerní půlnoční mše. Když jsem byl malý i pouštění skořápek z ořechů v napuštěném umyvadle. ![]()
@krajta pouštění prskavek jako znamení pro Ježíška, na Štědrý den chodíme na vánoční trhy, kde se koupí nová ozdoba na stromeček, 26.12 se chodí do kostela poděkovat Ježíškovi za dárečky