Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, zakládám pro pobavení nové téma. Blíží se Vánoce, vybírám dárky a dodělávám vánoční výzdobu a velmi mě zarazilo, že na každém rohu na mě kouká skandinávský šedivý děda bez očí s obřím nosem -Tomte. Chápu, že ten, kdo miluje skandinávský styl, tak se vším všudy a třeba u nich nosí dárky skřítci, dělají mu dvířka, připravují sušenky, dělají „noční neplechu“a tak, jak je ve skandinávských zemích zvykem, ale v nákupních centrech je buď Santa nebo právě Tomte. Takže diskuze je jasná. Už máte svého Tomteho? Nebo vám po zábradlí leze Santa, nebo vyhrává náš Ježíšek?
@nuklear90 píše:
Ahoj, zakládám pro pobavení nové téma. Blíží se Vánoce, vybírám dárky a dodělávám vánoční výzdobu a velmi mě zarazilo, že na každém rohu na mě kouká skandinávský šedivý děda bez očí s obřím nosem -Tomte. Chápu, že ten, kdo miluje skandinávský styl, tak se vším všudy a třeba u nich nosí dárky skřítci, dělají mu dvířka, připravují sušenky, dělají „noční neplechu“a tak, jak je ve skandinávských zemích zvykem, ale v nákupních centrech je buď Santa nebo právě Tomte. Takže diskuze je jasná. Už máte svého Tomteho? Nebo vám po zábradlí leze Santa, nebo vyhrává náš Ježíšek?
Já bych trpaslíky brala, ale bez očí mě děsí, takže nemám, ale jinak jsou krásní ![]()
Tohle nemame, delame elf on the shelf. Mame Santu, nezijeme v Cesku, ale deti zaroven veri, ze v Cesku nosi darky Jezisek ![]()
@alynch Toho jsem ještě nikde v obchodě neviděla, ale vypadá moc roztomile. Takovej vánoční Šmudla ze Sněhurky. ![]()
Mě se ten Tomte nelíbil ani jako dekorace. Nechápu proč přebírat zahraniční zvyky a tradice, když máme svoje. Takže u nás nemá šanci ani Santa. I když nejsem věřící, máme na vánoce doma betlém a synovi bude nosit dárky Ježíšek.
@nuklear90 Na přání dcery máme dva tyhle trpaslíky, menšího a většího. Já si na vánoční výzdobu moc nepotrpim, takže mě to je fuk, hlavně ze dite má radost ![]()
Mám jich několik
mě se strašně líbí, lepší jak americky santa. Česky betlém je sice hezky, ale mít jich několik jako dekorace do každé místnosti mi přijde strelene
tady ti skritci jsou takový roztomily, navíc mám k tomu skandinavskemu stylu a historii blízko.
Tak ja jsem loni zkusila ty skritky, co delaji neplechy (opicila jsem se po kamosce). U deti to melo sileny uspech, krome darku se z celych Vanoc tesi hlavne na tohle
Takze nesmi chybet. Je fakt, ze vymyslet kazdy den neco bylo trochu narocne, nastesti na netu jsou ruzne tipy. A taky jsme si to rozdelili - jeden den ja, jeden den manzel). Ani jsem nevedela, ze maji nejaky jmeno. Jinak kdyz uz tradice, tak se snazim o ceske…ale ono co je „ceske“…vetsinou to je smes krestanstvi, pohanstvi, vliv z USA, z Nemecka atd.
Jezisek tady celkem preziva, ale vic me mrzi, ze vsude uz zmizely Barborky a Lucky. Vsude Mikulas, Jezisek, samy chlapi. Mne se libilo, kdyz chodivaly i nejaky zensky.
Ne, nelíbí se mi tyhle kýčovité postavičky vyrobené tavnou pistolí.
Mame pana skritka i pani skritkovou uz asi 10 let.
@nuklear90 Kde zijes, ze jsi to objevila az ted?
Nicmene skritci uz neleti, ted jedou sobici. ![]()
Ja mám klasiku vločky, ptacky, ořechy, šišky, rampouchy, muchomůrky.
Jo tak to je skandinávský skřet? To jsem nevěděla, myslela jsem, že je to jen módní trend několika posledních let. A nelíbí se mi, mírně řečeno. Domů mi to rozhodně nesmí. Stejně jako Santa (ani Santovské čepice).
U nás jedině Ježíšek.