Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda je tu někdo, jehož partner má varikokélu už dlouho a má i více dětí… Manžel má varikokélu 2-3. a 2. stupně. Neboli, nevadí, náhodný nález, jinak bychom to ani nevěděli. První tehu po 3 měsících ZT, další tehu o další 3 měsíce později, narozena dcera, nyní dva roky. Manžel byl na spermiogramu v době zjištění varikokely, nedopadl moc dobře, morfologie ta hlavně, počet i rychlost horší. Užíval Folandrol, nepil alkohol, sportoval a cca v době vzniku dcery byl další spermiogram, taky abnormni, ale jen lehce, ve všem měl manžel zlepšení. Morfologie se taky lehce zlepšila. Nechal si jednu dávku zamrazit. Vzhledem k mému náročném zaměstnání bychom chtěli další dítě až cca se snažit za 2,5 roku. Myslíte, že je velká pravděpodobnost, že de facto 5 let od prvního dítěte bude v podstatě neplodný? Nebo že to bude stejné jako předtím, když nemá obtíže? Myslím, že operace teď aktuálně u něj nemá smysl. Pokud se varikokela ráda vrací, tak by ji měl zpět, ještě než bychom se zase začali snažit. Navíc se mu do ní nechce. Urologove dva mi řekli, že s plodnosti po operaci je to jako hodit si kostkou. U půlky se výrazně zlepší, u půlky vůbec plus že může mít po operaci i bolesti. Takže manžel ji spíš nechce. Myslíte, že je malá šance ve věku 5ti let dcery, že v pohodě přirozeně otehotnim? Já jsem v pořádku. Má někdo děti takhle s odstupem a přitom partner varikokélu? Děkuji.
Varikokélu má až 15 % mužů. Jsou muži s varikokélou, co mají 8 dětí (bez sebemenší pomoci IVF). Pak muži bez varikokély a počít se nedaří.