Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Babičce občas říkají Maři. Marie je pěkné, ale když pak někdo řekne Mařko nebo Máňo už to tak dobře nezní ![]()
My čekáme třetí dceru a chceme Marii
taky přemýšlím, jak všelijak se jí dá říkat a ne všechny varianty se mi líbí, no ale tak je to vlastně u každého jména, ne? Dá se říkat hezky i hrozně. Mladší máme Haničku a jsem alergická na oslovení Hanka, zatím jí tak nikdy nikdo neřekl, protože jí tak prostě neříkáme my a i ona se představuje Hanička nebo Haňa
Je to o tom, jak se sama předdstavuje a tak jí budou oslovovovat i ostatní.
@chipsa já si právě taky představím, to je ta hodná poslušná Mařenka. Mařenko podej přines. Hodná holka. Nevím, proč to tak mám. Ale jméno samo o sobě je krásné, to zase jo.
@belladonna píše:
@chipsa já si právě taky představím, to je ta hodná poslušná Mařenka. Mařenko podej přines. Hodná holka. Nevím, proč to tak mám. Ale jméno samo o sobě je krásné, to zase jo.
Maruška zní hezky.. Ale prostě ta Mařena tam neladí, každý si pod tím představí něco po svém.
Také jsem chtěla jméno Marie ale tak nějak umíme pouze kluky
![]()
@Lucajdice79 mě zase hanka strašná nepřipadá
, tak nevím,
Jinak k tématu, každé jménoo má hezké oslovení a také škaredé
mařenka, mařenka, mana, manička - no nevím, děs běs
majka - to mi zní, pardon, jako paštika ![]()
mariánka - jako marihuana, no omlouvám se, ale nemůžu si pomoci ![]()
jinak, co mi zní hezky - marunka, maruška, marika, mája - to je docela dobré, pak zkratka maru - zní dobře
@Svistice píše:
@chaarleene Na tetu Máňu jsem úplně zapomněla
Take mam tetu Manu.
@Lucajdice79 Taky máme Hanu a Hanko bych jí v životě neřekla. Nenávidím ten tvar, jsem na něj alergická. A nikdo z rodiny jí tak neříká. Je pravda, že pro mě toto jméno bylo spíš kompromisem, být jen na mě, dcera se jmenuje jinak.Ale jsem připravená, že později ve školce a ve škole jí tak říkat budou.„Hanka“ je prostě vžitá
Já jí tak říkat nikdy nebudu.
Dále máme Mariku
Jméno, které jsem si prosadila(minule jsem musela ustoupit
)A které se mi moc líbí. Taky je to jen varianta jména Marie, ale v našich končinách neobvyklá a nadčasová. V ČR se moc neužívá.
Ahoj. Naší Marii říkáme od narození nejčastěji Májo, Maruško nebo Marunko. Ve školce jí jedna z učitelek oslovovala Mařenko, nejdřív mi to přišlo divný, ale zvykla jsem si (i když jí tak neříkáme). Jiným Mariím, které znám, se říká třeba Maruš, Manča, Mařka, Máňa nebo prostě Marie.
Ke každému jménu se dá použít nehezká nadávka, Mařeno jsem oslovovat žádnou Marii neslyšela
.
@chipsa píše:
Maruška zní hezky.. Ale prostě ta Mařena tam neladí, každý si pod tím představí něco po svém.
měla jsem tetu Marii, všichni ji říkali teto Mařeno, nebyla to nadávka, prostě tetinka Mařena. Sousedi měli Marii a říkali ji Máňo.
@mojmira píše:
měla jsem tetu Marii, všichni ji říkali teto Mařeno, nebyla to nadávka, prostě tetinka Mařena. Sousedi měli Marii a říkali ji Máňo.
Měla jsem babičku Marii a ta byla přímo alergická na pojmenování Máňo.